ROBOTI DOBIJAJU KRILA: Mašina koji leti kao soko | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROBOTI DOBIJAJU KRILA: Mašina koji leti kao soko

Mašine polako ulaze u sve oblasti života. Počele su da liče i na životinje, a posle psolikog robota kompanije Boston Dynamics pojavila se i jedna koja leti kao prava ptica grabljivica.

 Leteći robot Izvor: Smart Life/ @Stanford

Priča o gavranu koji se u oktobru 2021. godine sukobio s jednim dronom pokrenula je raspravu o tome da li mašine zauzimaju prostor koji im ne pripada.

Incident se dogodio u Australiji, a meta napada je bio dron kompanije Wing koji služi za isporuke kafe.

Možda će vas zanimati

U pitanju je firma koja se već neko vreme fokusira na autonomne dronove za isporuku, a od početka pandemije mnogi građani uslugu koriste za naručivanje hrane i pića.

Letelice su od starta u sukobu s lokalnim pticama, a posmatrači tvrde da nikako ne mogu da odluče na čijoj su strani – sigurno je da životinje ne napadaju bez razloga, već jurišaju na one koji im ugrožavaju stanište.

Iako ptice do sada nisu uspele da spreče nijednu isporuku, jasno je da se radi o ozbiljnom problemu, posebno u sezoni razmnožavanja australijskih gavranova. Čovek je već dovoljno uticao na okruženje, uglavnom negativno, a ptice izgleda više ne žele da trpe.

Mašine polako ulaze u sve oblasti života. Počele su da liče i na životinje, a posle psolikog robota kompanije Boston Dynamics pojavila se i jedna mašina koja leti kao prava ptica grabljivica. Tako može da leti i da koristi kandže kao da je to najprirodnija stvar na svetu.

Dron
Izvor: Smart Life/ @ABC News

Ptičjeg bota je konstruisao Vilijem Roderik sa američkog univerzitete Stenford, a u videu može da se vidi da mašina uspešno leti, te se potom spušta na debelu granu. Nije slučajno što se robot povremeno ponaša kao prava ptica, budući da je napravljen po ugledu na sivog sokola.

Robot ptica
Izvor: Smart Life/ @Stanford

Tako su rezultati miliona godina evolucije prešli na robote, pa poletanje i sletanje izgleda lako, iako se radi o kompleksnim radnjama. Najznačajnija stvar u vezi s novim robotom su noge, jer bi jednog dana mogle da pomognu dronovima da bezbednije poleću i sleću.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA