LDAC zvuk

TESTIRALI SMO HUAWEI FREEBUDS PRO 2: Najbolje Bluetooth slušalice za ove pare!

Autor Marko Čavić

Ako ste planirali za slušalice da date oko 210 evra - to su te koje tražite, Huawei FreeBuds Pro 2!

Izvor: Huawei

Sjajna je stvar kad recenziju nekog uređaja možeš da napišeš iz dugogodišnjeg ličnog iskustva, jer tad imaš priliku da ljudima preneseš sve one detalje koje niko, osim tebe koji je imao priliku to da doživi, ne može da učini.

Zbog toga ovu recenziju FreeBuds Pro 2 slušalica počinjem baš tako - malom tužnom pričom koja objašnjava puno toga i što se slušalica, ali i društva u kojem živimo tiče…

Originalne FreeBuds Pro slušalice nabavio sam još pre njihove premijere na globalnom tržištu i koristio sam ih kao jedine slušalice narednih godinu i po dana.

Ne samo tokom korone, kad smo obavljali milione video poziva, nego i tokom svakodnevnog (dobro, ne baš tako svakodnevnog, ali čestog) putovanja do posla na relaciji Novi Sad-Beograd slušalice su mi bile non-stop u ušima. Na dobre stvari se čovek lako navikne, kaže naš narod odavno, a FreeBuds Pro su takve da ih stavite u uši i zaboravite da ih imate. Baterija im traje dovoljno da otputujete do posla i vratite se bez cimanja, a potiskivanje buke isključuje čak i najgore brundanje koje je personifikacija domaćih autoprevoznika, koje neću ovom prilikom pomenuti imenom, jer se vodim onom da je i loš marketing i dalje marketing.

Tokom putovanja ili gledam Netflix ili slušam muziku non-stop. Ali, najčešće spavam uz muziku. S tim u vezi i tokom jedne od tih nenamernih, ali čestih dremki na putu za Novi Sad, kutijicu slušalica mi je neko lagano maznuo sa sedišta pored, koje je bilo prazno, a na koje sam ih slučajno spustio (obično kutijicu nosim u torbi). Bubice su bile u ušima, taj neko ih nije video ili je, eto, bio dovoljno pristojan da me ne budi, ali sklon sam da verujem pre u ono prvo, pa sam ja ostao bez kolevke za punjenje i nošenje, a on ili ona bez onog najvažnijeg - samih slušalica.

Ukratko, izgubili smo svi…

Ipak, poenta priče jeste to da su slušalice bile toliko dobre da sam ja lagano kupio nove prvi put kad su bile na sniženju, mada srebrnih više nije bilo, a ni crnih - samo bele. Ali, koga briga, bitno je da opet mogu da ih napunim i da sad imam rezervni par bubica, zlu ne trebalo! U međuvremenu sam testirao dosta premijum slušalica, između ostalih i neponovljive (dizajnom) Nothing slušalice, ali nijedne i ponavljam NIJEDNE druge nisu bile ni blizu FreeBuds Pro!

Šta mi je bilo toliko kul - ukratko sve!

Baterija od pet, šest sati, brzo punjenje, lako prenošenje, odličan sistem potiskivanja buke, kvalitet zvuka, udobne za nošenje i jedna od najvažnijih funkcija istovremena veza sa više (Huawei) uređaja. Koristim svakodnevno Huawei telefona (da, da bez Google-a se živi i radi vrlo komotno) i Huawei MateBook 14s sa kojih se pomoću istih slušalica "skače" u trenutku kad vam to zatreba. Kad neko zove javljam se regularno, kad gledam YouTube ili radim za računarom koristim tu vezu, a sve bez zamornog povezivanja iznova i iznova. Takođe, veza sa Watch 3 Pro satom je sjajna stvar, jer mogu da ne budem blizu telefona, a da se i dalje javim preko slušalica i sata i da to ostane koliko-toliko privatno.

