4 razloga zašto odmah treba da deaktivirate svoj Facebook nalog | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 razloga zašto odmah treba da deaktivirate svoj Facebook nalog

Da li razmišljate o napuštanju Facebook platforme? Evo nekoliko dobrih razloga da to uradite, kao i uputstvo o deaktivaciji

 Kako deaktivirati Facebook i četiri razloga zašto da to uradite Izvor: Smartlife

Na žalost Marka Cukerberga, "kako deaktivirati Facebook" postaje sve češće pitanje koje se može pročitati na internetu. O ovoj društvenoj mreži, koja je privukla tri milijarde ljudi širom sveta, čak ni sami korisnici nemaju izrazito pozitivno mišljenje, te ne čudi da mnogi planiraju da je napuste.

Ukoliko ste i vi među njima, a tražite nešto što će vam pomoći da konačno donesete takvu odluku, za vas smo spremili četiri odlična razloga zašto biste trebali da odmah deaktivirate svoj Facebook nalog, kao i detaljan postupak.

Zašto je vreme da deaktivirate Facebook nalog

Privatnost

Jedan od najvećih razloga zbog kojih biste trebali da napustite najpopularniju društvenu mrežu je nesumnjivo privatnost. Poslovni model kompanije jeste da sazna što više o vama - od ličnih informacija do sajtova koje posećujete na internetu - a sve kako bi vam servirala što više reklama.

Stav "nemam šta da krijem" nam je veoma poznat, ali smatramo da je vrlo pogrešan. Možda zaista nemate šta da krijete danas, mada privatnost nije samo stvar tajni, ali ovakvo razmišljanje bi moglo da ima dugoročne posledice. Društvene norme i zakoni koji trenutno postoje neće važiti uvek, te sve što sada radite bi sutra moglo da postane neprihvatljivo, pa čak i nelegalno, zbog čega biste mogli da snosite ozbiljne posledice.

Osim toga, Facebook je bio u središtu brojnih skandala kada je privatnost u pitanju. Iako kompanija tvrdi da su korisnički podaci bezbedni, kao i da ih prikuplja zarad unapređenja iskustva i reklamiranja, ko vam garantuje da jednog dana te informacije neće dospeti u pogrešne ruke? Uz vaš detaljan profil, zlonamerni akteri će, koristeći socijalni inženjering, vrlo lako izvesti phishing napade, a vas ostaviti kao samo još jednu žrtvu uspešne prevare.

Bespotrebne tenzije

Tokom skrolovanja kroz sadržaj na Facebook platformi, kao po pravilu ćete naići na različite rasprave o koječemu, polarizujuće teme, kao i brojne druge stvari koje će vam stvarati bespotrebnu tenziju. Zašto biste u takvu aktivnost ulazili dobrovoljno?

Deaktiviranjem naloga ćete izbeći sadržaj koji vam izaziva stres, "odmorićete" mozak, ukloniti ogromnu količinu distrakcija i moći da se lakše fokusirate na stvari koje su zaista bitne.

Gubljenje vremena

Nema potrebe da se lažemo, Facebook je odlična platforma za gubljenje vremena. Skrolovanje bez kraja, notifikacije i sadržaj koji je "krojen" po vašim interesovanjima mogu lako izazvati zavisnost i potrošiti vam sate svakog dana, a sve bez neke konkretne vrednosti.

Možda je sadržaj koji gledate zaista poučan, ali nije realno očekivati da ćete išta zapamtiti ili korisno naučiti u formatu kratkih klipova koji se neprestano smenjuju i prelaze s teme na temu. Vreme je da preuzmete kontrolu nad svojim vremenom i posvetite se daleko produktivnijim aktivnostima koje će vas zaista ispunjavati. Gledanje Indijaca koji kopaju bazen u šumi to sigurno nije.

Uticaj na zdravlje

Pored svega navedenog, preterano korišćenje Facebook-a može loše uticati na zdravlje, što je pogotovo tačno ukoliko ga koristite pred spavanje, odnosno dok ležite u krevetu.

Zdrav san je od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje organizma, a prevelika moždana aktivnost u kombinaciji sa plavim svetlom telefona će ne samo uticati na vreme koje vam je potrebno da zaspite, već i na kvalitet sna, a ovo sa sobom nosi niz drugih zdravstvenih problema.

Kako deaktivirati ili obrisati Facebook nalog

Ukoliko smo vas ubedili da je vreme da napustite Facebook, postupak deaktiviranja ili brisanja naloga je veoma lak. Međutim, pre nego što počnete, preporučujemo vam da preuzmete sve slike koje su vam drage i koje biste želeli da sačuvate, a zatim preduzmete sledeće korake:

  • Otvorite Facebook
  • U gornjem desnom uglu kliknite na ikonicu sa svojom slikom
  • Izaberite "Podešavanja i privatnost", a zatim "Podešavanja"
  • Na levoj strani sajta kliknite na "Centar za naloge"
  • U podešavanjima naloga uđite u sekciju "Lični podaci"
  • Sledeći korak je odabir "Vlasništvo i kontrola nad nalogom"
  • Facebook će vam ponuditi dve opcije, a vama je potrebna "Deaktiviranje ili brisanje"
  • Izaberite nalog koji želite da deaktivirate ili obrišete
  • Izaberite da li želite da izvršite "Deaktiviranje naloga" ili "Brisanje naloga"
  • Kada ste izabrali šta želite, pritisnite "Nastavi", a zatim unesite lozinku.

Ukoliko želite da deaktivirate ili obrišete Facebook nalog preko telefona, postupak je veoma sličan, a u galeriji ispod možete videti svaki korak.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jole

Niste rekli da treba da se ceka mesec dana da bi nalog bio deaktiviran,ja sam to obavio odavno,jedini problem je sto je Facebook nalog vezan za neke druge platforme,pa ako ste ukinuli nalog moracete da menjate na drugim mestima ako je nalog bio vezan za Facebook