Trikovi koji će sprečiti nakupljanje leda u vašem zamrzivaču | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trikovi koji će sprečiti nakupljanje leda u vašem zamrzivaču

Manje leda u zamrzivaču znači više prostora za namirnice, manju potrošnju električne energije i duži radni vek samog uređaja.

 Kako sprečiti stvaranje leda u zamrzivaču Izvor: YouTube / Lurgs How to Guides

Pored frižidera, zamrzivači su uređaji koji su od ključne važnosti kada je u pitanju skladištenje namirnica i očuvanje njihove svežine i dugotrajnosti.

Zamrzivači su posebno pogodni za držanje sezonskih namirnica i jela koja nameravate da konzumirate nakon nekoliko nedelja ili čak nakon nekoliko meseci. Međutim, povremeno može da dođe do pojave leda u zamrzivaču, a led otežava čišćenje zamrzivača i negativno utiče na rad čitavog uređaja - piše Milena Stević sa sajta Iskustva & Preporuke.

Ukoliko ste se pitali kako sprečiti stvaranje leda u zamrzivaču, u nastavku teksta možete da pronađete veoma jednostavno rešenje za ovaj problem.

Zašto zamrzivač ledi?

Pre odgovora na pitanje šta uraditi da zamrzivač ne ledi, korisno je da znate zašto zamrzivač ledi. Pa hajde da objasnimo.

Pojava leda u zamrzivaču je česta pojava, pogotovu ako je reč o starijim modelima zamrzivača odnosno o zamrzivačima koji ne Low Frost ili No Frost tehnologiju. Zamrzivač ledi kada se vlaga iz namirnica ili vazduha sakuplja po zidovima i fiokama zamrzivača, jer hladan vazduh izvlači vlagu iz namirnica, koja potom dovodi do stvaranja sloja leda. Hladan vazduh ne može da zadrži vlagu, za razliku od toplog vazduha, zbog čega se ona u zamrzivaču sakuplja i pretvara u led.

Pojava leda u zamrzivaču može dovesti do prevremenog kvara zamrzivača, a takođe može da oteža vađenje i sortiranje namirnica, kao i da umanji prostor za skladištenje hrane. Do ovoga posebno dolazi kada je u pitanju prekomerno taloženje leda, tj. kada led zauzima veliki deo unutrašnjosti zamrzivača.

Šta uraditi da zamrzivač ne ledi?

Odgovor na pitanje kako sprečiti stvaranje leda u zamrzivaču je veoma jednostavan, a sve što vam je potrebno za ovaj postupak verovatno već imate u svom domu.

Ukoliko vam se led nataložio u zamrzivaču, prvo očistite zamrzivač od viška leda. Nakon što ste očistili unutrašnjost i fioke zamrzivača i ostavili da se provetri i osuši, na malo vate ili gaze nanesite malo kuhinjskog (suncokretovog) ulja i detaljno namažite zidove, fioke i komore zamrzivača. Na taj način ćete u zamrzivaču formirati klizavu površinu na kojoj ne može da se stvara led. Postupak možete da ponavljate po potrebi, naročito nakon otapanja leda.

Nekoliko korisnih saveta uz koje ćete smanjiti stvaranje leda u zamrzivaču:

  • Namirnice držite u kesama sa zip zatvaračima, a gotova jela u posudama sa poklopcem;
  • Ukoliko meso, voće i povrće držite u kesama, dobro istisnite višak vazduha iz kesa pre nego što ih ubacite u zamrzivač, kako biste sprečili stvaranje leda u unutrašnjosti kesa;
  • Kuvana jela stavite u zamrzivač tek nakon što se potpuno ohlade;
  • Kada kupujete zamrznuta pakovanja voća i povrća, prebrišite ih krpom ili ubrusom pre nego što ih stavite u zamrzivač.

Taloženje leda u vašem zamrzivaču više neće biti problem jer sada znate šta uraditi da zamrzivač ne ledi. Probajte ovo jednostavno rešenje, a svako naredno čišćenje zamrzivača će biti neuporedivo lakše i brže.

Da li ste zadovoljni svojim zamrzivačem?

Jedno je sigurno: recenzije, ocene, iskustva i preporuke za zamrzivače, koje pišu sami korisnici, pomažu ljudima koji planiraju kupovinu novog zamrzivača da lakše odaberu odgovarajući model uređaja i dobiju najviše za svoj novac. Pronađite na i vi svoj model zamrzivača i napišite kratku recenziju, jer ćete time pomoći onima koji su u potrazi za novim zamrzivačem.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA