3 dana

TESTIRALI SMO HONOR MAGIC5 LITE: Magijom do najbolje baterije na svetu

Snapdragon 695, AMOLED ekran dijagonale 6,67 inča, glavna kamera od 64 MP i trodnevna autonomija baterije.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kompanija HONOR je na najvećem sajmu mobilne telefonije u Barseloni lansirala svoju najnoviju Magic5 seriju uređaja, a najjeftiniji među njima, Magic5 Lite, stigao je u našu redakciju na test.

U pitanju je pametni telefon srednje klase, izuzetno pohvalnog dizajna, kojim kompanija pokušava da korisnicima ponudi što veću vrednost za uloženi novac, a ono što ovaj model posebno razdvaja od konkurencije jeste impresivna autonomija baterije, ali o tom potom. Hajde da počnemo od dizajna.

Dizajn

HONOR Magic5 Lite je dostupan u tri boje - crnoj, zelenoj i srebrnoj - ali moramo u startu reći da je zelena naš ubedljiv favorit. Uz dužno poštovanje ljubiteljima ostalih verzija, način na koji crni prsten, u kome je skladišten sistem trostrukih kamera, dolazi do izražaja na zelenoj poleđini je nešto na čemu mu mogu pozavideti mnogi skuplji, pa čak i flagship modeli, pogotovo ako tome dodamo zakrivljen ekran.

Iako nismo ljubitelji zakrivljenih ekrana, jer smatramo da su previše izloženi tokom padova, to ne znači da smo imuni na njihov izgled. Magic5 Lite nudi simetričnu zakrivljenost ekrana i poleđine, opasanu tankim ivicama na boku, odnosno pljosnatim ivicama na vrhu i dnu, što uz njegovu težinu od 175 grama čini da je uređaj ne samo udoban za korišćenje, već i prilično lagan.

Levi bok uređaja je prazan, dok se na desnom boku nalazi taster za paljenje i gašenje uređaja, kao i "klackalica" za podešavanja zvuka. Svi tasteri se nalaze na komfornim pozicijama, pa ne očekujemo da će iko imati problema pri korišćenju, kao što ni mi nismo imali.

Na vrhu uređaja se krije rupica IR dioda koja omogućava daljinsko upravljanje uređajima, dok se na dnu nalazi USB-C port, rupice zvučnika i fioka za SIM kartice, koja nažalost ne podržava proširivanje interne memorije dodavanjem microSD kartice.

Ekran

Nema sumnje da HONOR želi da privuče kupce svojim izgledom, a veliku ulogu u tome ima zakrivljeni ekran. Iako se ovakvi ekrani ne viđaju često na uređajima srednje klase, kompanija zaista nije pravila previše kompromisa, već je kupcima na raspolaganju odličan AMOLED panel dužine dijagonale od 6,67 inča.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ekran je rezolucije 1.080 x 2.400 piksela, odnosno 395 ppi gustine piksela, pa možemo da potvrdimo da je prikaz oštar, a nivo detalja na pohvalnom nivou. Iako ne postoji HDR sertifikat, sam panel podržava 10-bitni prikaz boja, kao i osvetljenje do maksimalno 800 nita, pa se nećete napinjati kako biste videli sadržaj na ekranu po sunčanom vremenu.

Pohvalno, brzina osvežavanja ekrana je 120 Hz, te je kretanje kroz interfejs proteklo glatko i rame uz rame sa flagship uređajima. Ipak, zbog sposobnosti dostupnog čipseta, ne treba očekivati da ćete isti broj kadrova u sekundi videti u podržanim igrama.

Vredno je napomenuti i da se ispod samog ekrana nalazi skener otiska prsta, koji se u svakodnevnom radu pokazao besprekorno, a moramo pohvaliti i kako je HONOR implementirao funkciju ignorisanje dlana na zakrivljenim delovima panela, pa nismo viđali nenamerne dodire, što ne možemo reći i za neke mnogo skuplje uređaje.

Performanse

Kada su performanse u pitanju, važno je svoja očekivanja prilagoditi onome što se nudi. Ispod "haube" se nalazi Snapdragon 695, čipset srednje klase kompanije Qualcomm, koji je izrađen na TSMC proizvodnom procesu od 6 nm.

Tokom svakodnevnih zadataka, Snapdragon 695 se pokazao vrlo solidno, pa oni koji najviše vremena na svom telefonu provode razmenjujući poruke i skrolujući kroz društvene mreže neće ni osetiti da srce Magic5 Lite telefona ne kuca snagom flagship uređaja.

Međutim, ukoliko tražite uređaj koji može da pokrene najzahtevnije igre sa "odvrnutim" detaljima, uz najmanje 60 kadrova u sekundi, bojimo se da ovo nije telefon za vas, iako će se u velikoj većini igara pokazati vrlo sposobno.

Naravno, čipset nije namenjen takvom korišćenju, ali jeste namenjen efikasnom radu i konstantnim performansama. Dok kod flagship uređaja možemo videti pad performansi od 20 i više odsto nakon samo par minuta rada, Snapdragon 695 je, bez obzira na sintetički test koji smo stavili pred njega, uspešno održavao svoju temperaturu na zavidnom nivou, a telefon je i pri najzahtevnijim testovima bio hladan na dodir.

