Šta pokazuje energetska klasa na zamrzivaču: Detalj koji vam može uštedeti dosta novca | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta pokazuje energetska klasa na zamrzivaču: Detalj koji vam može uštedeti dosta novca

Energetska klasa je tehnička karakteristika zamrzivača koju kupci često zanemaruju, a vrlo je bitna. Saznajte šta je energetska klasa i kako utiče na potrošnju.

 Šta pokazuje energetska klasa na zamrzivaču i kako uštedeti Izvor: Copyright: European Union, 2021, EC - Audiovisual Service

Verovatno već znate da će zamrzivač koji ima dobar energetski rejting ili energetsku klasu biti energetski efikasniji i bolji za životnu sredinu. Međutim, šta sve pokazuje energetska klasa na zamrzivaču i da li znate da vam ovaj detalj može uštedeti dosta novca na mesečnom nivou?

No, da biste lakše razumeli odgovor na ovo pitanje, prvo ćemo vam dati neke korisne informacije o samim energetskim klasama. Hajde da vidimo…

Kako je nastao sistem energetskih klasa?

Energetske klase tj. ocene energetske efikasnosti uvedene su 1994. godine, sa namerom da potrošačima olakšaju upoređivanje uređaja prilikom kupovine - piše Đorđe Mitić sa sajta Iskustva & Preporuke.

Sama energetska klasa je određena indeksom energetske efikasnosti, koji pokazuje odnos stvarnih troškova električne energije određenog uređaja prema prosečnim vrednostima.

U originalnom sistemu, ocena A je označavala najefikasniju energetsku klasu, dok je ocena D bila rezervisana za najmanje efikasne uređaje.

Međutim, sa tehnološkim napretkom, sve veći broj uređaja je ispunjavalo uslove za klasu iznad A, zbog čega su uvedene klase tj. ocene A+, A++ i A+++. Ova situacija se ponovila i iznova je veliki broj uređaja ispunjavao uslove za ocenu veću od A+++.

Zbog toga je 2021. godine odlučeno da se standardi i kriterijumi za energetsku klasifikaciju uređaja u potpunosti izmene, tj. da se uspostavi potpuno novi sistem po kome je A ponovo najviša energetska klasa i označava energetski najefikasnije uređaje, dok je G postala najniža energetska klasa i označava uređaje koji su u pogledu potrošnje energije manje efikasni.

Ovog puta je sistem ocenjivanja energetske efikasnosti dizajniran tako da opstane i bude primenjiv iako tehnologija dalje napreduje. To znači da je većina zamrzivača dobila energetsku klasu E ili F, čak i ako bi na staroj skali imali oznaku A+.

Drugim rečima, zamrzivači koji su ranije imali oznaku energetske klase A+++ danas ne bi dobili najvišu ocenu jer je sada u ocenjivanje uključen veći broj parametara kojima se određuje uticaj uređaja na životnu sredinu odnosno na kvalitet života.

S druge strane, energetskoj klasi A (po novoj skali) pripada veoma mali broj zamrzivača i oni su znatno skuplji od onih koji pripadaju nekoj nižoj energetskoj klasi. Ipak, ova razlika u ceni se, na duže staze, kompenzuje uštedom u utrošenoj električnoj energiji.

Koje druge informacije pokazuje energetska klasa na zamrzivaču?

Na takozvanoj energetskoj nalepnici na zamrzivaču nalazi se više korisnih informacija o samom uređaju. Noviji zamrzivači na etiketi imaju i QR kod koji možete skenirati pametnim telefonom i povezati se sa bazom podataka Evropskog registra proizvoda za označavanje energije (EPREL), koja daje veoma detaljne informacije o proizvodu, a među njima su:

  • Godišnja potrošnja električne energije za taj uređaj
  • Detalji o registraciji i tehničkim karakteristikama zamrzivača
  • Podaci o emisiji buke, uključujući ocenu jačine zvuka u decibelima koja ide od A (najtiši, ispod 30 decibela) do D (najbučniji, 42 decibela).

Dakle, sada znate šta pokazuje energetska klasa na zamrzivaču. Prilikom kupovine novog uređaja obratite pažnju na sve informacije kako biste odabrali onaj koji najviše odgovara vašim potrebama i planovima.

Planirate kupovinu novog zamrzivača?

Prilikom izbora i kupovine najviše vam mogu pomoći recenzije, iskustva, preporuke i cene za zamrzivače koji se mogu kupiti na tržištu Srbije. Čitajte šta korisnici brojnih modela imaju da kažu o svojim zamrzivačima ili podelite svoje iskustvo sa drugima.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čudno

Pre podne pričam sa kolegom o zamrzivaču i potrošnji struje, jer mi je stigao račun nenormalno puno, ali ovaj zamrzivač Elektrolux sa tri fioke i dve komore kupili smo 1980. kada nisu postojale klase i na etiketi piše da je max. potrošnja 160 wati kada radi duboko zamrzavanje na -40, ali nikada to dugme nije uključeno, radi na -20 pa je potrošnja manja, možda 100 wati na sat ili 1,5 kw skupe struje na dan, mesečno oko 45 kw skupe, dok pored toga radi frižider, radio oko 2 sata, tv sa opremom (soundbar, smart box, ruter, oko 4 sata?dnevno, 3 kamere i mali bojler, sve led sijalice od 4 do 10 w, što su sve sitnice, znači bez grejanja, bez veš mašine i bez šporeta i rrerne, koristim plin, bez klime i ispada mesečno 7.650 pa mi deluje neverovatno, ne bi smelo da pređe 2 i po soma, do 3 sa tv pretplatom