Svi kao jedan

SVE APLIKACIJE ZA DOPISIVANJE ĆE RADITI NA ISTOJ PLATFORMI: EU sprema novi zakon koji će promeniti sve

Evropska unija sprema novi zakon kojim želi da spreči neravnopravnu konkurenciju među tehnološkim gigantima, tako što će sve velike aplikacije za dopisivanje raditi na jednoj interoperabilnoj platformi.

Messengeri na kockicama
Izvor: shutterstock/Bloomicon

Prema pravilima u novom zakonu o digitalnim tržištima (DMA), koji sprema EU Apple iMessage, Google Messages i Facebook Messenger bi mogli da se nađu na istoj platformi koja će omogućavati međusobnu komunikaciju.

DMA

Ideja iza novog DMA zakona cilja velike kompanije sa preko 45 miliona aktivnih korisnika mesečno ili preko 10.000 poslovnih korisnika u Evropi. Neke od stavki ovog zakona već spremaju glavobolju za Apple, jer je njegova glavna ideja da se ukine monopolistički položaj koji na primer ima Apple sa App Store i drugim servisima na kojima treća lica moraju da igraju onako kako Apple zasvira.

Predstavnici EU koji rade na novom zakonu su se dogovorili da će sve velike aplikacije za dopisivanje morati da se "otvore" i da funkcionišu sa manjim platformama. Ovo suštinski znači da će korisnici preko svoje WhatsApp aplikacije moći da šalju poruke drugim korisnicima na iMessage, Telegram ili Viber.

"Korisnici malih ili velikih platformi bi tada mogli da razmenjuju poruke, šalju datoteke ili upućuju video pozive preko aplikacija za razmenu poruka, dajući im na taj način veći izbor. Što se tiče obaveze interoperabilnosti društvenih mreža, zakonodavci su se složili da će takve odredbe interoperabilnosti biti procenjene u budućnosti."

Bez monopola

Ovaj novi zakon će takođe zahtevati od kompanija da traže dozvolu korisnika da prikupljaju lične podatke zarad oglašavanja, a njihove platforme će morati da dozvole da korisnik sam odabere koji browser, virtualnog asistenta ili pretraživač želi da koristi. Otprilike, sve suprotno od onoga kako se sada radi, posebno u Apple ekosistemu, gde je većina sada pomenutih stvari ograničena u iOS-u.

Treba imati u vidu da DMA još uvek nije gotov i finalizovan, i da kada to bude, on tek treba da bude odobren od strane EU Parlamenta, tako da je moguće da će finalna verzija imati još neke promene koje sada nisu vidljive. Naravno, ideja vodilja je tu, i ne očekuje se mnogo divergiranja sa puta koji želi da ograniči monopolističko ponašanje velikih kompanija.

Ne treba zaboraviti ni da je Google u oktobru 2021. godine "ponudio" da pomogne kompaniji Apple da se prebaci na RCS poruke. Da podsetimo, RCS su nova, napredna generacija tekstualnih poruka koje omogućavaju funkcije koje sada postoje u drugim messengerima poput slanja slika, video i audio zapisa, reakcija na poruke i još mnogo toga. Pogledajte:

RCS: Budućnost slanja poruka
Izvor: Google

Da podsetimo, RCS je ustanovljen kao novi protokol za poruke, i dok Android telefoni koriste RCS, Apple nikada nije pokazao interesovanje za njegovo usvajanje, verovatno jer vi neke od iMessages mogućnosti postale dostupne Android korisnicima.

Ovo znači i da bi, ukoliko EU usvoji DMA, Apple morao da implementira RCS podršku na svojim uređajima, kako bi se osigurala interoperabilnost sa drugim uređajima i platformama.