Objavljen HarmonyOS 3.0, uskoro konačno stiže i Huawei Mate 50 serija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljen HarmonyOS 3.0, uskoro konačno stiže i Huawei Mate 50 serija

Autor Marko Čavić

Kompanija Huawei ispunjava svoja obećanja za 2022. godinu.

 Huawei Mate 50 serija 4.jpg Izvor: Digital Chat Station

Tokom premijere u Istanbulu kompanija Huawei je najavila mnoštvo uređaja do kraja 2022. godine, ali nije nam dala konkretna imena i vrste tih uređaja.

Ipak, jasno je da nas očekuje i premijera novih serija nova 10 i Mate 50, koje bi trebalo da imaju svoju globalnu premijeru "ovih dana".

Možda će vas zanimati

Trenutno je fokus kompanije na Huawei Mate Xs 2 smartfonu na preklapanje sa savitljivim ekranom i novoj nova Y seriji u kojoj se nalaze modeli nova Y70 i nova Y90, a koji se svi prodaju kod nas.

Svi ovi uređaji još uvek dolaze sa EMUI korisničkim okruženjem, najčešće u izdanju 12, koje je zasnovano na Android 10 i Android 11 operativnom sistemu, u zavisnosti od modela i premijere uređaja, dok HarmonyOS još uvek čekamo.

Nije Srbija izuzetak, Huawei već neko vreme odlaže HarmonyOS internacionalnu premijeru, a kod nas se mogu kupiti satovi, Bluetooth slušalice i pojedini drugi uređaji zasnovani na različitim izdanjima HarmonyOS 2 operativnog sistema.

HarmonyOS 3.0

Originalna HarmonyOS verzija predstavljena je sredinom 2019. godine, a verzija 2.0 stigla je u septembru 2021. godine i ostala je još uvek na teritoriji Kine. Stvari se neće promeniti u ovom trenutku ni sa HarmonyOS 3.0 izdanjem, koje je premijeru imalo u julu 2022. godine, ali se broj smartfona koji koristi neku verziju ovog OS-a rapidno povećava i sad iznosi preko 300 miliona i još 170 miliona povezanih uređaja koji nisu pametni telefoni.

Huawei smatra da je za globalnu premijeru još uvek rano, ali potvrđuje da će se to definitivno dogoditi u nekom trenutku.

HarmonyOS 3.0 ima novi izgled interfejsa, koji je upeglaniji, ima nove tranzitivne animacije, prirodnije skrolovanje i dodatna unapređenja animiranih menija. Vidžeti sada mogu imati više oblika, dobili su mogućnost organizovanja kao u fasciklama i mogu se spajati vidžeti međusobno.

Sa HarmonyOS 3.0 uređajem moguće je upariti dvoje Bluetooth slušalica istovremeno, recimo FreeBuds Pro 2, što je deo novog Super Device sistema. Sve podržane uređaje videćete oko glavnog uređaja, recimo Huawei P50 Pro telefona, u vidu balončića i jednostavnim prevlačenjem jednog balončića na ili uz drugi vršićete uparivanje dva, tri ili više uređaja u Super Device. Ovo je moguće i bez Wi-Fi mreže, što je praksa svih drugih proizvođača, pa Super Device opcije možete da imate gde god da se nalazite i bez interneta. Takođe, ideja Super Device sistema je proširivanje mogućnosti jednog uređaja drugim, pa u zavisnosti od toga koji uređaji su povezani imate na raspolaganju drugačije mogućnosti. Recimo, možete da igrate igre sa telefona direktno na ekranu tableta ili televizora, a da Huawei monitor koristite kao dodatni ekran uz Huawei MateBook računar ili MatePad tablet.

Super Device širi se i van Huawei ekosistem, a prva rešenja su u domenu fitnesa i muzike. Huawei Watch 3 Pro i druge Huawei satove sad možete da povežete direktno na određene trake za trčanje i drugu veliku fitnes opremu i pratite informacije o treningu u realnom vremenu još tačnije i bezbednije. Sa satom sada možete da povežete i slušalice drugih proizvođača, ne samo FreeBuds modele i slušate muziku ili obavljate pozive i kad telefon ne ponesete sa sobom.