Dakle, jasno vam je, slušalice su sjajne, a nove FreeBuds Pro 2 su još bolje, zato mi je i trebao ovakav uvod, da shvatite da pričam o proizvodu koji sam debelo testirao, praktično godinama, koji sam samostalno kupio i o kojem mogu da govorim bez trunke preterivanja.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Značajno promenjen dizajn i niža cena

Huawei FreeBuds Pro 2 se u Srbiji prodaju za 24.999 RSD, odnosno oko 212 evra, čime je gotovo ispoštovana preporučena maloprodajna cena za Evropu i što je najvažnije - povoljnije su oko 50 evra, nego premijerni model iz 2020. godine. Slušalice su opet dostupne u srebrnoj i beloj boji, a u igri je ovog puta umesto crne satenska plava, koja nije moj favorit, ali verujem da će damama biti hit.

Slušalice su ergonomski potpuno promenjene. Kućište je manje, one same su manje u odnosu na prvu generaciju, laganije su, i dalje imaju izmenjive silikonske navlake u tri veličine i Huawei se time ne hvali kao senzacijom poput Apple kompanije, ali imaju i potpuno prerađenu unutrašnjost, koja kvalitet slušanja, potiskivanja buke (ANC) i razgovor čini još kvalitetnijim.

Dizajn samih slušalica inspirisan je dirkama klavira i gledajući plavu verziju FreeBuds Pro 2 lako bismo mogli da kažemo da je to i više nego očigledno, iako je to više filozofija primenjenog dizajna, nego realnost...

HUAWEI FreeBuds Pro 2 VIDEO
Izvor: Huawei Mobile UK

Pre svega slušalice se lakše vade iz kućišta. Dovoljno je povući glavu bubice ka sebi i ona sama izlazi iz kućišta, a to je nedostajalo prethodnoj generaciji.

Kontrole prevlačenjem i tapkanjem su lakše, reaguju brže i neće biti propuštenih komandi. Takođe, čini se da je kućište mnogo otpornije na sitne ogrebotine, jer se one ni posle mesec dana nošenja po torbi ili džepovima nisu pojavile. Takođe, izgled je moderan, a kao što smo videli na početku priče - dizajn i kvalitet izrade na prvo oko privlače pažnju lakomislenih lopova, koji će pomisliti da ih ukradu, pa i ispasti glupi da ih uzmu, iako je kutijica prazna. Savet: Čuvajte svoje slušalice (ostanite uz ovaj tekst za još besplatnih saveta)!

Za razliku od oštrih i ravnih linija originalne generacije, FreeBuds Pro 2 stižu u mnogo zaobljenijem izdanju sa mnogo više ispupčenja i ergonomski su verovatno prijemčivije većem broju ljudi. Iskreno, za nošenje i korišćenje ne primećujem razliku, jer nisam osetio ni prethodne, ali se nove slušalice vade i vraćaju u kolevku mnogo lakše i to mi je sjajno unapređenje za koje nisam ni znao da mi fali.

Huawei FreeBuds dolaze sa IP54 vodootpornim kućištem, što je značajno unapređenje u odnosu na prethodne FreeBuds Pro, a to znači manje brige i više uživanja tokom treninga ili po kiši, svejedno.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Aplikacija, ANC i trajanje baterije

I ove bežične slušalice je moguće upariti sa iOS i Android uređajima direktno i dodatno putem aplikacije Huawei AI Life dostupne u AppGallery, App Store i Play prodavnicama. Podešavanje slušalica je moguće uraditi iz Settings menija iPhone ili Android telefona i tableta, ali se dodatna podešavanja mogu izvršiti isključivo kroz aplikaciju, a i lakše je sve i brže.

