5 NAJČEŠĆIH PROBLEMA PAMETNIH KUĆA i rešenja koja će vam pomoći da ih lako prevaziđete | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 NAJČEŠĆIH PROBLEMA PAMETNIH KUĆA i rešenja koja će vam pomoći da ih lako prevaziđete

Ako ste novajlija u Smart Home ekosistemu i imate probleme s podešavanjem najčešćih uređaja - ne brinite, tu smo za vas!

 Samsung house_02 Izvor: SmartLife / Samsung

Kad se upustite u dodavanje smart prefiksa vašem domu, stanu, kući znamo da vas čeka istovremeno divno, ali i putovanje koje lako može da vas izludi, ako ne znate tačno šta radite.

Pratite uputstva, ali se obavezno informišite o iskustvima korisnika koji su već kupili smart home uređaje, koje i vi planirate da nabavite.

Možda će vas zanimati

Naravno da je uvek najbolje sve uređaje nabaviti od istog proizvođača, ali je to praktično nemoguća misija, što zbog izbora uređaja, koji ne pokriva sve dodatke smart home ekosistema, što zbog cena, jer postoje ozbiljne razlike u cenama gotovo istih proizvoda različitih proizvođača.

Čak i kada kupite sve novo i upustite se u podešavanje smart home sistema problemi će se verovatno javiti sami od sebe, a pogotovo se to može očekivati, ako već postojeće uređaje koje imate kod kuće neko vreme uparite i uspostavite funkcionalan smart ekosistem.

Najvažnije je da ne budete nerealni - ne očekujte da vam kuća funkcioniše kao na reklami ili u filmu, jer taj nivo automatizacije zahteva ozbiljna ulaganja ili čak nije izvodljiv u stvarnom životu. Proći će neko vreme još dok ne budemo živeli u kući Tonija Starka i njegovih savremenika. Takođe, važno je da znate da ćete se svojoj novoj smart kući najčešće obraćati na engleskom jeziku, jer srpski jezik još uvek ne podržava nijedan smart home servis, a retki su one koje možete da trenirate da razumeju komande na našem jeziku.

Kada povežete svoje prve aparate u smart home ekosistem najčešće se pojaviti neki od narednih problema, jer imali smo ih i mi sami, zbog čega želimo da pomognemo svima kojima se isti dogode.

Ne mogu da povežem uređaj na Wi-Fi

Verovatno najčešći problem tokom uparivanja novog ili starog pametnog uređaja u kućnu mrežu je nemogućnost povezivanja istog na internet. Nebitno je da li imate najnoviji Wi-Fi ruter ili najnoviji uređaj IoT (Internet of Things), ako se oni međusobno ne vide nema traga smart home funkcijama.

Najčešći problem je to što smart home uređaj i Wi-Fi ruter ne rade na istom standardu - proizvođači najčešće štede tokom izrade smart uređaja tako što ih ograniče samo na 2,4 GHz mrežu. Kao po pravilu, a i zbog kvalitetnijeg rada i manje interferencija, Wi-Fi ruteri rade na 5 GHz i tu nastaje kolizija - novi uređaj jednostavno uopšte ne registruje ruter, kao da ga nema. Jedino što možete jeste da setujete ruter tako da radi na 2,4 GHz mreži ili da pokriva više frekvencija, kako bi svaki uređaj mogao da se poveže po standardu koji njemu odgovara.

Još jedan problem je to što Wi-Fi ruter zbog bezbednosti može biti zaključan tj. mogu da se povežu samo uređaji sa dozvolom za to. I ovo ćete omogućiti u samom podešavanju rutera, kao i izmenu frekvencije rada, pa potražite uputstvo za to onlajn ili kontaktirajte podršku internet provajdera ili proizvođača rutera.

Instalacija uređaja bez bušenja rupa

Verujte nam - ovo je zahtev o kojem razmišlja najmanji broj ljudi, o tome kako će i gde instalirati pametne uređaje.

Ne možemo svi da bušimo rupe po zidovima i nameštaju tek tako, zbog niza instalacijskih i drugih razloga, ali postoji nekoliko lakih i praktičnih rešenja. Pre svega samolepljive trake s obe strane. Mogu da se kupe svuda, jeftine su, odlično prijanjaju na većinu podloga i mogu da nose solidno teške uređaje. Dvostruko lepljiva traka rešenje je za kućne senzore, za pametna zvonca, manje kamere, kao i mnoge druge smart uređaje koji uglavnom moraju da budu na zidu ili da vise. Traka je idealna i za termostate na baterije i regulatore sistema.

Osim toga, kad smo već kod baterija - razmislite i o ulaganju u uređaje koji rade baš tako, na baterije. Punjive baterije se lako pune i omogućavaju uređajima veću mobilnost, a samim tim i veću fleksibilnost rada u različitim prostorijama.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA