Cena-kvalitet

TESTIRALI SMO XIAOMI 12 LITE: Da li unapređenja opravdavaju veću cenu

Autor Ilija Baošić

"Uzmi Xiaomi, brate. Veruj mi, nećeš se pokajati."

Izvor: Smartlife

Xiaomi se svojim proizvodima polako, ali sigurno odomaćio među ljudima u Srbiji. Od telefona za koje su znali sami oni najupućeniji, do telefona na koje prvo pomislimo kada neko izgovori "najbolji odnos cene i kvaliteta" - kompanija je prešla dug put.

Davno su prošli dani kada smo na prste jedne ruke mogli da nabrojimo sve telefone koje lansiraju u jednoj godini, ali kako su godine prolazile, broj uređaja se uvećavao, a imena su postajala sve teža za pamćenje.

Rast kompanije Xiaomi se ogleda u tome da u svojoj ponudi danas ima uređaj u svakom segmentu tržišta mobilnih telefona - od onih najjeftinijih, poput Redmi 9A, pa sve do onih najskupljih, poput Xiaomi Mix Fold 2. Iako se ponekad čini da kompanija samoj sebi pravi konkurenciju, kupcima to samo može da ide u korist, jer će mnogi uvek pronaći ono što im treba - po ceni koja im odgovara.

Xiaomi 12 serija telefona, koju smo i testirali, je ono najbolje što kompanija može da ponudi na našem tržištu. Praksa koja traje već godinama je da se takvi uređaji približe i širim masama, a kompanija je to činila lansiranjem Lite uređaja. Prošle godine smo bili svedoci da je Xiaomi lansirao čak tri različita 11 Lite modela. Ove godine smo, srećom po naš zdrav razum, čekali sve do sad na prvi, a nadamo se i jedini, Xiaomi 12 Lite.

Odmah da kažemo, novi telefon je skuplji od svog prethodnika, Xiaomi 11 Lite 5G NE. Cena u Srbiji mu je 56.999 dinara za model sa 8 GB RAM i 128 GB interne memorije, ali kompanija je donela unapređenja na skoro svim poljima.

Da li su tim unapređenjima uspeli da opravdaju višu cenu? Upravo je to pitanje bilo naš primarni zadatak prilikom ovog testiranja. Zato pročitajte naš test i ne zaboravite da sa nama podelite i vaše mišljenje u komentarima.

Tradicija se nastavlja

Od prvog Mi 8 Lite telefona iz 2018. godine, pa do danas, Lite modeli su pratili dizajn flagship uređaja iste serije. Jedini izuzetak koji je narušio pravilo bio je Mi 10 Lite 5G, koji je više ličio na Mi 10T modele, iako je lansiran mesecima ranije. Srećom, Xiaomi 12 Lite nastavlja tradiciju i donosi prepoznatljive elemente Xiaomi 12 serije.

Prvi utisak o uređaju nam je bio pozitivan. Telefon je veoma lagan (173 g), a sa svojim dimenzijama od 159,3 x 73,7 x 7,3 mm, kao i sa ravnim ivicama koje je popularizovao Apple, veoma udobno i sigurno leži u ruci.

Očekivano je bilo videti da će Xiaomi zameniti aluminijumski okvir telefona plastikom, ali Xiaomi 12 Lite nije odavao utisak jeftinog uređaja. Mat završnica plastičnog okvira na prvi pogled nije otkrila o kom materijalu je reč. Ipak, pod prstima smo uspeli da osetimo da fali jedinstvena karakteristika metala - nikada nije bio hladan na dodir.

Kada već govorimo o okviru, na vrhu uređaja se nalazi rupica mikrofona, tri rupice zvučnika i IR blaster koji uvek volimo da vidimo, jer uvek nađe način da nam bude od koristi kada ne možemo da nađemo daljinski upravljač. Na dnu telefona se nalazi ulaz za SIM, rupica mikrofona, USB-C port, kao i pet rupica zvučnika. Sa desne strane se može pronaći dugme za paljenje i gašenje, kao i tasteri za kontrolu jačine zvuka, dok je leva strana uređaja prazna.

