Odbijena Wikipedia na crnogorskom jeziku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijena Wikipedia na crnogorskom jeziku

Najpopularnija otvorena enciklopedija na internetu neće dobiti crnogorsku verziju, jer su tamošnjim korisnicima već na raspolaganju Wikipedia enciklopedije na komšijskim jezicima.

  Izvor: Promo/Wikipedia/Wikimedia Srbija

Wikipedia na crnogorskom jeziku, za sada, ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet najveće onlajn otvorene enciklopedije - LangCom - dao negativno mišljenje. Stručnjaci smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i bošnjački, grana srpsko-hrvatskog jezika, zbog čega ocenjuju da su postojeće Wikipedia enciklopedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda, prenela je agencija Tanjug.

Pročitajte i ovo: Wikipedia obrukala Donalda Trampa

Tu informaciju saopštio je u intervjuu za podgoričku “Pobjedu“ publicista Slobodan Jovanović, koji je deo tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Wikipedia sajta na crnogorskom jeziku, a koji ističe da “činjenica da smatraju greškom što su odobrili Wikipedia stranice na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu”. “Mi to doživljavamo kao diskriminaciju”, naveo je Jovanović.

Kako bi pokušali da prevaziđu ovu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Wikipedia sajta, sa, kako kaže Jovanović, vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je enciklopedija postavila.

Jovanović je dodao da iako Wikipedia spada u instituciju, koja je slobodna i nije povezana s državnim institucijama, smatraju da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi