Zašto svaki Android telefon mesečno u pozadini razmeni čak 260 MB za koje korisnik ne zna? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto svaki Android telefon mesečno u pozadini razmeni čak 260 MB za koje korisnik ne zna?

Autor Marko Čavić

Još jedna tužba protiv Google kompanije otkriva navodnu, ali vrlo zabrinjavajuću naviku Android telefona.

 Pixel Gwen Stefani Izvor: SmartLife / YouTube / Gwen Stefani

Navodno, Android telefoni mimo znanja korisnika svakog meseca razmene oko 260 megabajta putem mobilne mreže sa serverima Google kompanije.

Zbog ovoga je kompanija Google tužena još krajem 2020. godine, a u tužbi koja je još uvek atuelna i slučaj se odvia, se otkrivaju detalje priče koja je brzo zainteresovala i medije i korisnike širom sveta.

Možda će vas zanimati

Tužioci tvrde da kompanija Google koristi ograničene dozvole za mobilne podatke za korisnike Android-a i to bez njihovog znanja i svakako bez njihove dozvole za prenos podataka o tim pojedincima, koji nisu povezani sa upotrebom Google usluga.

Ono što brine tužioce jesu podaci poslati Google-ovim serverima, koji nisu rezultat namerne interakcije sa mobilnim uređajem - ovde govorimo o pasivnom ili pozadinskom prenosu podataka putem mobilne mreže bez znanja korisnika, koju korisnik nije inicirao sam ka mreži.

Da bi koristili Android uređaj korisnici moraju da pristanu na uslove poslovanja po četiri sekcije - Terms of Service, Privacy Policy, Managed Google Play Agreement i Google Play Terms of Service. Ipak, ni u jednoj od ovih sekcija se ne spominje da će Google pasivno tj. u pozadini, preko mobilne mreže slati podatke na Google servere bez znanja korisnika i u količini, koja je još jedan od problema.

Testirani model telefona je ostavljen na čekanju, bez pristupa Wi-Fi mreži, ali sa pristupom mobilnom internetu, koji je svakog dana slao prosečno 8,88 megabajta podataka što od sebe, što ka sebi, a više od 94 procenta razmene podataka odvijala se sa Google serverima. Uređaj je razmenjivao otprilike 16 puta po satu podatke sa Google kompanijom ili gotovo 390 puta na dan. Poredeći ove brojke sa Apple kompanijom, koja takođe komunicira sa svojim iPhone uređajima, na istom testu, navedeno je u tužbi, ostvareno je manje od desetine takvih konekcija u odnosu na Android.

Pogledajte koje podatke Google kroz nalog ve ima o vama:

Podaci, koje Google razmenjuje sa telefonom se beleže u posebnom tzv. Log odeljenju i to su podaci, koji se tiču internet veze, Wi-Fi korišćenja, otvorenih aplikacija i metrike operativnog sistema. Prema istoj tužbi navodi se da je Google mogao da odloži slanje tzv. Logova dok se telefon ne prijavi na Wi-Fi mrežu, ali je odlučio da koristi internet korisnika i tako im direktno nanosi štetu, jer oni ne znaju da se podaci prenose, ali i da troše internet.

Sličnu tvrdnju izneo je jedan od profesora Univerziteta Vanderbilt, koji je otkrio još 2018. godine da kad je Chrome pregledač otvoren Android ostvaruje pasivnim putem, dakle kroz mobilnu mrežu i bez znanja korisnika, oko 900 konekcija na Google servere.

Prema daljem istraživanju opisanom u tužbi, Google se trudi da korisnike definiše tako da mu plasira što relevantnije reklame, zbog čega prikuplja različite vrste podataka o korisnicima, a prema dokazima predočenim u istom dokumentu YouTube zatvara oko 13 procenata razmenjenih podataka. The Register, koji je objavio vest o ovoj tužbi prvi zatražio je komentar Google kompanije, ali su njeni predstavnici odbili da daju bilo kakvu izjavu na tu temu.

Ako ste pomislili da vam nešto “srče“ internet više, nego što vi koristite - ovo bi mogao biti razlog zašto vam internet s telefona ode brže, nego što ste planirali.

Da li ste vi primetili nešto neobično na svom Android telefonu?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AntiProtivnik

Rešenje je jednostavno. Isključite sav internet saobraćaj u toku mesec dana. Jednom mesečno otiđite na mesto sa javnim internetom i uštedećete 260 mb.

Juk

Kom da uzme prase

Гугл

je sastavni deo svakog operativnog sistema pa tako i androida, za rad telefona je potrebna prijava, a da bi ste to ostvarili morate imati nalog i biti povezani. Tako gugl čuva sve naše podatke, kao i kontakte, slike, zapise, dokumente, aplikacije i td. Pored toga čuju svaki razgovor i vide svaku poruku, lozinke i sve što imate u telefonu, a svako toga treba da je svestan u svakom trenitku i da pazi šta radi. Valjda smp se davno pomirili sa tim, jer ne možemo ništa učiniti, mnogo je jak gugl