AMOLED panel na prednjoj strani uređaja štiti Gorilla Glass 5 staklo, ali telefon ne poseduje zaštitu od vode. Jedan od razloga zašto ovaj uređaj ne izgleda jeftino jesu i okviri samog ekrana. Xiaomi 12 Lite se komotno po ovom pitanju može takmičiti sa daleko skupljim telefonima, jer su crni okviri veoma tanki, a njihovu simetriju za nijansu narušava "brada" na dnu. Izrez selfi kamere se nalazi u sredini gornjeg dela ekrana, ispod samog ekrana se nalazi senzor otiska prsta koji se pokazao kao veoma pouzdan i brz.

Uređaj koji se našao na našem testu je stigao u roze boji, što je jedna od tri boje koje su kupcima na raspolaganju - postoje još i crna, odnosno zelena. Xiaomi nije naveo koje staklo koristi na poleđini uređaja, ali ispod njega se nalazi pravi vizuelni spektakl. U zavisnosti iz kog ugla se gleda i pod kakvim svetlom, boja našeg uređaja se razlivala u bele i plavičaste nijanse.

Izgled ostrva sistema kamera ovog telefona nam je dobro poznat, jer koristi isto rešenje kao Xiaomi 12 serija telefona. Staklena izbočina na sebi sadrži tri kamere i blic, a podeljena je linijama na tri dela, što joj daje poseban "šmek". Po našem mišljenju, izgled ovog ostrva je pun pogodak.

Odličan ekran i 3 godine ažuriranja OS-a

Xiaomi se opredelio da 12 Lite model krasi AMOLED DotDisplay ekran i nije pogrešio u svom izboru. Displej je dijagonale 6,55 inča, rezolucija je FHD+, tačnije 2.400 x 1.080 piksela (402 ppi), što znači da je odnos stranica 20:9. Ovaj odnos stranica je prilično standardan na pametnim telefonima današnjice i pogodniji je za gledanje filmova, koji se snimaju u 21:9 odnosu, nego YouTube snimaka, koji se najčešće snimaju u 16:9.

Bilo da smo gledali YouTube ili streaming servise kao što su Netflix, HBO Max ili Disney+, bilo da smo igrali igrice ili koristili društvene mreže, boje su bile veoma živopisne i prijatne za oči. Nismo očekivali ništa manje, jer ovaj panel, osim mogućnosti prikaza 68 milijardi boja, donosi i podršku za prikaz HDR10+, kao i Dolby Vision sadržaja.

Kada je testiranje zahtevalo da izađemo napolje, ekran se pokazao sasvim solidno, čak i pri direktnoj svetlosti. Sadržaj je ostao vidljiv i čitak, a boje su u velikoj meri zadržavale svoj kvalitet zahvaljujući maksimalnoj osvetljenosti panela do 950 nita. Sa druge strane, u tamnim prostorijama, ekran je uspevao da dovoljno snizi svoje osvetljenje, pa je i u tim uslovima iskustvo gledanja bilo veoma prijatno. Dakle, osvetljenje je pogodno i za pećinu i za plažu.

Telefon je iz kutije izašao sa podrazumevanom brzinom osvežavanja ekrana od 60 Hz, ali u podešavanjima smo mogli da izaberemo osvežavanje prikazanog sadržaja na 120 Hz, što je svakodnevno kretanje po interfejsu učinilo mnogo fluidnijim - naravno, po cenu trajanja baterije. Xiaomi 12 Lite nije gejmerski telefon, pa registrovanje dodira brzinom od 240 Hz na papiru može možda da deluje sporije. Ipak, testiranje je pokazalo da nije bilo razloga za brigu, jer je telefon vrlo agilan i zadovoljavajuće brzo je reagovao na naše dodire.

Nažalost, kvalitet zvuka u ovom slučaju nije ispratio kvalitet slike. Nemojte nas pogrešno shvatiti, daleko od toga da su stereo zvučnici na vrhu i dnu uređaja loši - dovoljno su bili glasni da čujemo zvono ili slušamo muziku - ali falio nam je bas i ne možemo da kažemo da su išta drugo osim prosečni. Nemamo zamerku ni na kvalitet i jasnoću zvuka prilikom razgovora.

