5G mreže utiču na vremensku prognozu? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5G mreže utiču na vremensku prognozu?

Zanimljiva situacija u vezi sa 5G mrežama - da li prenos podataka kroz 5G mrežu može da se umeša u praćenje vremenske prognoze? Američki FCC smatra da nije tako i da NASA greši.

  Izvor: Promo / MONDO portal

Američka NASA i NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) objavile su nedavno da bi, zbog sličnih frekvencija za 5G mreže i praćenje zračenja vodene pare (24 GHz i 23.8 GHz) 5G mogao da utiče na tačnost vremenskih prognoza. Da pomognemo - u SAD se spektar 5G mreža ponuđen operatorima uglavnom nalazi na 24 GHz, dok se zračenje vodene pare meri na 23.8 GHz i na osnovu toga se proračunavaju vremenski izgledi za budući period.

NOAA i NASA izveštaji bazirani su na pogrešnim podacima.

Ajit Pai, FCC

Prema istraživanjima NASA i NOAA objavljenim 17. maja u SAD, 5G mreža bi, opterećena jakim prenosom podataka, mogla da pokvari tačnost vremenske prognoze i do čak 77 odsto, odnosno do čak tri dana preciznosti, što je kritično u pogledu uragana i mogućih većih vremenskih katastrofa, objašnjava GSMArena.

Sad je stigao FCC odgovor, u kojem stoji da je sve što se tiče 5G spektra urađeno po protokolu i da tokom pripremnog rada za 5G mreže FCC, kao regulatorno telo nije primilo nijedan zahtev da se nešto promeni ili dopuni. FCC predsednik, Ajit Pai, tvrdi da kad je prvi put zatražio od američkih agencija ulaz na 24 GHz u 2017. godini, nije dobio nikakvu opravdanu zabrinutost ili negodovanje.

 Merenje, Merni instrument, Stanica, Bazna stanica, Bazna Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

"Pretpostavke, koje jasno podupiru tu studiju bile su toliko pogrešne da je studija, po našem mišljenju, beznačajna", rekao je Pai zakonodavcima u sredu, 12. juna. Štaviše, Pai tvrdi da nije dobio nikakvu informaciju o studiji, koja je pokazala da je limit od -20 dB, koji NOAA i NASA dovode u pitanje, previsok. Pai, takođe tvrdi da 5G signali koriste "formate snopa", koji bi "precizno slali 5G signale" i da nema govora o mešanju sa drugim servisima, koji imaju različite načine preračunavanja.

Kompletan tekst FCC-a možete da pročitate i na ArsTechnica sajtu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA