Xiaomi 13 i 13 Pro premijera: Najbolji Xiaomi telefoni stižu u Srbiju, evo koliko će koštati | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Xiaomi 13 i 13 Pro premijera: Najbolji Xiaomi telefoni stižu u Srbiju, evo koliko će koštati

Na MWC 2023 sajmu u Barseloni, kompanija Xiaomi je upravo predstavila najnovije telefone namenjene globalnom tržištu.

 Xiaomi 13 i 13 Pro cena i specifikacije u Srbiji MWC 2023 Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kompanija Xiaomi iskoristila je početak MWC 2023 sajma da lansira svoje Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro flagship pametne telefone na globalne tržište, ali i jedan uređaj srednje klase, Xiaomi 13 Lite. O ovim telefonima smo već imali priliku da čujemo tokom premijere koja je održana u Kini sredinom decembra, ali sada je vreme da se najbolji uređaji koje Xiaomi može da ponudi nađu u Evropi, odnosno u Srbiji, pa smo uzbuđeno dočekali da nove telefone lično vidimo pre svih.

Xiaomi 13 Pro

Ukoliko ste upoznati sa prošlogodišnjim Xiaomi 12 Pro telefonom, primetićete da je tehnološki gigant zadržao sličan dizajn i na Xiaomi 13 Pro modelu. Zakrivljen ekran, zakrivljenja poleđina i tanki metalni okviri će korisnicima delovati poznato, a ni osećaj u ruci se neće previše razlikovati. Ono po čemu se novi model razlikuje od prethodnika jeste veće četvrtasto ostrvo kamere, koje ovaj put skladišti najveći senzor kamere dostupan na tržištu.

Dobro ste pročitali, nakon Xiaomi 12S Ultra modela, koji je, nažalost, bio dostupan na kineskom tržištu, i koji je prvi implementirao Sony IMX 989 senzor, ova 1-inčna kamera, rezolucije 50 MP, je sada spremna da osvoji globalno tržište. Međutim, to nije sve, jer Xiaomi i Leica partnerstvo znači da će fotografije uslikane revolucionarnim senzorom (1,6 µm, f/1,9, Hyper OIS) biti podignute na viši nivo zahvaljujući rešenjima inženjera nemačkog proizvođača kamera i sočiva.

Srećom, ova saradnja se ne zaustavlja na glavnom senzoru, već će isti nivo optimizacije biti dostupan i na sekundarnim kamerama. Telephoto kamera je takođe dobila značajnu nadogradnju u odnosu na prošlu godinu - rezolucija senzora je ostala na 50 MP, ali se ovaj put koristi Leica plutajuće sočiva i poboljšan optički zum (3x). Ultraširokougaona kamera takođe zadržava rezoluciju od 50 MP i mogućnost autofokusa i makro fotografija, ali osim optimizacije, hardverski napredak je izostao.

Kažu da ono što nije pokvareno ne treba menjati, a deluje da se i Xiaomi vodio tom filozofijom kada je birao ekran za novi uređaj, koji je po specifikacijama identičan prethodniku. Dužina dijagonale AMOLED ekrana na prednjoj strani novog telefona je 6,73 inča, rezolucija je 1.440 x 3.200 piksela, a pored LTPO tehnologije i brzine osvežavanja do 120 Hz, podržan je prikaz HDR10+ i Dolby Vision sadržaja. Onima sa osetljivim vidom će sigurno značiti PWM zatamnjivanje od 1.920 Hz, a poboljšanje koje je Xiaomi doneo je u vidu osvetljenja, pa Xiaomi 13 Pro može da dosegne maksimalnih 1900 nita. Tokom našeg rukovanja novim telefonom, slobodno možemo reći da je izbor panela kompanije fantastičan.

Kako bi svakodnevni rad, ali i oni najteži zadaci, poput gejminga, protekli besprekorno, Xiaomi je uposlio najbolji čipset kompanije Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 2, koji predstavlja značajan skok u odnosu na 8 Gen 1 - kako po snazi, tako i po efikasnosti. Zahvaljujući svojoj Adreno 740 grafici, kupci će biti sigurni da na Google Play prodavnici ne postoji igra koja može da značajno namuči ovaj telefon.

Baterija novog telefona je takođe dobila unapređenje od 220 mAh, pa je njen kapacitet na ovom uređaju sada 4.820 mAh. Xiaomi je ovu bateriju upario sa sopstvenim Surge G1 čipom koji omogućava bezbedno punjenje od 120 W putem kabla, kao i bežično punjenje od 50 W. Obrnuto bežično punjenje od 10 W je takođe prisutno.

 Xiaomi 13 premijera.jpg Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Xiaomi 13

Za razliku od Xiaomi 13 Pro modela, Xiaomi 13 na prednjoj strani uređaja poseduju ravan ekran simetričnih okvira. U pitanju je AMOLED panel, dijagonale 6,36 inča, rezolucija 1.080 x 2.400 piksela i brzine osvežavanja od 120 Hz. Međutim, ovaj displej ne koristi LTPO tehnologiju kao onaj na Pro uređaju, a maksimalna osvetljenost mu je nešto niža i iznosi 1.200 nita. Srećom, tu je Dolby Vision, HDR10+, HLG, kao i senzor za prilagođavanje boja okolini.

Nažalost, 1-inčni IMX989 senzor kompanije Sony nije uspeo da se nađe i na jeftinijem modelu, pa će oni koji žele najbolje fotografije verovatno birati Pro model. To, ipak, ne znači da se izbor Xiaomi 13 treba odmah odbaciti - naprotiv - glavna kamera sistema je vrlo sposobni IMX800 senzor rezolucije 50 MP - f/1.8 otvora blende, 1/1,56 inča veličine i 1 µm veličine piksela - sa Hyper optičkom stabilizacijom. Xiaomi 13 konačno donosi telephoto kameru od 10 MP, sa Leica sočivom, f/2.0 otvorom blende i optičkim zumom od 3x, a za ultraširokougaone fotografije je zadužena kamera od 12 MP.

Za performanse je zadužen isti Snapdragon 8 Gen 2 čipset, kao i na 13 Pro modelu, pa kupce očekuju iste fantastične performanse koji god uređaj da odaberu.

Kapacitet baterije nije unapređen u odnosu na prošlu godinu, što znači da je na raspolaganju i dalje 4.500 mAh. Zahvaljujući Surge G1 čipu kompanije Xiaomi, omogućeno je bezbedno brzo punjenje snagom od 67 W (do 100% za 38 minuta), bežično punjenje od 50 W (do 100% za 48 minuta), a tu je i obrnuto bežično punjenje od 10 W.

Cena i dostupnost u Srbiji

Xiaomi serija 13 biće dostupna u prodaji od 8. marta preko zvaničnih Xiaomi kanala u Srbiji. Xiaomi 13 Pro dolazi u dve boje: Ceramic Black i Ceramic White, sa jednom varijantom skladištenja, te će cena za 12GB+256GB biti 154.999 dinara. S druge strane Xiaomi 13 dolazi u dve boje: Black i Flora Green, sa 1 varijantom skladištenja 8GB+256GB i njegova cena će biti 119.999. dinara.

U periodu od 27. februara do 7. marta uz svaki naručeni Xiaomi 13 Pro uređaj u verziji 12/512GB, kao i Xiaomi 13 8/256GB pored ostvarenog popusta u iznosu od 18.000rsd, svi korisnici će na poklon dobiti i Xiaomi Buds 3.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 12

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dack

Što je već neko napisao u komentarima do 300 evra puna kapa za sve korisnike sem ove što igraju igrice . Najbolji su mi ovo fotografi što rade svadbe sa mobilnim pa im trebaju ne znam ni kakve kamere. Ja lično ne znam ni jednu osobu u zadnjih 5 godina da je izradila bar 10 -ak fotografija sa bilo kog letovanje, zimovanja ili odmora a to je velike fotografije plafon 400 dinara. Svi čuvaju u mobilnim ili USB ili negde na internetu na onom serverima dok ih ne zaborave. Nema ništa bez prave fotografije jedino je to večno sve ostalo se zaboravi. Ako neko zna malo više on napravi neki film sa fotkama uz neku muziku pa to može da se pogleda ono kad se okupimo i sedimo a to je samo jedan čovek ostali ni to nisu sposobni a kupuju mobilne od 500-600 evra za sta pitaj boga. Svako može za svoj novac da kupuje šta hoće i to je normalno ali čini mi se da su današnja deca toliko zatucana kad neko može da im prodaje ovakve priče o mobilnim telefonima. Što se tiče Xiaomi meni je kod njih uvek super bilo infra red sve živo povežem na njega od uredjaja plus na moru aktiviram klimu jel ako se ne plati nema daljinski u apartmanu. Svi su mobilni isti u cenovnom rangu samo što Kinezi uvek daju 20% više za iste pare p Aston to ne iskoristiti.

ProlazNIK

Xiami je vredeo do serije 10, tada sam prestao da koristim i prešao na Honor. I serija 12 je ovako išla sa cenom, sada je 3 puta manje NOV. Preterali su jer svako ko kupi treba da se suoči sa tim da čim izađe iz prodavnice gubi 30-40%. Ovde hoće da se porede s Iphone, ali nemoguće je, iako ne korisitim njihove uređaje, ali moram recimo da kupim ćerki jer je više modni detalj, i kad pređe na sledeći on i dalje drži cenu. Trenutno je po meni bestbay sa performansama Huwei, ali nema google servise. Sa google servisima Honor ili Poco. Pogotovo Poco ko igra zahtevnije igre.

Maximus Decimus Meridius

U životu nisam imao Xiaomi telefon i ne verujem da ću ga ikada kupiti. Po meni je bacanje para za ovaj brend, ne vrede kamere od 200 MP kada ih one na drugim telefonima sa manje pixela ubijaju, o softveru neću da pričam, svi koji imaju ove telefone se žale i kukaju.