Slušalice se na Huawei telefon, računar, tablet i pojedine Android i Windows 11 uređaje povezuju automatski, preuzimajući glasovnu i audio komunikaciju na sebe, a onda se svaki sledeći put odmah uparuju sa do dva dostupna uređaja u okruženju samostalno - čim se otvori kutijica. Pre prvog korišćenja savetujemo vam ažuriranje softvera, jer će svaki update doneti neko poboljšanje, a tokom mesec i po korišćenja stigla su dva ažuriranja na naš test model.

Jednom kad povežete slušalice sa laptop računarom ili telefonom sve kontrole možete da obavljate direktno preko slušalica i što se poziva i što se potiskivanja buke ili slušanja muzike i gledanja videa tiče. Pojačavanje i utišavanje zvuka vrši se prevlačenjem gore-dole po jednoj ili drugoj bubici, dvostruki klik prebacuje pesmu ili video, trostruki vraća na početak i na prethodnu, a duži pritisak menja ANC režim u kojem se slušalice nalaze. Za prijem poziva dovoljno je jednom pritisnuti bilo koju bubicu, a na isti način se poziv i prekida, a onda i nastavlja reprodukcije muzike ili videa.

Novi model dolazi sa potiskivanjem buke ANC 2.0 sa do 47 decibela i širim frekvencijskim opsegom u odnosu na prethodne FreeBuds Pro sluške, od 14 do 48.000 Hz. To znači više izbačene pozadinske buke i bolje uživanje u zvuku. ANC 2.0 sistem je ovog puta realizovan pomoću tri visokoosetljiva mikrofona, zbog čega je i prosečna moć odstranjivanja buke pojačana za 15% u poređenju sa prethodnim modelom i to sjajno radi posao. Pametni dinamički ANC će prebaciti slušalice u optimalan režim poništavanja šuma u realnom vremenu, uz sposobnost detekcije strukture ušnog kanala, načina nošenja i šuma iz okoline. Prevedeno na srpski - možete da koristite automatsko odstranjivanje buke ili izaberete režim koji vama odgovara - Ultra, Standardni ili Prijatan.

Na raspolaganju je i režim za hibridno potiskivanje buke tj. profil za Svest o okruženju, koji pojačava glasove koji dopiru do vas i omogućava vam da ih jasno čujete dok su vam slušalice u ušima ili čak dok slušate nešto. Kvalitet ANC-a se dokazao čak i na par letova tokom juna i jula, koje smo obavili od Istanbula do Minhena i nijedan od pomenutih profila nije omanuo. Jednostavno, Huawei pametni ANC 2.0 algoritmi i hardverske komponente zaista rade posao, ne samo marketing priču.

Baterija je ostala na nivou prethodnih slušalica, što znači da ćete po jednom punjenju sa uključenom ANC opcijom izvući do pet sati slušanja, malo manje, a do 30 sati sa baterijom u kućištu tj. u kolevci u kojoj ih nosite. Kad isključite ANC autonomija sluški se povećava na do sedam sati, što je više od pristojnog rezultata. Kućište služi za punjenje, logično, a samo se puni uobičajenim USB Type-C kablom ili bežično. Podržano je brzo punjenje, pa sa 10-ak minuta unutar kolevke slušalice mogu da sviraju do sat i po. Gase se posle tek petog upozorenja da je baterija u slušalicama na izmaku, a nismo primetili razliku u trajanju baterije prilikom slušanja muzike, gledanja videa ili ZOOM i Teams konferencija.

Ono što jesmo primetili jeste da slušalice ne kasne i da je latencija pod kontrolom u svim pomenutim scenarijima, posebno tokom gledanja serija ili filmova gde je ovo izuzetno važno. Takođe, latencija je pod kontrolom i tokom igranja igara, pa ako ste povremeni gejmer ne morate da se brinete ni za taj segment.

Slušalice podržavaju detekciju nošenja i prestaće da emituju zvuk kad ih izvadite iz ušiju, a omogućen je i Test nošenja tj. provera da li slušalice dobro stoje i podešavanje reprodukcije zvuka u odnosu na vašu ušnu školjku. Ovo zvuči robusno i nepraktično, ali je zapravo automatski vođen proces iz Huawei AI Life aplikacije i trebalo bi svakako da ga odradite pre prvog slušanja.

