Cukerbergovi zaposleni primali mito, pomagali hakerima da preuzmu Facebook i Instagram naloge | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cukerbergovi zaposleni primali mito, pomagali hakerima da preuzmu Facebook i Instagram naloge

Autor Ilija Baošić

Nakon neprimerenog korišćenja alatke za vraćanje pristupa nalozima, kompanija Meta je otpustila ili disciplinski kaznila više od 20 zaposlenih.

 Meta zaposleni primali mito, hakeri preuzimanje Facebook i Instagram naloga Izvor: YouTube / Meta

Zaposleni u kompaniji Meta već neko vreme imaju pristup internom sistemu za vraćanje korisničkih naloga. Primena ovog alata je dramatično porasla tokom poslednjih nekoliko godina, omogućavajući pristup sve većem broju ljudi. Ipak, čini se da Cukerberg i njegova kompanija zaustavljaju tu praksu, navodno zbog zloupotreba unutar Facebook korisničke službe.

Kako prenosi Wall Street Journal, anonimni izvori tvrde da je kompanija Meta otpustila ili disciplinski kaznila preko 20 zaposlenih zbog neprimerenog preuzimanja korisničkih naloga tokom prošle godine. U nekim slučajevima, hakeri su podmićivali ljude kako bi dobili pristup tuđim nalozima.

Kada većina ljudi pomisli na krađu naloga, verovatno zamišljaju hakere koji koriste taktike kao što su phishing, malver i društveni inženjering. Međutim, u ovom primeru možemo da vidimo da metode mogu da uključuju podmićivanje zaposlenih da otmu ciljane naloge.

Neki incidenti su uključivali pomaganje prijateljima i porodici da povrate svoje Facebook i Instagram naloge nakon što korisnička služba nije bila od pomoći putem zvaničnih kanala. Ipak, postojali su i manje "burazerski" incidenti, poput bivših zaposlenih koji su zadržavali direktan ili indirektan pristup ovom alatu, koji su koristili kako bi došli do korisničkih naloga.

U jednom primeru, radnik, kojeg je Meta otpustila 2021. godine, pomagao je drugima u preuzimanju Instagram naloga nakon što je otišao iz kompanije. Bivši zaposleni je tvrdio da je samo pomagao da oko 20 prijatelja i članova porodice povrati pristup zaključanim nalozima, nakon čega ga je Meta blokirala na svojim platformama i podigla tužbu protiv njega zbog kršenja saveznog zakona o kompjuterskoj prevari i zloupotrebi.

Posrednici su takođe zarađivali novac tako što su, zahvaljujući svojim vezama sa ljudima u kompaniji, sređivali preuzimanje ili vraćanje naloga, što je protivno pravilima korišćenja. Navodno je jedna manekenka platila posredniku 7.000 dolara kako bi povratila pristup svom Instagram nalogu sa 650.000 pratilaca.

U središtu problema je alatka Online Operations, interno poznata kao Oops. Ova alatka je trebalo da bude korišćena u ekstremnim slučajevima i nije namenjena običnim korisnicima. Meta je planirala da koristi Oops samo kako bi pomogla poznatim ličnostima, poslovnim partnerima ili prijateljima i porodicama zaposlenih. Upotreba Oops alata je znatno porasla sa rastom radne snage - između 2017. i 2020. godine, broj Oops zahteva se više nego udvostručio, sa 22.000 na 50.270.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aaa

Evo meni upravo suspendovan nalog na fejsu, iz čista mira... Sad mi traže br telefona, slike nekog ličnog dokumenta, da bi navodno potvrdili da sam to ja..