Aplikacije vas prate do 2000 puta na dan, čak i kada spavate! Evo kako da ih zaustavite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aplikacije vas prate do 2000 puta na dan, čak i kada spavate! Evo kako da ih zaustavite

Autor Ilija Baošić

Zavidite iPhone korisnicima na zaštiti privatnosti i sprečavanju praćenja? Evo kako istu funkciju možete aktivirati na svom Android telefonu.

 Kako sprečiti aplikacije i kompanije da prate telefon DuckDuckGo Izvor: Smartlife, Unsplash

Apple je pre dve godine lansirao funkciju nazvanu App Tracking Transparency, koja je naterala aplikacije treće strane da traže dozvolu korisnika kako bi ih pratili na internetu i u drugim aplikacijama, a jedan od najvećih protivnika ove odluke je bio Mark Cukerberg, čiji poslovni model se u velikoj meri oslanja na personalizovanim reklamama.

Nažalost, korisnici Android operativnog sistema nemaju ovu funkciju na svojim pametnim telefonima, pa je prosečnom korisniku koji brine o svojoj privatnosti veoma teško da pronađe adekvatno i jednostavno rešenje. Srećom, upravo takvo rešenje je dostupno svima.

DuckDuckGo internet pregledač, koji se fokusira na privatnost korisnika, poseduje funkciju pod nazivom App Tracking Protection. Kako znamo da aplikacije prate sve što radimo, pa čak i kada spavamo, ova funkcija će biti od velike koristi onima koji žele da privatnost ponovo preuzmu u svoje ruke.

 DuckDuckGo zaštita od praćenja Izvor: DuckDuckGO

"Možda ste čuli za Apple funkciju App Tracking Transparency", kaže DuckDuckGo. "Ali većina korisnika pametnih telefona širom sveta zapravo koristi Android. Dakle, nudimo Android korisnicima nešto još moćnije - omogućite našu zaštitu od praćenja i automatski ćemo blokirati sve skrivene tragače koje možemo u vašim aplikacijama".

DuckDuckGo tvrdi da prosečan korisnik Android-a ima 35 aplikacija na svom telefonu. Testiranje kompanije je otkrilo da "telefon sa 35 aplikacije može iskusiti 1.000 do 2.000 pokušaja praćenja svakog dana i stupiti u kontakt sa više od 70 različitih kompanija koje se bave praćenjem".

Podaci o vama koji se prikupljaju sadrže vašu tačnu lokaciju, imejl adresu, broj telefona, vremensku zonu i detaljne specifikacije vašeg uređaja, između ostalog.

Uključite App Tracking Protection u DuckDuckGo aplikaciji, a ova funkcija će prepoznati kada aplikacije na vašem uređaju žele da šalju podatke kompanijama treće strane i blokiraće te zahteve. Funkcija će raditi u pozadini, tako da je možete podesiti i zaboraviti da postoji, znajući da ste u velikoj meri bezbedni.

Kako se zaštiti od aplikacija koje žele da vas prate

Kako biste blokirali tragače, odnosno sprečili aplikacije da vas prate, pratite naše uputstvo, a u galeriji ispod možete videti svaki korak koji treba da preduzmete. Pre svega, preuzmite DuckDuckGo aplikaciju:

  • Kada prvi put otvorite aplikaciju, DuckDuckGo će vas pitati da bude vaš podrazumevani pregledač. Ne morate prihvatiti, slobodno pritisnite "Cancel"
  • U gornjem desnom uglu dodirnite tri tačke, a zatim "Settings"
  • U "Privacy" sekciji dodirnite App Tracking Protection opciju
  • Prođite kroz objašnjenja funkcije i tapnite "Enable App Tracking Protection"
  • Pritisnite "OK" tokom upita o pokretanju VPN konekcije
  • Vaš telefon je sada zaštićen od aplikacija koje žele da vas prate

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:30
Kako sačuvati privatnost u eri pametnih tehnologija?
Izvor: Kurri tv
Izvor: Kurri tv

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

KOnta123

Android privacy test: https://privacytests.org/android.html

Zoran

Ima mnogo bolja aplikacija za praćenje saobraćaja i blokiranje aplikacija: "Rethink DNS + Firewall + VPN for Android"

Max

Kod Epla sve ugrađeno u sistem. Na Androidu treba da se porodiš dok podesiš sve ovo i opet neće biti 100% sigurno.