Od dodatnih opcija na raspolaganju vam je mogućnost korišćenja slušalica kao dopunskog mikrofona za snimanje zvuka na Huawei telefonima (audio ili video recording), podsetnik za redovno čišćenje slušalica sa opisom načina na koji se to radi, vizuelni prikaz i objašnjenje o pokretima tj. za upravljanje slušalicama i mogućnost da se uz registrovan Huawei ID na platformi Pronađi moj uređaj prikaže lokacija slušalica i reprodukuje zvuk s njih, ako ih izgubite.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Drastično kvalitetniji zvuk

Iako je nezahvalno govoriti o kvalitetu zvuka, jer ono što ja čujem kao prijatno vama možda neće biti i obrnuto, ovaj segment je ključan, pa svakako moram da se bavim detaljno njime i opišem lična iskustva.

Ovog puta Huawei se udružio sa francuskom kompanijom Devialet, kompanijom koja se bavi proizvodnjom audio komponenti i visokobudžetnih urežaja za zvuk najfinijeg kvaliteta, čime je kvalitet reprodukcije poboljšan u svim segmentima, a dijapazon dostupnih audio tehnologija proširen. Nisam siguran koliko je Devialet zaslužan za to, ali slušalice zvuče bolje i čak bih se usudio da kažem i čistije od FreeBuds Pro. Nove FreeBuds Pro 2 slušalice ističu tako sve teksture i boje glasa skrivene često iza audio efekata kojim je muzika danas bogata, sa rastućim basom bez distorzije i kristalnim kvalitetom zvuka sveukupno.

Važno je istaći da pored mnoštva zvučnih efekata koji dolaze sa slušalicama, putem manuelnih ili već unapred definisani ekvilajzera, FreeBuds Pro 2 slušalice daju audiofilima i muzičkim entuzijastima alate koji su im potrebni da prilagode slušanje isključivo sebi.

Ovo je idealan trenutak da kažem da FreeBuds Pro 2 podržavaju LDAC audio kodek (L2HC ili LDAC HD) i sertifikovane su od strane HWA i Hi-Res Wireless asocijacija, podržavajući zvuk kvaliteta i do 990 kbps, koji prenosi audio zapis najvernije onome što je autor želeo. S tim u vezi treba istaći i da se ova opcija nalazi u novom meniju Zvučni efekti, koji je dostupan u AI Life aplikaciji odmah ispod opcije Kontrole buke.

Ono što je loša stvar jeste da Spotify ili Deezer ne podržavaju ovako kvalitetan zvuk (pomenuti servisi idu do 320 kbps), jer streaming dopuštaju do AAC  /SBC kvaliteta, koji takođe zvuči dobro, ali ne dovoljno dobro za najprobirljivije. Ipak, Tidal aplikacija, dostupna u AppGallery prodavnici, podržava LDAC kvalitet i pretplata je preko Huawei prodavnice dostupna i u Srbiji

Svaka numera u LDAC kvalitetu označena je sa M (jer sve najbolje stvari počinu na M, dopustite mi tu slobodu) što znači Master. Čak i pojedini domaći muzičari na ovoj platformi već koriste Master kvalitet, ali inostrani i te kako vode računa o tome i naći ćete numere u najvišem kvalitetu maltene bilo kog izvođača.

LDAC numere ubacite na telefon sami ili preuzmite muzičku streaming aplikaciju koja ih podržava

SmartLife

Nažalost, Master kvalitet se odražava direktno na veličinu numere tj. megabajta koje ćete potrošiti za njeno strimovanje ili preuzimanje preko mobilne mreže, pa savetujemo da omiljene pesme preuzmete na telefon pre prvog sledećeg slušanja u tom kvalitetu.

