saveti

10 načina da laptop vratite u život: Evo šta da radite kad vaš računar "zakuca"

Autor Miloš B. Jovanović

Kada laptop "zakuca" prvo proverite najočiglednije stvari: struju, odnosno bateriju ili adapter i kabl za napanjanje, zatim ekran, moguće probleme sa pregrevanjem...

Izvor: Pixabay

Ako ste od onih koji se od svog laptopa razdvajaju samo kada odlaze na spavanje, onda vam i najbezazleniji kvar vašeg računara može postati prava noćna mora.

Međutim, za većnu manjih problema često postoje vrlo jednostavna rešenja koja će laptop za kratko vreme "vratiti u život".

Da biste otklonili problem laptopa koji neće da uključi, prvo treba da ustanovite o kakvom se problemu radi. Zato je potrebno poći od najverovatnijih uzroka, onih koje je najlakše otkloniti, pa ići ka težim, u čemu će vam ovaj vodič pomoći.

ASUS ExpertBook BA1500 u radnom okruženju
Izvor: Stefan Stojanović

ADAPTER

Kao i kod drugih uređaja, kada laptop ne reaguje na pritisak na "Power" dugme, proverite da je njegov adapter uključen u struju (naravno, ukoliko znate da je baterija prilikom prethodnog korišćenja bila pri kraju ili je ostala potpuno ispražnjena).

Takođe, danas mnogi adapteri za prenosne računare i telefone izgledaju dosta slično. Ako je baterija prazna, a adapter nije odgovarajućeg napona i amperaže, laptop neće raditi. Međutim, ako lampica napajanja računara svetli, napajanje verovatno radi.

SAVET: Ako je vaš računar često u pokretu sa vama, nabavite prenosni punjač, odnosno "power bank" za laptop.

"POSTOLJE"

Ukoliko za svoj laptop koristite docking stanicu, odvojite ga od nje i adapter uključite direktno u računar. Neispravan priključak (port) napajanja može da bude razlog problema kada pokušavate da pokrenete laptop.

Ako se računar pokrene nakon skidanja sa stance, znači da je ona neispravna. Zamenite je za novu ili nastavite da koristite laptop bez nje.

Framework laptop
Izvor: SmartLife / Framework

EKRAN

Slična greška kao sa docking stanicom, može se javiti i ukoliko je eksterni monitor povezan sa laptopom. Ako je ekran računara crn, a koristite drugi monitor, isključite ga da biste videli da li se radna površina pojavljuje na ekranu laptopa.

Ako je situacija i dalje nepromenjena, pokušajte funkcijskim tasterima za osvetljenje ekrana da povećate njegovu svetlinu. Takođe, možete pokušati da priključite drugi eksterni monitor, kao i da za to upotrebite drugi video port kako biste proverili da li je problem samo u ekranu laptopa ili možda u eksternom monitoru ili video portovima.

SAVET: Ako ekran laptopa ili eksterni monitor(i) ne prikazuju sliku radne površine, a računar radi, problem je najverovatnije u grafičkom adapteru računara. A to je već posao za stručnjake i ovlašćeni servis.

PREGREVANJE

Proverite da li su svi otvori za hlađenje uređaja čisti. Savremeni prenosni računari opremljeni su posebnim bezbednosnim kolima za prekid napajanja, ukoliko dođe do pregrevanja bilo koje komponente.

Do pregrevanja može doći iz više razloga, najčešće ako se laptop tokom upotrebe drži na jastuku ili kauču, odnosno na bilo kojoj površini koja blokira otvore za ventilaciju. To bi zato trebalo izbegavati.

SAVET: Redovno čistite otvore za ventilaciju laptopa, jer dlake, prašina i različiti sitni ostaci mogu izazvati njegovo pregrevanje.

Izvor: Promo / Kingston

USB / DVD

Pre pokretanja računara uklonite sve eksterne medije ili proverite da li su uklonjeni. Ako ste pritisnuli Power dugme, a u računaru zaboravili USB ili DVD, to može da napravi problem prilikom njegovog pokretanja.

"BIPOVI"

Kada se neka od komponenti matične ploče pokvari, računar može da počne da emituje zvučne signale ("bipove"). Njihov broj predstavlja kod koji pomaže da se identifikuje neispravna komponenta.

Značenje tih kodova bi trebalo da može da se proveri na sajtu proizvođača laptopa. To može biti bilo šta, od problema sa memorijom i grafičkom karticom, zatim procesorom, itd.

Framework modularni laptop - zamena tastature
Izvor: SmartLife / Framework

BATERIJA

Ukoliko je to moguće, i/ili znate kako to da uradite, uklonite bateriju računara i isključite adapter iz struje. Posle 30-ak sekundi ponovo povežite adapter, sačekajte 30 sekundi, pa uključite računar.

Ako se laptop pokrene, ponovo ga isključite i ponovo instalirajte bateriju kako biste poverili da li je problem u njoj. Ukoliko se ne uključi, baterija je verovatno neispravna, pa ćete morati da je zamenite.

Ukoliko vam se laptop nekada iznenada isključio dok ste ga koristili, to bi moglo da bude znak da je došlo do neke vrste strujnog udara, zbog čega je ugrađeni sigurnosni mehanizam isključio napajanje. Reč je o sistemu zaštite osetljivih komponenti od preopterećenja.

CMOS

Na matičnoj ploči laptopa nalazi se mala okrugla baterija koja napaja CMOS, što omogućava BIOS-u da učita operativni sistem i sve ulazne i izlazne komponente tokom pokretanja računara.

Ako je ta baterija prazna, laptop neće moći da se pokrene. CMOS bateriju možete i sami da zamenite, ako znate da otvorite kućište. Većina se, međutim, ipak odlučuje za to da im bateriju zameni iskusni tehničar.

SAVET: Ako morate često da resetujete datum i vreme na računaru to je jedan od znakova da je CMOS baterija zrela za zamenu.

Framework laptop
Izvor: SmartLife / Framework

NOVE KOMPONENTE

Ako ste nedavno instalirali nove memorijske RAM module ili dodali dodatni memorijski disk, a laptop je prestao da se pokreće odmah nakon toga, velike su šanse da je novi hardver neispravan ili da je instaliran pogrešno. Zato je nove komponente potrebno što pre proveriti i/ili zameniti.

SERVIS

Ukoliko nijedan od gore navedenih saveta nije pomogao da vaš laptop ponovo proradi, možda je neka od vitalnih komponenti računara neispravna.

U takvoj situaciji, najbolje je da vaš računar pregleda i popravi profesionalac, pa ga zato odnesite na "pregled" u ovlašćeni servis.

NAPOMENA: Kao ni svaki drugi elektronski uređaj, ni prenosni računari ne žive večno. Zato, dobro procenite, kada je o opravci reč. Ako laptop više nije pod garancijom, a ispostavi se da je popravka skupa, možda se kupovina novog računara pokaže kao povoljnija opcija.

BONUS VIDEO: