LE Audio je najveća Bluetooth nadogradnja u poslednje dve decenije i promeniće sve(t) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE Audio je najveća Bluetooth nadogradnja u poslednje dve decenije i promeniće sve(t)

Autor Marko Čavić

Ovo je jedna od najboljih vesti ne samo za ljubitelje muzike, nego i za ljude koji imaju problema sa sluhom i žele manje i lepše aparate za kvalitetniji sluh.

 Bežični uređaji na stolu Izvor: Shutterstock/DAMRONG RATTANAPONG

Bluetooth tehnologija je prethodnih decenija prošla kroz mnogobrojne promene i od mušičavog i nepouzdanog saputnika je postao neizostavni deo svakodnevice svih nas.

Tako je Bluetooth postao sinonim za bežični zvuk, pa se uticaj Bluetooth audio signala u svetu ne može zanemariti ni po jednom stadijumu, a Bluetooth tehnologija ponovno menja način na koji gledamo na bežični zvuk.

Možda će vas zanimati

U svetu se godišnje proda oko 3,5 milijardi uređaja s ugrađenom Bluetooth tehnologijom, Bluetooth alijansa sastoji se od 36.000 kompanija, a Bluetooth povezivanje među uređajima je s nama od 1998. godine, dakle gotovo tri i po decenije.

Bluetooth LE Audio predstavlja potpuno novu arhitekturu za podršku audio aplikacijama koje koriste Bluetooth tehnologiju i "postavlja temelje za sledećih 20 godina inovacija u bežičnom zvuku", kako tvrde u Bluetooth alijansi.

Dalje, Bluetooth LE Audio poboljšava performanse bežičnog zvuka, dodaje podršku za slušna pomagala i uvodi Auracast zvuk, novu Bluetooth mogućnost koja će poboljšati način na koji komuniciramo s drugima i svetom oko nas.

Ideja za LE Audio započela je u industriji slušnih aparata. "Davnih 50-ih, kada su slušna pomagala tek počela da bivaju pristupačna većem broju ljudi niko nije očekivao da ćete većinu svog života provesti povezani, ne samo s telefonima već i s televizorima, računarima i svim drugim uređajima", rekao je Ričard Einhorn, konsultant Einhorn Consulting, LLC kompanije.

Industriji je bilo jasno da je došlo vreme za stvaranje digitalnog standarda za povezivanje. Nije prošlo dugo pre nego što su članovi radne grupe uključeni u izgradnju tehnologije uvideli da bi potencijal nove tehnologije mogao da se proširi daleko izvan slušnih aparata i pomagala i da obuhvatiti sve slučajeve upotrebe bežičnog zvuka.

Bluetooth LE Audio razvija se od 2015. godine, a pandemija je učinila da bude dostupan tek sredinom 2022, umesto dve godine ranije

SmartLife

Jedna od najvećih prepreka od samog početka bio je sam opseg i veličina ideje. Nova Bluetooth mogućnost uticala je na svaki sloj specifikacija tehnologije, počevši od osnovnih postavki, pa sve do profila najviših nivoa. "Bilo je to najveće izdanje specifikacija koje je Bluetooth ikad objavio", rekao je Nik Hun, tehnički direktor WiFore Consulting kompanije. "Trebalo je neko vreme da se Bluetooth LE Audio projektuje i učini proširivim".

Drugi veliki izazov s kojim se grupa suočila bila je pandemija. Bez mogućnosti sastajanja zarad ličnog i direktnog testiranja specifikacija radna grupa je morala da smisli alternativne načine testiranja LE Audio mogućnosti na daljinu.

"Ova grupa, sastavljena od članova u mnogobrojnim različitim vremenskim zonama, u svim zemljama koje su prošle kroz toliko toga s toliko različitih talasa COVID-a, nekako je uspela da sve postavi i testira kako treba", rekao je Džoel Linski, potpredsednik zadužen za razvoj tehnologije u okviru kompanije Qualcomm Technologies, Inc. (mada nije objasnio kako se to tačno desilo). "Lično sam impresioniran svima, ali i činjenicom da smo sve ovo izveli usred pandemije".

Možda će vas zanimati

Uz uvođenje novih pojedinosti u Bluetooth audio, LE Audio nudi novu, fleksibilnu arhitekturu koja pruža idealnu platformu za buduće bežične audio inovacije, a rad unutar Bluetooth SIG-a (Bluetooth Special Interest Group) već je u toku kako bi se na tržište dovele dodatne LE Audio opcije i još novije mogućnosti.

LE Audio pruža još bolji kvalitet zvuka pri nižoj snazi omogućavajući istovremeno audio inženjerima i programerima da ispune sve veće zahteve potrošača za performansama i tako podstaknu kontinuirani rast na tržištu audio perifernih uređaja poput slušalica.

Delimično zahvaljujući upravo LE Audio performansama analitičari predviđaju da će se do 2026. godine isporuke Bluetooth slušalica popeti na 619 miliona širom sveta po svakoj godini, što čini 66 posto svih bežičnih slušalica i ovo bi trebalo da ima uticaj i na snižavanje cena i povećanje kvaliteta slušalica.

Auracast Bluetooth Audio VIDEO
Izvor: This Week in Hearing

Mogućnosti koje nudi LE Audio manje snage, takođe će omogućiti nove vrste audio perifernih uređaja kao što je širi raspon Bluetooth pomognutih slušnih pomagala i omogućiće veću fleksibilnost za bolje oblike prenosa audio signala.

Uz LE Audio pojaviće se i manji, manje nametljivi, udobniji slušni uređaji koji će poboljšati živote onih s oštećenjem sluha.

Bluetooth LE Audio opcija naći će se na pametnim i mobilnim telefonima, smart televizorima, slušalicama i drugim uređajima do kraja godine prvi put, a u narednim godinama očekuje se da postane širokorasprostranjen i prihvaćen standard prenosa zvuka bežično.

Bluetooth LE Audio VIDEO
Izvor: Bluetooth SIG

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sony whch510

I do sada je blutut besprekoran, kupio sam bežične sony sluške za 50€ u prodavnici, 36 sati aktivnog gruvanja sa 1 punjenjem na usb, brutalno dobre, imaju i google asistent.