Naučna fantastika postaje stvarnost: Lenovo laptop sa providnim ekranom utire put novoj eri AI računara | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučna fantastika postaje stvarnost: Lenovo laptop sa providnim ekranom utire put novoj eri AI računara

Autori Miloš B. Jovanović Autori Krunoslav Ćosić

Uređaj, koji je za sada samo koncept, podiže celokupno korisničko iskustvo rada na računaru na potpuno novi nivo, a sva njegova briljantnost leži u inteligentnoj integraciji virtualnog i realnog

 Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop Concept _ Foto SmartLife Krunoslav Ćosić (1).jpg Izvor: SmartLife / Krunoslav Ćosić

Lenovo je na Mobile World Congress-u u Barseloni svetskoj javnosti predstavio futuristički koncept prenosnog računara sa providnim ekranom – ThinkBook Transparent Display Laptop Concept.

To je prvi laptop do sada sa prozirnim Micro-LED displejem. Ekran dijagonale 17,3 inča, oko koga nema nikakvih ivica, donosi potpuno novo iskustvo interakcije i rada na računaru.

U donji panel uređaja, koji takođe deluje prozirno, ugrađena je ravna tastatura osetljiva na dodir, pa sve zajedno, uz providan ekran,  odiše osećajem visokotehnološke jednostavnosti. Uređaj podiže celokupno korisničko iskustvo na potpuno novi nivo, a sva briljantnost ovog prenosnog računara leži u njegovoj inteligentnoj integraciji virtualnog i realnog.

Uz sadržaj generisan veštačkom inteligencijom (AIGC), providni ekran omogućava nove načine "saradnje" kroz interakciju sa fizičkim objektima. Preklapanje digitalnih informacija sa njima omogućava stvaranje jedinstvenog sadržaja koga kreiraju korisnici.

Prozirnost displeju omogućava da se "prirodno" integriše u svoje okruženje. Korisnici računara donju površinu mogu neprimetno da prebacuju između tastature i table za crtanje pomoću podržane pametne olovke, što otvara nove kreativne mogućnosti.

Veštačka inteligencija u kombinaciji sa providnim ekranom omogućava nove načine rada sa podacima i aplikacijama.

Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop Concept
Izvor: YouTube / Lenovo

Micro-LED tehnologija pruža brojne prednosti u razvoju prozirnih ekrana. Visoka zasićenost boja u kombinaciji sa velikim kontrastom i osvetljenjem ekrana do 3.000 nita omogućava optimalnu vidljivost i u zatvorenom i na otvorenom, pa je rad na računaru moguć u svakom okruženju.

Ova tehnologija će se svakako razvijati i budućnosti, pa će dalja optimizacija kvaliteta slike i unapređenje podesive propustljivosti omogućiti veći stepen privatnosti u radu, kao i veću transparentnost za bolju interakciju sa objektima iz stvarnog sveta.

Zato Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop Concept nije samo koncept, već futuristički prikaz (realne?) perspektive računara opremljenog veštačkom inteligencijom, koji spaja digitalna i fizička okruženja i unapređuje korisničko iskustvo na do sada nezamislive načine.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:49
M3 MacBook Pro 2023
Izvor: Apple
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Trovač

Nepraktično i ####o!