Opet se vraćam na priču o ličnom doživljaju i senzibilitetu slušaoca, ali siguran sam da pesme zvuče i jasno se čuju bolje u smislu kvaliteta - čućete svaki ton, svaki instrument na novoj kompliaciji najvećih hitova Robija Vilijamsa, recimo, koji su potpuno prerađeni u instrumentalnom i orkestriranom izdanju i zvuče spektakularno u Master tehnologiji. Čućete i to da je i Robi promenio boju glasa, da je čak pomalo zarđao, ali nakon kampovanja sa vanzemaljcima i izlaganja različitim opijatima jasno je da je nešto moralo da strada. Ipak, to je i dalje savršena kombinacija pop muzike u izvođenju filharmonije Belgije, koju i te kako vredi čuti (eto, dobili ste i besplatan Savet #2 šta kvalitetno slušati u moru šunda kojem smo izloženi kako domaće, tako i strane muzike)!

Izvor: Huawei

Nova akustična paradigma

Podnaslov gore je marketinški totalno, ali je dobra veza za ono što sledi, a to je pozadina svega što omogućava vrhunski kvalitet zvuka.

Slušalice su iznova razvijene sa stručnjacima za zvuk i svaka sadrži dvostruki drajver. Zahvaljujući tehnologiji digitalnog ukrštanja jedinice ultra-hearing drajvera za bas i visoke tonove rade odvojeno, a u savršenoj su koheziji, bez međusobnog ometanja. Dinamička jedinica svakog drajvera sa četiri magneta od 11 milimetara povećava pogonsku snagu za 30% u poređenju sa prethodnim modelom dajući snažan i pun bas bez distorzije. Na kraju, zahvaljujući UHF planarnoj membrani koja pojačava vođenu površinu šest puta u poređenju sa jedinicama drajvera drugih proizvođača slušalica, omogućeno je više detalja u okviru zvuka i bolji prolazni odziv.

Prevedeno na naš jezik - čućete visoke, srednje, kao i bas deonice gotovo svaku za sebe bez gušenja jedne drugom i preklapanja, čak i pri najdubljim i najvišim deonicama.

U ovom delu istaći ću i novi sistem potiskivanja buke tokom poziva. Huawei FreeBuds Pro 2 dolaze sa opcijom odstranjivanja šuma prilikom poziva sa četiri mikrofona i ne dozvoljavaju da okolina stane put pozivima ili muzici i filmovima. Ovo je omogućeno korišćenjem novog mikrofona za takozvanu koštanu provodljivost, i tri uobičajena mikrofona. Naravno, Huawei ne bi bio to što jeste da ne postoji neki njihov ekskluzivni algoritam, što je ovog puta algoritam duboke neuronske mreže (DNN) koji je prethodno u laboratoriji i napolju vežbao kvalitet poziva na više od 600 miliona glasovnih uzoraka za otkazivanje svih vrsta ometanja, od buke podzemne železnice do vetra na otvorenom ili pomenutih raspadnutih autobusa kojima nas prevoze između gradova.

Ne razmišljajte, ako vam je cena prihvatljiva

Zaključak o Huawei FreeBuds Pro 2 se nameće sam. Slušalice su skupe, ali su skupe sve kvalitetne slušalice ovog tipa, a pritom su FreeBuds Pro 2 u startu povoljnije od premijernog modela od pre dve godine i gotovo duplo povoljnije od direktnog konkurenta AirPods Pro. Takođe, Huawei FreeBuds otkačinju svaku kućicu sa zadacima - vrhunski (ali zaista vrhunski) kvalitet zvuka, odličan kvalitet izrade i ergonomija, ekvilajzeri i podešavanje zvuka, autonomija baterije i kolevke, lakoća korišćenja i podešavanje funkcija i ma koji drugi izazov da stavite pred njih.

