Zašto su zavere o 5G mreži najobičnije gluposti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su zavere o 5G mreži najobičnije gluposti

Vreme je da prestanete da verujete u ono što nije moguće.

  Izvor: MONDO / Google

Dragi čitaoci, molimo vas da pre, nego što napišete komentar PROČITATE TEKST DO KRAJA i razmislite o onome što u njemu piše, a da potom, ako i dalje stojite iza zavere da je 5G ubica, da izaziva koronu i bilo koje druge, uredno navedete KO je izjavio to što zastupate, s KOJIM DOKAZIMA i ko je POTVRDIO to na šta se pozivate.

Radio talasi mogu da prenesu kompjuterski virus, ne ljudski!

Možda će vas zanimati:

Internet teorije zavere u poslednje vreme pokušavaju da povežu pandemiju virusa korona s uvođenjem 5G-a. Iako nema naučnih veza, u Velikoj Britaniji je zapaljeno više baznih stanica 5G mreže, a kasnije se “pokret“ proširio i na Holandiju. Teorije, koje se dele na društvenim mrežama Facebook, Nextdoor, YouTube i Instagram su široko rasprostranjene, što je dovelo američku Federalnu agenciju za upravljanje kriznim situacijama (FEMA) i Federalnu komisiju za komunikacije (FCC) da jasno kažu: “5G tehnologija NE uzrokuje virus korona“.

Nijedna teorija zavere, koja pokušava da poveže 5G i virus korona nema smisla.

Virus se širi i u zemljama bez pristupa 5G tehnologiji, 5G frekvencije ne mogu da naškode vašem telu - izazovu mutacije na ćelijskom nivou i u tkivima, a COVID-19 je uzrokovan zaraznim virusom, koji ni na koji način nije povezan sa elektromagnetnim talasima. Čak i opšta korelacija između 5G i COVID-19 ne podnosi preispitivanje: obe su globalne pojave i dešavaju se otprilike u isto vreme, ali čim posmatrate određene zemlje, korelacija se raspada.

Na temu 5G i zdravlja već smo od početka godine, što je tek par meseci, izneli niz mišljenja domaćih stručnjaka iz oblasti fizike, hemije i telekomunikacija i profesora univerziteta. Pisali smo i detaljno, s naučne strane o tome kako je moguće da 5G ne izaziva poremećaje, genetsku mutaciju ljudskih ćelija i tkiva, a sad ćemo preneti još jedno, koje su The Verge i drugi svetski mediji citirali sredinom aprila.

Istina o 5G mrežama:

Profesor Stiven Paovis, medicinski direktor Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) Engleske u Velikoj Britaniji, nazvao je vezu između 5G i koronavirusa “skandaloznom“ i “apsolutnim i krajnjim smećem“. Vlada Velike Britanije je, takođe tvrdila da su “opasne gluposti“ i teorije zavere označila “ludačkim“.

Neke od ovih teorija sugerišu da novi virus može da se prenosi putem 5G ili da 5G suzbija imuni sistem.

Obe nisu istinite. Da biste shvatili zašto 5G i virus nisu povezani, morate da shvatite zašto 5G radio talasi nisu dovoljno moćni da sami oštete ćelije u telu ili prenesu virus. Kao i 4G ili 3G pre njega, radio talasi korišćeni u 5G su niskofrekventni i predstavljaju tzv. spektar nejonizujućeg zračenja. Oni se nalaze na suprotnom kraju elektromagnetnog spektra sa izvorima jonizujućeg zračenja poput rendgenskih, gama i ultraljubičastih zraka.

Ti 5G radio talasi jednostavno nisu dovoljno jaki da zagreju telo i oslabe imuni sistem. "Ideja da 5G razara vaš imuni sistem nije istinita", objašnjava Sajmon Klark, vanredni profesor za ćelijsku mikrobiologiju na Univerzitetu Reading, u intervjuu za britanske medije. Isto tako, radio talasi i virusi se ne prenose na isti način. Novi virus širi se od jedne osobe do druge, obično kroz sitne kapljice nastale kad zaražena osoba kašlje, kija ili diše. Jedine vrste virusa, koje možete preneti radio talasima su one, koje utiču na računare, a ne na ljude direktno tj. u zdravstvenom smislu.

