Ne možete da se setite lozinke za Facebook, Instagram ili neki drugi nalog? Pre nego što je resetujete, proverite telefon - velika je šansa da je lozinka već sačuvana i da možete da je vidite za manje od minuta.
Evo gde treba da ih potražite i kako da prikažete sačuvanu lozinku.
Kako videti sačuvane lozinke na Androidu
Na Android telefonima upravljanje lozinkama povezano je sa vašim Google nalogom. Najjednostavniji način da ih pronađete jeste pomoću zvanične Google Password Manager aplikacije.
Ukoliko je nemate na telefonu, Google Password Manager možete besplatno da instalirate iz Google Play prodavnice.
Kada instalirate aplikaciju, pratite sledeće korake:
- Otvorite Google Password Manager aplikaciju.
- Pronađite sajt ili aplikaciju čiju lozinku želite da vidite.
- Dodirnite željeni nalog.
- Potvrdite svoj identitet otiskom prsta, prepoznavanjem lica ili PIN kodom.
- Dodirnite ikonicu oka pored skrivene lozinke kako biste je prikazali.
Sačuvanim lozinkama možete pristupiti i bez posebne aplikacije. Na većini Android telefona potrebno je da otvorite Podešavanja (Settings) > Google > Password Manager.
Kako videti sačuvane lozinke na iPhone-u
Apple takođe omogućava jednostavan pristup sačuvanim korisničkim imenima i lozinkama. Međutim, postupak zavisi od verzije iOS operativnog sistema koju koristite.
Na novijim verzijama (iOS 18 ili novije) sistema postupak je sledeći:
- Otvorite aplikaciju Passwords.
- Potvrdite svoj identitet pomoću Face ID-ja, Touch ID-ja ili šifre za otključavanje telefona.
- Pronađite željenu aplikaciju ili veb-sajt.
- Dodirnite odgovarajući nalog.
- Na ekranu će se prikazati sačuvano korisničko ime i lozinka.
Ako koristite stariju verziju iOS-a, sačuvane podatke možete pronaći na sledeći način:
- Otvorite Settings.
- Izaberite Passwords.
- Potvrdite svoj identitet pomoću Face ID-ja, Touch ID-ja ili šifre.
- Pronađite željenu aplikaciju ili veb-sajt.
- Dodirnite nalog kako biste videli sačuvanu lozinku.
Sačuvane lozinke na Android i iPhone telefonima možete i da kopirate ili izmenite. Ukoliko neki nalog više ne koristite, njegove sačuvane podatke možete potpuno da obrišete.