HONOR Magic5 Pro oduševio: Magijom do najbolje kamere i ekrana na svetu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HONOR Magic5 Pro oduševio: Magijom do najbolje kamere i ekrana na svetu

Uz unapređeni sistem kamera, kao i ključne nadogradnje ekrana, novi flagship kompanije HONOR je novi lider čak dve top DxOMark liste kvaliteta.

 Premijera HONOR Magic 5 Pro Lite Vs telefona MWC 2023 Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

MWC 2023 je u punom jeku, a jedan od događaja na najvećem sajmu mobilne telefonije, koji je zavredeo pažnju svetske javnosti, jeste premijera kompanije HONOR, na kojoj su predstavljeni novi pametni telefoni Magic5 serije - HONOR Magic5 Pro, Magic5 i Magic5 Lite - ali i telefon na preklop, HONOR Magic Vs.

HONOR Magic5 Pro

Dizajn

Inspirisan prvom fotografijom crne rupe u središtu naše galaksije, koju su astronomi uslikali prošle godine, HONOR je na premijeri veliku pažnju posvetio Magic5 Pro telefonu - s punim pravom. U pitanju je flagship uređaj za koji se tvrdi da će ne samo da pokoriti tržište svojim ekranom, već i sistemom kamera, za koje se tvrdi da su najbolji na svetu.

Nadograđujući dizajn prethodnika, Magic5 Pro je zakrivljen ekran i staklenu poleđinu opasao tankim metalnim ivicama, a ostrvo kamere, nazvano Star Wheel se, za razliku od mnogih drugih proizvođača, ne izdiže iznad površine poleđine jasnim okvirima, već blago zakrivljenim staklo, što ovom uređaju daje zaista poseban izgled.

Ekran

Dužina dijagonale ekrana iznosi 6,81 inč, a sam panel je zakrivljen na sve četiri ivice. Rezolucija ekrana je ista kao i prošle godine, te i dalje iznosi 1.312 x 2.848 piksela (461 ppi), a zahvaljujući LTPO tehnologiji, brzina osvežavanja je prilagodljiva, i maksimalno može da dosegne do 120 Hz.

Međutim, HONOR doneo značajna unapređenja ne prednju stranu novog flagship uređaja, zahvaljujući kojima je po testu DxOMark laboratorije zavredeo prvo mesto na listi telefona sa najboljim ekranom, ostvarivši čak 151 poen i ostavljajući prethodnog lidera - iPhone 14 Pro Max - u prašini.

Kako bi postigla ovakav poduhvat, kompanija je uposlila poseban čipset da upravlja prikazom, podigla je maksimalno osvetljenje na 1.800 nita, a koristi i PWM zatamnjivanje brzinom od 2.160 Hz, što može biti veoma važno za one sa osetljivim vidom. HONOR je takođe odradio kalibraciju boja ekrana u dva različita okruženja - unutra (na 120 nita) i napolju (na 800 nita), kako bi prikaz bio veran u svim uslovima. Dodatno, pored HDR10+ podrške, koja je već standardna na mnogim uređajima današnjice, ekran poseduje IMAX Enhanced sertifikat, te obećava da bude pravi biser za gledanje naprednog filmskog prikaza.

Kamere

Kao što smo već rekli, Magic5 Pro poseduje sistem trostrukih kamera na poleđini, od kojih je svaka rezolucije od 50 MP. Uprkos tome što je IMX989 senzor uneo pravu revoluciju u mobilnu fotografiju, HONOR je pokazao da ta psihološka granica od jednog inča nije bitna da bi se posedovao zvanično najbolji sistem kamera na svetu.

Kompanija za potrebe glavne kamere koristi prilagođen senzor veličine 1/1,12 inča, dakle nešto manje od flagship modela kompanije Xiaomi i vivo, što u paru sa f/1.6 otvorom blende predstavlja značajnu nadogradnju u odnosu na prošlogodišnji Magic4 Pro - čak je i optička stabilizacija ovaj put prisutna.

Ono što je takođe značajno izmenjeno jeste periskopski modul. Ovaj put je za optički zumirane (3,5x) fotografije zadužen IMX858 senzor i svetliji f/3.0 otvor blende, a zahvaljujući Ultra Fusion Computational Optics sistemu, moguće je digitalno zumirati do 100x. Još jedna nadogradnja koja je vredna pomena jeste otvor blende ultraširokougaone kamere, koji sada iznosi f/2.0.

Kada se ove specifikacije pomešaju sa magijom kojom Honor u poslednje vreme posipa svoje kamere, dobije se DxOMark rezultat kvaliteta kamere od 152 poena, odnosno novi šampion liste najboljih kamera na svetu!

Kada su selfiji u pitanju, u gornjem levom uglu ekrana nalazi se izrez u obliku pilule, koji skladišti senzor od 12 MP, f/2.4 otvora blende, sa fiksnim fokusom, dok je drugi senzor zadužen za procenu dobine, što je posebno korisno za otključavanje telefona 3D prepoznavanjem lica.