VIŠE O KVALITETU KAMERA, BATERIJI I CENI PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI.

Kamera

Kao što smo već rekli, stakleni prsten na poleđini uređaja krije tri kamere - glavni senzor od 64 megapiksela (f/1.8 otvora blende, bez optičke stabilizacije), ultraširokougaonu kameru rezolucije 5 MP (f/2.2 otvora blende), kao i makro senzor od 2 MP. Za selfije je zadužena senzor od 16 MP u izrezu gornjeg dela ekrana.

Danju, fotografije uslikane glavnom kamerom su više nego dobre. Boje su živopisne, dinamički raspon zadovoljavajući, a detalja i oštrine ima u izobilju, pa ne sumnjamo da ćete u velikoj meri moći da izrazite svoju kreativnost.

Međutim, nedostatak optičke stabilizacije je primetan u uslovima slabijeg osvetljenja. Iako smo uspevali da uslikamo fotografiju čijim kvalitetom se ne bi postideli, primetan je pad detalja, kvaliteta boja, ali i povećan broj artefakta, što je za očekivati od uređaja srednje klase. Svakako ne preporučujemo da se fotografisanje u ovim uslovima prepusti slučaju - pa je noćni režim pod moranjem.

Ultraširokougaonim fotografijama nismo zadovoljni. Kontrast i boje su dobre i konstante u odnosu na glavnu kameru, ali detalja nedostaje čak i u idealnim uslovima, pa ne verujemo da će vam ovaj senzor služiti za više od deljenja slika na Instagram-u.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kada su selfiji u pitanju, zadovoljni smo kako je prednja kamera uspevala da uhvati detalje. Boje i dinamički raspon su mogle biti bolje, artefakta je noću moglo biti manje, ali kamera je u velikoj meri odradila svoj posao, čak i tokom video razgovora.

Baterija

Unutar HONOR Magic5 Lite telefona se ne nalazi baterija nečuvenog kapaciteta. Zapravo je u pitanju baterija inkrementalnog većeg kapaciteta od onoga što smatramo standardnim, te je na raspolaganju 5.100 mAh. Međutim, u skladu sa imenom uređaja, HONOR je posuo malo svoje magije i ovaj uređaj odveo na vrh DxOMark liste telefona sa najboljom baterijom.

Nismo sigurno kako je HONOR tačno optimizovao operativni sistem da na DxOMark testu ostvari ocenu od 152 poena, ali sve što je laboratorija napisala u svom izveštaju se pokazalo tačnim. Naše vreme provedeno testirajući Magic5 Lite je pokazalo da je ovo telefon koji, verovali ili ne, definitivno pruža autonomiju od čak 3 dana umerenog korišćenja.

Dakle, ukoliko niste zahtevan korisnik koji montira video klipove na svom telefonu ili igra naslove koji napinju čipset, budite mirni da ćete tek svake treće večeri puniti svoj uređaj.

Kada već pričamo o punjenju, Magic5 Lite podržava isključivo žično punjenje snagom do 40 W, što je više nego što neki flagship pametni telefoni dozvoljavaju, a za punu bateriju je potrebno nešto više od sat vremena. Iznenađujuće, punjač se ne nalazi u kutiji, što je veliki problem za oni koji svoje telefone i opremu prodaju kada dođe vreme za novi uređaj.

Cena i dostupnost

HONOR Magic5 Lite je već sada dostupan na tržištu Srbije, i može se pronaći u radnjama, kao i kod operatora, po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 39.999 dinara za konfiguraciju sa 6 GB RAM i 128 GB interne memorije. Nažalost, srebrna boja koju smo videli u Barseloni neće biti dostupna kod nas, te su u ponudi Midnight Black i Emerald Green boje.

Zaključak

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

HONOR Magic5 Lite je uređaj koji se u odnosu na konkurenciju zaista ističe po elegantnom dizajnu, kvalitetu ekrana i najboljoj bateriji na tržištu. Veoma je retko videti kvalitetan zakrivljen ekran na uređajima ove klase i cenovnog ranga, pa je zaista pohvalno ono što je HONOR uspeo da donese.

Naravno, ne bi se bunili da su nam na raspolaganju bile malo bolje kamere ili da je kompanija bar ponudila punjač u kutiji, ali jedno je stvar rezanja troškova, a drugo trend koji svake godine sve više jača.

Sve u svemu, ukoliko želite lagan uređaj koji će vam obezbediti odličnu autonomiju i kvalitetan prikaz sadržaja, ne propustite da razmotrite i HONOR Magic5 Lite. S druge strane, ukoliko su kamere ili najzahtevnije igre ono što vam je najvažnije, ovaj telefon verovatno nije za vas.

HONOR Magic5 Lite ZA

  • Impresivan dizajn
  • Neverovatna baterija
  • Kvalitetan AMOLED ekran
  • Hladan i efikasan čipset

HONOR Magic5 Lite PROTIV

  • Pad performansi kamera noću
  • Nedostatak baterije u kutiji