Kako na samom telefonu nedostaje ulaz za slušalice, a Xiaomi u kutiju nije spakovao adapter, morali smo da se oslonimo na bežične slušalice za slušanje muzike i gledanje sadržaja. Kako uređaj ima podršku za Bluetooth 5.2, nismo imali zamerke na kvalitet zvuka, kao ni na kvalitet bežične veze.

Telefon dolazi sa Android 12 operativnim sistemom i MIUI 13 korisničkim okruženjem. Xiaomi obećava da će uređaj dobiti 3 nove verzije operativnog sistema, kao i 4 godine sigurnosnih ažuriranja. Novi korisnici ne bi trebalo da imaju previše problema, jer je interfejs prilično jednostavan za korišćenje, a kako MIUI od samog začetka pokušava da kopira iOS, ne verujemo ni da bi bivši iPhone korisnici imali previše problema da se priviknu. Ono što će možda iznenaditi nove korisnike, sa koje god strane tabora da dolaze, jeste da Xiaomi u svojim sistemskim aplikacijama i dalje ubacuje reklame. Ne smetaju u radu, ali su tu i "bodu oči".

Kada su unapred instalirane aplikacije u pitanju, kompanija mora da kompenzuje jeftiniju cenu svojih uređaja raznim sponzorstvima. To znači da su nas pri prvom paljenju telefona sačekale neke neželjene aplikacije. Naravno, nijedan Android uređaj ne može da parira Apple telefonima, pa da ostane na samo 7 aplikacija, ali sve takve aplikacije smo mogli da obrišemo. Kada smo uklonili sve što nije napravio Xiaomi ili Google, oslobodili smo 1,13 GB prostora.

Izvor: Smartlife

Može sve, ali ne očekujte čuda

Xiaomi 12 Lite ne bi bio Lite kada ne bi zamenio flagship procesor nekim iz srednje klase. Xiaomi je i ove godine odlučio da izbor padne na Snapdragon 778G 5G. Iako kompanija nije unapredila čipset u odnosu na prošlogodišnji Xiaomi 11 Lite 5G NE, znali smo o kakvom se čipu radi i nismo sumnjali da će svakodnevne performanse biti besprekorne.

Snapdragon 778G 5G, koji je izrađen na efikasnom 6 nm procesu, poseduje osam CPU jezgara, od kojih je jedno Cortex-A78 na 2,4 GHz brzine takta, tri Cortex-A78 na 2,2 GHz i četiri Cortex-A55 na 1,9 GHz, a za grafičke performanse je zadužen Adreno 642L GPU.

Telefon se u svakodnevnom korišćenju pokazao odlično. Bez problema je u interfejsu održavao 120 fps dok je ekran bio podešen na 120 Hz i za sve vreme testiranja nismo primeli "štucanje" u tom segmentu. Društvene mreže i aplikacije za dopisivanje mu nisu zadavale problem, kao ni streaming aplikacije, gde je uspešno održavao konstantnu brzinu smenjivanja slika, nezavisno od rezolucije.

Kada su malo zahtevniji zadaci u pitanju, Xiaomi 12 Lite se pokazao u rangu u kom smo očekivali da se pokaže. Iako čipset ne poseduje neki vid specijalnog hlađenje, uspevao je da u velikoj meri održi konstantne performanse. Kako je igra Genshin Impact, koja je jedna od najzahtevnijih Android igara, bila unapred instalirana na uređaja, nju smo prvu testirali. Očekivano, nismo mogli da preterujemo sa kvalitetom detalja, ali smo svakako mogli da uživamo u igri. Ovo je važilo i za ostale zahtevne igre koje smo isprobali, a to znači da ovaj telefon, u zavisnosti od detalja, može da pokrene sve što mobilni gejming nudi.

Nismo propustili ni da uređaj namučimo sintetičkim testovima, a te benchmark rezultate možete videti u galeriji ispod:

Što se autonomije tiče, Xiaomi 12 Lite nudi bateriju kapaciteta od 4.300 mAh, što je 50 mAh više u odnosu na svog prethodnika. U svakodnevnom korišćenju, baterija se pokazala kao solidna, ali ništa više od toga. Telefon je komotno uspevao da pregura dan, a ukoliko vas zanimaju brojke - vreme aktivnog korišćenja se kretalo oko 7 sati, nakon čega smo morali da ga dopunimo. Kao što smo već rekli, brzina osvežavanja ekrana je bila 120 Hz, što je uticalo na rezultate. Ispod možete videti kako se telefon pokazao na PCMark testu baterije:

Izvor: Smartlife

Iako Xiaomi daje punjač uz svoje flagship uređaje, uplašilo nas je to što ga je po prvi put izbacio iz kutije Redmi telefona, te nam je bilo veoma drago da nas je u pakovanju ovog telefona ipak sačekao brzi punjač od 67 W. Telefon smo uspeli da napunimo do 100% za oko 45 minuta, što je veoma dobar rezultat. Nažalost, bežično punjenje nije podržano, a to bi bilo jako zgodno unapređenje za sledeću generaciju.

Odlična kamera, ali ne bez mana

Stakleno ostrvo na poleđini uređaja je deo sistema sa tri kamere. Xiaomi se ove godine potrudio da korisnicima poboljša iskustvo i svoj telefon učini primamljivijim novim senzorom glavne kamere. Poboljšanje dolazi u vidu Samsung HM2 senzora od 108 MP (EIS, f/1.79, 0,7 µm veličina pixela, 1/1.52 inča). Izbor sekundarnih kamera je prilično nemaštovit, a na raspolaganju su neimenovani senzori od 8MP i 2 MP za ultraširokougaonu, odnosno makro kameru.

U uslovima sa dobrim osvetljenjem, kamere su se pokazale odlično. Bilo da smo slikali detalje, predele ili sve između, slike su bile oštre, detaljne i živahne. Ovo je veoma iznenađujuće ako uzmemo u obzir da su rezultati sličnih sekundarnih kamera na drugim uređajima standardno ispod proseka. Fokus glavne kamere se takođe pokazao odlično - brzo i pouzdano je nalazio svoj cilj i uspevao da ga održava. Ipak, moramo da napomenemo da je usled sočiva koje Xiaomi koristi, odsjaj umeo da nam pokvari sliku glavne kamere.

U noćnim uslovima, glavna kamera se pokazala dobro, pogotovo kada smo koristili noćni režim koji je uspevao da prikupi više svetla i unese više detalja u fotografiju. Boje i kontrast su dobri, ali dinamički opseg je mogao da bude bolji. Nažalost, nedostatak optičke stabilizacije je primetan i neretko smo morali da uslikamo nekoliko fotografija kako bi dobili zadovoljavajući rezultat. Situacija se menja kada je ultraširokougaona kamera u pitanju. Čak ni noćni režim nije uspevao da unese više detalja koji su se dodatno gubili pri krajevima slika i upravo je u ovakvim uslovima ova kamera pokazala sva svoja ograničenja.

Senzor selfi kamere od 32 MP nije razočarao prilikom testiranja. Detalji su dobri, dinamički opseg je odličan, a ono što ovu kameru izdvaja od mnogih drugih selfi kamera jeste autofokus, kao i da koristi male LE diode na vrhu uređaja kao blic. Interesantno je da je ovo jedini telefon u Xiaomi 12 seriji koji ima prednju kameru sa autofokusom. Jedina zamerka koju imamo je što su boje umele da budu isprane u određenim situacijama.

Kada je snimanje video zapisa u pitanju, glavna kamera podržava snimanje do 4K/30 fps, uključujući 1080p/120/60/30 fps. Sve dok je bilo dovoljno svetla, rezultati su umeli da budu više nego dobri, a očekivano su opadali u težim uslovima, ali ne dovoljno da bi ih nazvali lošim. Ultraširokougaona je u dnevnim uslovima davala snimke prosečnog kvaliteta, dovoljnog za društvene mreže, ali ne bi nikog savetovali da je koristi kada padne mrak.

Upravo je testiranje video snimanja uspelo da izvuče najveće mane kamera. Na snimku koji možete da vidite ispod se vidi šta znači kada se proizvođač previše osloni na elektronsku stabilizaciju i izostavi OIS - rezultujući snimak je "kao na tregerima", pun distorzije. Na istom snimku se vidi i odsjaj o kom smo govorili - ne dešava se često, ali dovoljno da nam je zasmetao. Dodatno, Xiaomi još uvek nije preboleo sve dečje bolesti, pa tako audio kvalitet na snimcima ne prelazi 96 kbps, što im godinama zameramo i uporno se nadamo da će prestati sa tom praksom.

Nije savršen, ali ne možete pogrešiti

Iako je Xiaomi koristio isti čipset kao na prethodniku, a podigao je cenu, smatramo da je opravdao dodatan trošak koji je nametnut kupcima, jer je po svim drugim bitnim parametrima unapredio Xiaomi 12 Lite. Da li će kupci to tako shvatiti i prihvatiti - ostaje nam da vidimo. Nesumnjivo je da je ovo veoma solidan telefon srednje klase i da svakodnevne zadatke radi fantastično, a sve je to upakovano u jedan veoma lep i lagan uređaj, koji odlično pristaje u ruci.

Baterija je mogla biti bolja, ali sa druge strane, ni trenutna nije loša, a brzo se i puni. Voleli bismo da smo videli i bolje sekundarne kamere, ali i ove koje su tu su se pokazale bolje od sličnih sistema na drugim telefonima. Nedostatak optičke stabilizacije i EIS koji nije uvek radio dobro su ogroman minus, a nedovoljan kvalitet zvuka u video snimcima je nešto na šta smo već navikli kada su Xiaomi uređaji u pitanju.

Xiaomi 12 Lite ZA

  • Odličan dizajn i izrada
  • Odličan ekran
  • Sposoban čipset
  • Dobra glavna kamera
  • Selfi kamera ima autofokus
  • Brzo punjenje

Xiaomi 12 Lite PROTIV

  • Nedostatak optičke stabilizacije, nepouzdan EIS
  • Nemaštovite sekundarne kamere
  • Kvalitet zvuka ne prati kvalitet ekrana
  • Nije vodootporan

Xiaomi 12 Lite KONKURENTI:

  • Poco F4
  • Samsung A53 5G
  • iPhone SE (2022)
  • Realme GT Neo 3T
  • OnePlus Nord 2T

Xiaomi 12 Lite SPECIFIKACIJE:

  • Telo: 159,3 x 73,7 x 7,29 mm, 173 grama, plastičan okvir, Gorilla Glass 5 spreda, staklo pozadi
  • Ekran: 6.55" AMOLED DotDisplay, 120 Hz, 950 nita, 1.080 x 2.400 piksela (402 ppi), 20:9 odnos stranica, HDR10+
  • Čipset: Snapdragon 778G 5G (6 nm), Octa-core 1 x 2,4 GHz Cortex-A78 & 3 x 2,2 GHz Cortex-A78 & 4 x 1,9 GHz Cortex-A55, Adreno 642L GPU
  • Memorija: 128 GB i 6 GB RAM, 128 GB i 8 GB RAM, 256 GB i 8 GB RAM
  • OS: Android 12, MIUI 13
  • Zadnja kamera: Glavna 108 MP, f/1,9, 26 mm, 1/1,52", 0,7 µm, PDAF i EIS. Ultraširokougaona 8 MP, f/2,2, 120 stepena, 1,12 µm. Makro: 2 MP, f/2,4
  • Selfi kamera: 32 MP, f/2,5, 1/2,8", 0,8 µm, AF
  • Video snimanje: 4K @ 30 fps, 1080p @ 30 / 60 fps; gyro-EIS i selfi kamera 1080p @ 30 / 60 fps
  • Baterija: 4.300 mAh, brzo punjenje 67 W
  • Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth v5,2 (A2DP, LE), GPS (A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NaviC), NFC, USB Type-C 2.0, USB On-The-Go, sve do 5G veze
  • Dodatno: Skener otiska prsta ispod ekranu (optički), Dual SIM, stereo zvučnici
  • Cena: 56.999 RSD (oko 488 evra)(128 GB i 8 GB RAM)