Performanse

Sada već standardno za ovogodišnje flagship pametne telefone, Magic5 Pro pokreće najsnažniji čipset kompanije Qualcomm - Snapdragon 8 Gen 2 - pa nema sumnje da će svakodnevni, ali i zahtevniji rad proteći bez problema, a da će gejmeri posebno uživati u prikazu igara zahvaljujući brzini osvežavanja i tačnim bojama.

Odlične performanse ovog čipa su uparene sa 12 GB LPDDR5X RAM i 512 GB interne UFS 4.0 memorije.

Baterija

Kupcima HONOR Magic5 Pro uređaja je na raspolaganju baterija kapaciteta 5.100 mAh, pa je razumljivo očekivati da će autonomija biti oko 2 dana standardnog korišćenja. Međutim, kada dođe vreme da se telefon dopuni, na raspolaganju je brzo punjenje snagom od 66 W putem kabla, odnosno bežično punjenje od 50 W. Podrška za obrnuto žično, odnosno obrnuto bežično punjenje nije izostala, što će pogotovo biti korisno onima koji žele da svoje gedžete pune u hodu.

Ne treba zaboraviti ni druge Magic uređaje

HONOR Magic Vs

HONOR Magic Vs je prvi telefon sa sklopivim ekranom kompanije HONOR koji debituje na tržištu van Kine. Dolazi sa Snapdragon 8+ Gen 1 čipsetom, kao i sistem trostrukih kamera od 54, 8 i 50 megapiksela.

Ono što je veoma interesantno kod ovog modela jeste da poseduje najveću kapacitet baterije (5.000) mAh među sklopivim telefona, a kompanija takođe ističe dizajn šarke, koja je sastavljena iz samo četiri dela, i omogućava unutrašnjem ekranu da se sklopi potpuno ravno.

HONOR Magic5

HONOR Magic5 je razvodnjena verzija Pro modela. Poseduje nešto manji ekran (6,73 inča) od skupljeg modela, maksimalna osvetljenost je 200 nita niža (1.600 nita), a sistem kamera je još jedno polje na kojem se štedelo, te donosi glavnu kameru od 54 MP, ultraširokougaonu od 50 MP i telephoto kameru od 32 MP.

Koristi isti Snapdragon 8 Gen 2, kao i Pro model, ali dolazi u nešto slabijoj konfiguraciji, odnosno sa 8 GB RAM i 256 GB. Dodatno, telefon je za milimetar tanji od svog skupljeg rođaka, uprkos tome što zadržava kapacitet baterije od 5.100 mAh, ali ne poseduje mogućnost bežičnog punjenja.

Honor Magic5 Lite

Ovo je telefon sa kojim smo već imali da se upoznamo na našem tržištu, te je njegova globalna najava bila samo repriza. Međutim, ukoliko želite da saznate više o njemu, ostanite uz SmartLife, jer već u petak možete očekivati našu recenziju ovog uređaja.

 Honor Magic5 Lite Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Cena i dostupnost

HONOR Magic5 Pro je dostupan u Black i Meadow Green boji, dok će HONOR Magic5 biti dostupan u Black i Blue boji.

HONOR Magic5 serija će biti dostupna počev od drugog kvartala, 2023. godine. HONOR Magic5 će koštati 899 evra (8G+256GB), dok će HONOR Magic5 Pro biti dostupan po ceni od 1.199 evra (12G+512GB).

Sa dve boje u ponudi, Cyan i Black, cena HONOR Magic Vs uređaja iznosiće 1599 evra.

Poslednji predstavnik HONOR Magic5 serije, HONOR Magic5 Lite biće dostupan u Emerald Green, Titanium Silver i Midnight Black boji i prvi je telefon iz pomenute serije dostupan na našem tržištu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gagi990

Honor Magic4 Pro koristim oko 6-7 mjeseci, samo rijeci pohvale imam za taj telefon. Od dizajna, izrade, softvera, kamere, jedina mana sto jos nije dobio android 13, sve ostalo odlicno. Kamera stvarno slika malo reci odlicno, i najvaznije i ako nema OIS po noci pravi cuda. Mate 50 Pro jeste malo bolji ali je izasao nedavno, sto se tice Magic5 Pro ako bude nastavio filozofiju iz unapredjenja koje je imao Magic4 Pro, to ce biti pohvalno. Na pocetku mi je bio sporedni telefon jer sam imao S22 Ultru, ali je postao glavni, i stvarno sam iznenadjen, jos s tim da sam ga platio 650 eura.

AI

Nije kamera najbolja, nego softver koji pegla te slike nakon sto škljocnete. Šta mislite zašto Pixel godinama pravi onako fenomenalne slike? Mada bolje da ovo nisam pisao. Prosečnom korisniku ništa neće biti jasno.

Jole

Sta cemo sad sa ovima sto su se razmahali Samsung i Apple kamerama? Kakav li ce izgovor biti? Sad ce reci da je ta firma sto radi testove podmicena a kad je njihov uredjaj bio prvi na listi onda nije bila podmicena. Drago mi je sto izbijaju i druge firme na vrh liste. Odvojicemo konacno statusni simbol od kvalitetnih uredjaja i kamera.