Zvuk koje slušalice isporučuju je pun, bogat, sjajno izbalansiranih visokih tonova, bez piskutanja i sa druge strane snažnog basa, dok istovremeno možete da utičete ekvilajzerima i drugim podešavanjima na opcije audio zapisa do sitnih detalja. Odstranjivanje buke radi pouzdano i dobro, razgovaraćete jasno i bez problema, a slušalice imaju i zaštitu od znoja i prskanja, pa ih možete nositi i tokom intenzivnog treninga ili po kiši.

Zamerke? Realno nemam ih! Da, cena nije apsolutno za svakog, nije čak ni povoljna, ali za 212 evra ovo su sigurno najbolje slušalice koje možete da kupite. Ako vam je to previše - kupite neke povoljnije, Huawei FreeBuds linija ima sjajne modele po povoljnijoj ceni, ali ne ovako moćne, naravno. Takođe, potražite i druge proizvođače, ali slobodno prošetajte i internetom i videćete da niko od kolega sa IT sajtova nije štedeo ni pohvale, a ni zvezdice.

Huawei FreeBuds Pro 2 su odlične i pouzdane Bluetooth slušalice i deo su širokog i odlično umreženog HMS sistema, u čijem zvuku će uživati najviše Huawei korisnici, ali će jednako u njima uživati i vlasnici drugih uređaja, Android ili iPhone, samo što će imati koji klik više da naprave.

Ako imate FreeBuds Pro slušalice i još uvek vas dobro služe nema potrebe da kupujete ove, iako unapređenja postoje - manje su i ergonomičnije, lakše se vade iz kućišta, lakše se kontrolišu i zvuk je definitivno bolji, podržavaju kvalitetniju reprodukciju i imaju bolji ANC. Ipak, autonomija nije napredovala, ali je zato cena povoljnija.

Slušalice su već u prodaji u Srbiji i regionu po ceni od 24.999 RSD tj. oko 212 evra. Tidal je u Srbiji dostupan besplatno preko određenih SBB paketa ili po mesečnoj pretplati od 3,99 i 7,48 evra u zavisnosti od odabranog kvaliteta streaming ponude.

Huawei FreeBuds Pro 2 slušalice ZA:

  • Unapređen dizajn i ergonomija, IP54 vodootpornost
  • Podrška za LDAC i značajno unapređen kvalitet zvuka
  • Dvostruki drajver od 11 mm u svakoj slušalici
  • Podešavanje zvuka na različite načine
  • Aplikacija dostupna za sve operativne sisteme
  • Adekvatna autonomija baterije i brzo punjenje i
  • Lako povezivanje sa dva uređaja istovremeno, automatska veza.

Huawei FreeBuds Pro 2 slušalice PROTIV:

  • Bez AptX ili Qualcomm Snapdragon Sound podrške.

Huawei FreeBuds Pro 2 slušalice KONKURENTI:

  • Apple AirPods Pro.
HUAWEI FreeBuds Pro 2 VIDEO
Izvor: Huawei Mobile Srbija

Huawei FreeBuds Pro 2 specifikacije:

  • Težina 6,1 gram po slušalici, 52 grama kolevka
  • Baterija 55 mAh po slušalici, 580 mAh kolevka, autonomija 4,5 do sedam sati, do 30 sati kroz kućište, punjenje USB Type-C i bežično
  • Kontrole na slušalicama, test nošenja, prilagodljivi silikonski nastavci
  • Bluetooth v5,2 sa LDAC / AAC / SBC podrškom, Huawei AI Life aplikacija
  • φ 11 mm dinamički drajver + planarni drajver dijafrgme, 14 Hz ~ 48 kHz, ANC do 47 dB i 50 Hz ~ 3.000 kHz raspon
  • IP54 vodootpornost, uparivanje sa dva uređaja istovremeno, Pop-Up veza
  • Plava, bela i srebrna boja kućišta i slušalica
  • Cena 24.999 RSD tj. oko 212 evra.