Porodična zabava

SAMO NAM JE JOŠ TO TREBALO: Epic i Lego prave metaverzum za decu

Partnerstvo kompanije koja stoji iza Fortnite i čuvenog brenda kockica objavljeno je u cilju kreiranja metaverzuma koji je "zabavan i namenjen deci i porodicama."

Ariana Grande u Fortnite
Izvor: YouTube/SpottinGames/Printscreen

Iako bez previše detalja, u zajedničkoj izjavi, ove dve kompanije žele da naprave virtuelni prostor koji je dizajniran za porodice od samog starta. Takođe se navodi da će "Lego grupa i Epic Games kombinovati svoje bogato iskustvo kako bi osigurali da je ova sledeća iteracija interneta dizajnirana tako da bude za dobrobit dece od samog početka."

Kada vam kapitalističke kompanije u izjavi kažu da prave nešto što u osnovi ima plemenitu ideju za dobrobit vaše dece, možete se kladiti da pod "dobrobit vaše dece" oni misle "novac", jer je altruizam davno iščileo iz pora kapitalizma. U svakom slučaju, i Lego i Epic će se potruditi da predstave svoj projekat kao nešto što rade za vašu decu, a ne da bi oni zaradili više novca, jer njihovi zaposleni žive od ljubavi, a ne od plata...

Naravno, ukoliko je imalo smisla da bilo ko napravi metaverzum za decu, Lego je najlogičniji izbor, ali se treba zapitati da li deci, koju od kad progledaju držite ispred ekrana TV-a, telefona i tableta, treba gurati kacige na oči i terati ih da se igraju sa prijateljima u virtuelnom prostoru, dok parkovi zvrje prazni.

Logičan potez

Sa druge strane poslovna logika ima itekako smisla, Epic ima iskustva u kreiranju virtuelnih svetova (Fortnite na primer), a Lego se u poslednjih desetak godina ozbiljno fokusirao na video igre i filmove. Da ne pominjemo da dve najpopularnije online igre – Minecraft i Roblox već nude igru u kojoj su gradivni elementi kocke.

Partnerstvo između Lego i Epic je samo još jedno u nizu kompanija koje nam daju svoju interpretaciju onoga kako metaverzum treba da izgleda. Najbolji primer su Meta i Decentraland u koje se novac investira šakom i kapom.

Sa druge strane, nema mnogo informacija o tome kako bi Fortnite-Legoland trebao da izgleda, i koji će mu biti osnovni koncepti, kao ni kada i na kojoj platformi će se zasnivati. Sa druge strane, ove dve kompanije su objavile tri osnovna postulata koji će ih voditi tokom kreiranja još jednog u nizu metaverzuma: "zaštititi pravo dece na igru tako što će bezbednost i dobrobit staviti kao prioritet; zaštititi privatnost dece stavljajući njihov najbolji interes na prvo mesto; osnažiti decu i odrasle pomoću alata koji im daju kontrolu nad njihovim digitalnim iskustvom."

Šta je metaverzum
Izvor: YouTube/BBC News

Nama zvuči pomalo strašno. A vama?