Ostale činjenice koje ovu teoriju zavere 5G stvarno vraćaju u realnost jeste da je pandemija pogodila delove planete ili zemlje poput Irana, Indije i Japana, gde 5G još nije ni u upotrebi. Iran je tek objavio izveštaje o 5G, sa planovima da ova tehnologija bude uvedena kasnije ove godine. Iran trenutno ima više od 66.000 potvrđenih slučajeva COVID-19. Japan je tek započeo s uvođenjem 5G usluga tokom protekle nedelje, a indijsko lansiranje 5G možda će čak i biti odloženo zbog pandemije. U isto vreme, Južna Koreja ima stotine 5G baznih stanica instaliranih već oko godinu dana, a slučajeve COVID-19 počela je da registruje tek nakon izbijanja epidemije u Vuhanu - dakle, da 5G izaziva koronu verovatno bi se to desilo prvo u Južnoj Koreji, ne u Kini, kako je to sad slučaj.

Širim strahovanjima od 5G uglavnom su se bavila regulatorna tela, naučnici i nezavisne grupe. Dok neke implementacije 5G koriste prenose opsega milimetarskih talasa (mmVave), koja je planirana i za Srbiju, višu frekvenciju radio talasa od 4G ili 3G, regulatori u Velikoj Britaniji su zabeležili nivoe 5G elektromagnetnog zračenja znatno ispod međunarodnih smernica. Međunarodna komisija za zaštitu od jonizujućeg zračenja (ICNIRP), takođe nije pronašla dokaze, koji ukazuju na to da 5G predstavlja rizik za zdravlje ljudi. I o tome smo na MONDU pisali od početka, pa do zaključenja istraživanja.

ICNIRP je ažurirao svoje smernice prošlog meseca, posle sedmogodišnje studije. “5G tehnologije neće moći da naštete, ako se pridržavaju ovih novih smernica“, rekao je predsednik ICNIRP Erik van Rongen.

Mnogo teorija zavere o vezi virusa korona i 5G mreža potiče iz aktivnih kampanja dezinformacija, koje se sprovode na internetu i društvenim mrežama. Izveštaj New York Times-a iz prošle godine upozorio je da ruske kampanje iskorišćavaju 5G zdravstveni strah. Russia Today America (RT America), ruska TV mreža, koju finansira vlada, emitovala je izveštaj u kojem je novinar RT tvrdio da bi “5G mogao da nas ubije“.

Radna grupa Evropske unije, takođe je pratila mnoge kampanje za dezinformisanje, upozoravajući da “neki državni akteri i države podržavaju krizu javnog zdravlja, kako bi unapredili geopolitičke interese“, preneo je The Verge.

Izgleda da su mnoge nedavne teorije zavere potekle iz belgijskih novina, koje su objavile naučno neutemeljenu tvrdnju da je “5G opasan po život“ i pokušale da povežu poreklo pandemije sa uvođenjem 5G tehnologije u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je nastao novi virus. Lekar opšte prakse citiran u članku priznao je kasnije, što su prenosioci teorija zavere zaboravili da kažu: “Nisam izvršio proveru činjenica“. Teoretičari zavere iz neznanja ili iz nekih drugih interesa pozivali su se na “slučaj Belgije“ dugo vremena namerno zaboravljajući sve činjenice. Drugi su slepo pratili, neproveravajući tvrdnje, koje teoretičari zavere proklamuju. Koliko su bili u pravu pokazuje vam i činjenica da je Belgija u nekoliko gradova na prelasku marta i aprila pustila u rad 5G mreže u toj zemlji.

Mislimo da je pametnom svetu ovo dosta. I savetujemo vam da batalite poznate ličnosti, koje nisu merodavne ni po kojem osnovu da šire bilo kakve priče o 5G mrežama i tehnologijama uopšte. Reč je o površno sagledanim stvarima za koje apsolutno nisu kompetentne, osim da kliknu na SHARE i onda traže mišljenje svojih pratilaca.

To je loše i treba da prestane, jer ne donosi dobro nikome. 5G vas neće ubiti - opustite se!

Anketa

Plašite li se 5G mreže?

  • Ne, 5G je OK!

    68.5% (448)

  • Da, plaši me 5G!

    16.97% (111)

  • Ne zanima me 5G.

    14.53% (95)

Plašite li se 5G mreže?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA