ELIZABET HOLMS SLAGALA CEO SVET? Suđenje će pokazati da li je "revolucionarni test krvi" bio najveća IT prevara ikad | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ELIZABET HOLMS SLAGALA CEO SVET? Suđenje će pokazati da li je "revolucionarni test krvi" bio najveća IT prevara ikad

Počelo je suđenje Elizabeti Holms i malo ko zna šta bi ono sve moglo da otkrije - da li je u pitanju velika prevara ili jednostavno ogroman neuspeh?

 Elizabet Holms Theranos Izvor: Mondo / printscreen

IT industrija donela je velike promene u način života mnogih ljudi, ali nisu sve revolucionarne ideje i proizvodi IT industrije baš takvi - neverovatni i sjajni - pokazuje nam upravo ova priča.

Elizabet Holms američki mediji predstavljali su kao “naslednicu Stiva Džobsa“, ali njena kompanija u koju su investitori uložili na desetine miliona dolara, bila je zasnovana i razvijana na velikoj prevari, objavio je CNBC.

Možda će vas zanimati:

Elizabet Holms se predstavljala kao nova velika zvezda IT i tehnološke industrije, koja bi u potpunosti mogla da promeni tržište vredno milijarde dolara - "Imala je pogled genija, poput Stiva Džobsa, ali s toplim srcem i pažnjom za ljude", bile su samo neke od izjava američkih novinara u najuglednijim listovima tokom prvih godina IT karijere Elizabet Holms.

Njena kompanija Theranos, kako je tvrdila, razvila je (mislilo se) revolucionaran uređaj za vađenje i analizu krvi, koji je bio mnogo jednostavniji i jeftiniji od sadašnjih rešenja. Takođe, rezultati analize uzetih uzoraka krvi trebalo je da budu mnogo brže gotovi u odnosu na trenutne metode, pa je, kako je uverila javnost i investitore, uz samo kap-dve iz prsta, novi uređaj mogao da detektuje različite bolesti, od dijabetesa sve do tumora.

Theranos tehnološka kompanija je nastala kao startap i od 2003, kad je osnovana, nakon što je Holmsova napustila studije, do 2009. godine već je vredela preko devet milijardi dolara!

Ono što je zvučalo predobro da bi bilo istinito i činilo se kao revolucija u analizi krvi i dijagnostici, pokazalo se kao laž i prevara. Kako je otkrio novinar The Wall Street Journal lista, Theranos je uzorke krvi slao u laboratorije, a za one, koje je analizirao njihov uređaj rezultati su većinom bili netačni.

Nažalost po sve umešane u ovu priču, tad je već bilo prekasno za brojne investitore, koji su svoje milione uložili u kompaniju, a s tim milionima Holms je živela poput filmske zvezde - trošila je na letove privatnim avionima, skupe automobile, asistente koji su umesto nje obavljali privatne kupovine, odsedala u luksuznim, skupim hotelima…

Zanimljivo je da Elizabetini advokati nisu želeli da se ove stavke nađu u dokaznom materijalu, jer bi to, kako smatraju “stvorilo lažnu sliku o Holmsovoj i njenom radu“. Takođe, naveli su da se način života, koji je Holmsova vodila dosad ne razlikuje ni malo od načina života, na koji žive svi bogataši iz Silicijumske doline i da to nema nikakve veze s činjenicom da li je ona kriva ili nije. Prema različitim intervjuima, datim tokom nekoliko godina američkim medijima, Holmsova je radila non-stop, a pravila je pauze samo da bi spavala kratko i išla na trčanje uvek u dužini od sedam milja. Nije imala partnera, decu niti socijalni život - samo posao svih sedam dana u nedelji...

Kad je prevara otkrivena, protiv Elizabet Holms je pokrenuta istraga i ona bi skupe haljine uskoro mogla da zameniti zatvorskom uniformom, pošto joj preti kazna do 20 godina zatvora. Suđenje je počelo sa više od šest meseci zakašnjenja, pa će tokom narednih dana biti još priče o ovoj ženi i prevari koja se pokazala kao veliko upozorenje investitorima. Protiv Elizabet Holms podignuta je optužnica po najmanje 10 tačaka u vezi sa organizovanom prevarom, lažnim poslovanjem, predstavljanjem i nekoliko drugih.

Tužilac tvrdi da ima težak, ali vrlo jasan i u najvećoj meri čist slučaj, dok odbrana tvrdi da je Elizabet Holms žrtva loših odluka (svojih i tuđih), ali i medijske torture - navodno je napravljeno preko osam miliona testova, a kao dokaz će tužioci izneti samo 20 do kojih su došli. Šta je sa ostalim testovima krvi i analizama? Da li su bili pravi ili pogrešni, ko to može da zna…?

Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo možda dobiti odgovor tokom suđenja, koje je tek na svom početku.

Elizabet Holms pojavila se u sudnici 8. septembra kad je suđenje počelo u SAD.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prolaznik

Postoji odličan dokumentarac o njoj, potražite. The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley. Vrlo je zanimljiv. Lažirala je sve moguće, čak i svoj glas.

Max

Žena je vrhunski manipulator.

Beogradska seljačina

Kao PCR. Lik gurnuo štapić u auspuh, test pokazao pozitivno.