SAMO NAM JE JOŠ TO TREBALO: Epic i Lego prave metaverzum za decu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAMO NAM JE JOŠ TO TREBALO: Epic i Lego prave metaverzum za decu

Partnerstvo kompanije koja stoji iza Fortnite i čuvenog brenda kockica objavljeno je u cilju kreiranja metaverzuma koji je "zabavan i namenjen deci i porodicama."

 Ariana Grande u Fortnite Izvor: YouTube/SpottinGames/Printscreen

Iako bez previše detalja, u zajedničkoj izjavi, ove dve kompanije žele da naprave virtuelni prostor koji je dizajniran za porodice od samog starta. Takođe se navodi da će "Lego grupa i Epic Games kombinovati svoje bogato iskustvo kako bi osigurali da je ova sledeća iteracija interneta dizajnirana tako da bude za dobrobit dece od samog početka."

Kada vam kapitalističke kompanije u izjavi kažu da prave nešto što u osnovi ima plemenitu ideju za dobrobit vaše dece, možete se kladiti da pod "dobrobit vaše dece" oni misle "novac", jer je altruizam davno iščileo iz pora kapitalizma. U svakom slučaju, i Lego i Epic će se potruditi da predstave svoj projekat kao nešto što rade za vašu decu, a ne da bi oni zaradili više novca, jer njihovi zaposleni žive od ljubavi, a ne od plata...

Možda će vas zanimati

Naravno, ukoliko je imalo smisla da bilo ko napravi metaverzum za decu, Lego je najlogičniji izbor, ali se treba zapitati da li deci, koju od kad progledaju držite ispred ekrana TV-a, telefona i tableta, treba gurati kacige na oči i terati ih da se igraju sa prijateljima u virtuelnom prostoru, dok parkovi zvrje prazni.

Logičan potez

Sa druge strane poslovna logika ima itekako smisla, Epic ima iskustva u kreiranju virtuelnih svetova (Fortnite na primer), a Lego se u poslednjih desetak godina ozbiljno fokusirao na video igre i filmove. Da ne pominjemo da dve najpopularnije online igre – Minecraft i Roblox već nude igru u kojoj su gradivni elementi kocke.

Partnerstvo između Lego i Epic je samo još jedno u nizu kompanija koje nam daju svoju interpretaciju onoga kako metaverzum treba da izgleda. Najbolji primer su Meta i Decentraland u koje se novac investira šakom i kapom.

Sa druge strane, nema mnogo informacija o tome kako bi Fortnite-Legoland trebao da izgleda, i koji će mu biti osnovni koncepti, kao ni kada i na kojoj platformi će se zasnivati. Sa druge strane, ove dve kompanije su objavile tri osnovna postulata koji će ih voditi tokom kreiranja još jednog u nizu metaverzuma: "zaštititi pravo dece na igru tako što će bezbednost i dobrobit staviti kao prioritet; zaštititi privatnost dece stavljajući njihov najbolji interes na prvo mesto; osnažiti decu i odrasle pomoću alata koji im daju kontrolu nad njihovim digitalnim iskustvom."

Šta je metaverzum
Izvor: YouTube/BBC News

Nama zvuči pomalo strašno. A vama?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Samo da se molimo da oprema bude mnogo skupa!

Mirjana

Hvala beskrajno na ovako dobrom članku i informaciji. Samo je na roditeljima da li će sačuvati svoju decu od bolesnog odrastanja u koji ih ovaj nezajažljivi svet gura.