Privatnost je i dalje centralna briga kompanije Huawei kad je operativni sistem i korišćenje uređaja u pitanju, zbog čega HarmonyOS donosi novi sistem praćenja aplikacija, koji vam pokazuje koliko je koja i kad je koja aplikacija pristupala lokaciji, kameri, mikrofonu i drugim delovima sistema koji mogu biti korišćeni za osetljive informacije i što je još važnije - da li je to učinjeno automatski ili ste vi to odobrili. HarmonyOS, ako mu tako dozvolite, može automatski da isključi dozvolu za korišćenje bilo čega bilo kojoj aplikaciji, a nakon pregledanja grafika to ćete moći da učinite i vi sami - tapom na neku od funkcija. Zanimljivo je da će sistem pratiti i pristupanje aplikacija internetu, na osnovu čega će korisnik biti upozoren da bi neka aplikacija mogla da ima nešto maliciozno u sebi ili da odašilje podatke kome ili gde ne bi trebalo to da čini.

Novi sistem uključuje i zavaravanje aplikacija koje zaista jesu virusi, maliciozne i slično - njima će sistem ponuditi da otvaraju lažni SMS Inbox, da pristupaju fantomskoj, praznoj galeriji ili da budu upućene na internet profile koji ne rade. Prilikom deljenja slika uklanjaće se gotovo svi metapodaci, uključujući adresu slikanja, vreme, datum, podatke o uređaju, softveru i slično. Takođe, na slikama ekrana biće zamućene adrese, brojevi telefona i drugi osetljivi podaci.

 HarmonyOS 3.0 premijera, opcije i slike Izvor: Huawei

Što se sistemskih unapređenja tiče HarmonyOS 3.0 imaće brže pokretanje aplikacija za sedam procenata, brži odziv aplikacije za 14 i unapređenje skrolovanja i slajd pokreta i opcija za gotovo 20 procenata. Istovremeno, potrošnja energije baterije se smanjuje za 11 procenata prilikom grafičkog renderovanja i za 23% u odnosu na konkurentne sisteme (uređaje drugih proizvođača na drugim operativnim sistemima). Ovo je važno zbog toga što bi uređaji koji dobiju HarmonyOS 3.0 mogli na osnovu ovoga zaista da rade još brže i bolje, a da im baterija traje značajno duže tj. da autonomija bude bolja.

HarmonyOS imaće i nove, drugačije 3D generisane slike svojih vlasnika i drugih korisnika, omogućiće integraciju sa automobilima, slično Android Auto funkcijama i doneće brojna druga unapređenja ispod haube i u pozadini sistema.

U nastavku je i video na kineskom, koji će vam pokazati većinu unapređenja HarmonyOS sistema na zabavan i jasan način.

Pogledajte

01:16
HarmonyOS 3.0 video prezentacija
Izvor: Huawei
Izvor: Huawei

Huawei Mate 50 serija

Huawei bi u septembru konačno trebalo da održi kinesku premijeru Huawei Mate 50 serije, a potom i globalnu premijeru svoje flagship serije, koja je poslednji put predstavljena 2020. godine.

Serija će imati najverovatnije tri modela, Huawei Mate 50, Huawei Mate 50 Pro i Huawei Mate 50 RS kao najjači model. Samo osnovni će imati s prednje strane kameru u kružnom isečku, dok će Mate 50 Pro i Mate 50 RS imati široki urez sa sistemom za prepoznavanje lica i povećanu privatnost. Zajedničko za sva tri modela će biti Kirin 9000S čipset za koji još uvek ne znamo da li će imati 5G podršku, ali ako te ne bude slučaj Huawei će izdati adekvatnu 5G masku, kao što je to slučaj sa Huawei P50 serijom.

Novi sistem kamera ne uključuje Leica kompaniju, ali je Huawei spremio novosti i u tom segmentu, pa pouzdani "taster" iz kine kaže da će to imati veze sa imenom XMAGE. U prilogu su jedina slika koja navodno ima neki od Mate 50 telefona i fotke koje je sa nama podelio pomenuti Digital Chat Station.

Huawei Mate 50 serija prodavaće se i kod nas, ali za sada nemamo baš nikakvih podataka o tome kada će se to desiti niti koji će modeli stići na naše tržište.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gagi990

Ovo se ceka 💪