Umetnički savršen

TESTIRALI SMO IKEA SYMFONISK ZVUČNIK U OBLIKU RAMA ZA SLIKE: Zvuči odlično, izgleda još bolje i volećete da ga slušate!

Odavno nas nešto nije zabavilo poput novog SYMFONISK zvučnika u obliku rama za slike!

Kompanije IKEA i SONOS udružile su se i napravile SYMFONISK liniju Wi-Fi zvučnika različite funkcionalnosti, koji upotpunjuju kućni smart ekosistem na potpuno drugačiji način.

Prva dva uređaja su SYMFONISK lampa i zvučnik-polica, a treći je još više poseban i upečatljiv - SYMFONISK zvučnik u obliku rama za slike.

Možda će vas zanimati

Nisu samo ideje ono što oduševljava sve nas kad je u pitanju SYMFONISK serija, nego i njegov neočekivan i potpuno neverovatan dizajn.

Novi zvučnik u obliku rama je savršen za dnevnu ili spavaću sobu, kao i za povezivanje sa drugim ili istim SYMFONISK zvučnicima. U slučaju rama za slike na jednom kablu moguće je umrežiti dva zvučna rama za slike, ali se putem Wi-Fi konekcije može napraviti i sazvučje više zvučnika u različitim prostorijama.

Zvučnik ima izmenjiv prednji panel presvučen platnom koji se može kupiti u više dezena, čija je cena 1.999 dinara i već su dostupni i na IKEA Srbija sajtu i robnoj kući. Prava je šteta što još uvek ne postoji mogućnost da se odabere čisto belo ili čak i crno platno na koje bi korisnici mogli da naslikaju nešto svoje. Na naše pitanje u vezi s tim u IKEA timu s kojim smo razgovarali onlajn rekli su da će razmisliti o ovoj mogućnosti, što znači da se to možda čak može i dogoditi.

Kvalitet izrade zvučnika je poslovično dobar, u IKEA i SONOS fazonu, sve je jasno označeno, spremno za sve scenarije upotrebe i lako za montažu. Platno se sa plastičnom matricom koja ga nosi lako skida, a kabl se može odložiti u prostor zadnjeg dela zvučnika, ukoliko vam nije potrebna cela njegova dužina. Zanimljivo je i vrlo korisno i to što se na internet zvučnik može povezati, osim preko Wi-Fi mreže, i putem Ethernet priključka. Ovaj priključak je moguće koristiti i kao vezu dva zvučnika koja su povezana na isti sistem.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Povezivanje i korišćenje aplikacija

Zvučnik može da se stavi u vertikalan i uspravan položaj s tim da slika za ram ne mora biti pričvršćena šrafom za zid. Uz SYMFONISK zvučnik u obliku rama za slike isporučuju se elementi za kačenje na zid, ali i gumene stopice (mi smo ih tako nazvali :) oprostite nam na tom imenu), koje se mogu koristiti za oba položaja kako zvučnik ne bi klizio i da bi stajao čvrsto i prilikom vibracija tokom slušanja glasnije muzike. Kad je zvučnik na podu, na polici ili postavljen da stoji naslonjen na nešto iza njega kablovi mogu u potpunosti da se sakriju, dok se na zidu kabl jasno vidi, što će nekim korisnicima, ipak smetati. Kabl je dovoljno dugačak, tako da izvor struje može biti i na drugom zidu.

Zvučnik na sebi ima signalnu lampicu bele boje, pomoću koje se lako može videti u kojem stanju je - za povezivanje, povezan, a zvučnik se može povezati sa drugim uređajem i pomoću NFC taga, ako telefon to podržava.

Novi SYMFONISK zvučnik se koristi isključivo uz SONOS ili IKEA Smart home aplikacije, koje su dostupne za Android, iOS, Windows, Mac i druge sisteme, a uparivanje protiče vrlo lako - samo je potrebno pratiti uputstva na ekranu i povezivati zvučnik sa uređajem na kojem je aplikacija i koji je na istoj Wi-Fi mreži. U našoj galeriji slika imate mogućnost da pogledate kako protiče uparivanje sa SONOS aplikacijom, a ovo je dobar trenutak da vam kažemo i to da je APK obe aplikacije dostupan i za Huawei Mobile Services uređaje i da zvučnik može da se koristi normalno i sa novim Huawei telefonima.

Tokom testa koristili smo SONOS aplikaciju, koja je intuitivna i nudi veliki broj opcija, podešavanja same aplikacije i servisa, ali i finih podešavanja zvuka. Dostupne su vam liste pesama, već napravljene ili da ih napravite, sve opcije koje i inače vaš omiljeni striming servis nudi, a period navikavanja na aplikaciju praktično ne postoji. Ono na čemu bi SONOS trebalo da poradi jeste odziv aplikacije - na našem Galaxy Note 9 telefonu, ali i na najnovijem P40 Pro odziv na komande je kasnio sekundu, dve, što je posebno vidljivo kad je listanje pesama tj. preskakanje u toku - slika se jednostavno ne učita dovoljno brzo, niti ime numere, a vi ste već na sledećoj uveliko.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

I ono najvažnije - kvalitet zvuka

Pre svega moramo da napišemo da IKEA SYMFONISK radi sa gotovo svim servisima dostupnim u Srbiji - Spotify, Deezer, YouTube Music (ne i klasičnom YouTube aplikacijom), Tidal i gotovo bilo kojim onlajn radio stanicama ili striming muzičkim aplikacijama koje možete da zamislite. Povezivanje je vrlo prosto - muzički servis koji imate na telefonu već će se pojaviti u aplikaciji ili, ako se to već ne desi automatski, lako ga možete izabrati iz ogromne liste ponuđenih servisa, podkasta, radio stanica i ostale muzike. Naravno, moguće je puštati i muziku direktno sa uređaja kojim se upravlja zvučnikom.

Kvalitet zvuka je odličan! Ovo je polje na kojem SONOS kompanija pokazuje svoju ekspertizu, koju su nam objasnili tokom video intervjua - inženjeri su želeli da u tanko i moderno kućište stave moćan zvuk koji će zvučati prirodno. I zaista je tako. Zvuk je prodoran, pun, fino izbalansiran, a u aplikaciji se može vršiti i podešavanje ekvilajzera u zavisnosti od načina na koji vi volite da čujete zvuk. Ako volite da čitate o zvuku i pratite ovu scenu značiće vam kad kažemo da je kvalitet zvuka IKEA SYMFONISK zvučnika u obliku rama za slike identičan Sonos One zvučniku, što je prilično dobra stvar, imajući u vidu njihove drugačije namene i pozicije na tržištu.

Bas je veoma dobar, izražen i moćan, u najvećem broju slučajeva nema probijanja i neprirodnog treperenja, ali taman toliko da ne prodrmate zid na kojem je zvučnik okačen ili da ne padne na pod, ako stoji na pomenutim stopicama.

Jačina zvuka je za pohvalu, takođe, a zvučnik je adekvatan da lepo ozvuči sobu veličine oko 30 kvadrata, koliko je to bilo u našem slučaju. Zvuk pojačan do kraja otkriva distorziju, posebno basa, kad se čuje i krčanje, ali zaista ne verujemo da će neko ove zvučnike koristiti za lude kućne žurke. Ako se to desi ne preterujte sa odvrtanjem muzike - zaustavite se na 90 procenata i sve će biti pod konac!

Nažalost, zvučnik nije moguće povezati sa uređajima iz okruženja putem 3,5 mm audio konektora, pa ga ne možete priključiti direktno na računar, ali se preko Wi-Fi mreže i PC ili Mac aplikacije IKEA SYMFONISK može koristiti i kao vrlo dobar PC ili Mac zvučnik. Idealno bi bilo da postoji i mogućnost povezivanja Bluetooth vezom, pa da se muzika može slušati i bez posredstva aplikacije, ali to je možda ostavljeno za neki od budućih zvučnika.

Cena i zaključak

IKEA SYMFONISK u Srbiji košta 19.999 RSD, a dodatna oslikana platna na poklopcu zvučnika prodaju se za 1.999 dinara i sada su u ponudi dva takva. Posmatrajući ono što zvučnik nudi, kako izgleda, kako je izrađen i ono najvažnije - kvalitet zvuka, SYMFONISK zvučnik u obliku rama za slike je opravdana kupovina i dobija našu preporuku!

Ovo je zvučnik koji izgleda odlično, isto tako i zvuči i nedostaje mu samo par stvari da bude savršen. Doživljaj korišćenja je takav da uvek želite da čujete pesmu više, a to je i poenta ovog uređaja, zar ne?!

IKEA SYMFONISK zvučnik dostupan je u Srbiji onlajn i u robnoj kući IKEA u crnoj i beloj boji. Ovo je vrlo dobar, praktičan i nesvakidašnji uređaj, koji vidimo i kao jedinstven i lep poklon, koji pritom ne košta puno.

Ako koristite IKEA SYMFONISK lampu ili policu Wi-Fi zvučnik imate razlog više da nabavite upravo i zvučnik u obliku rama za slike, jer - malo je ovakvih uređaja u kojima smo zaista uživali i koji su se zaista izdvojili iz svega što smo testirali!

IKEA SYMFONISK zvučnik u obliku rama za slike ZA

  • Nesvakidašnji, moderan dizajn u dve boje
  • Odličan kvalitet zvuka
  • Mogućnost direktnog uparivanja dva zvučnika
  • Podržava Apple AirPlay i Spotify Connect i gotovo sve striming i radio aplikacije
  • Lako povezivanje, montaža i održavanje i
  • Nije skup i lako se menjaju platna (takođe nisu skupa)

IKEA SYMFONISK zvučnik u obliku rama za slike PROTIV

  • Nema 3,5 mm priključak niti Bluetooth
  • Ne podržava platna za samostalno oslikavanje i
  • Kabli koji visi iz zvučnika na zidu neće se svideti svima.

Sva vaša pitanja i komentari su kao i uvek više nego dobrodošli!

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

IKEA SYMFONISK zvučnik u obliku rama za slike specifikacije:

  • Wi-Fi i Ethernet trosistemski zvučnik, NFC tag, signalna lampica
  • Snaga zvučnika nije zvanično navedena
  • Dimenzije 41 x 57 x 6 centimetara, 3,75 kilograma, dužina kabla oko 3,5 metara
  • Dve gumene podloške za stajanje + elementi za montažu na zid
  • SONOS ili IKEA aplikacije za povezivanje
  • Cena 19.999 RSD + izmenjivi paneli po 1.999 RSD.
SYMFONISK zvučnik u obliku rama za slike VIDEO
Izvor: IKEA

Tagovi