SMS 2.0 PORUKE AKTIVIRANE U SRBIJI: Kako da koristite RCS, šta donosi, kako izgleda i koliko košta (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SMS 2.0 PORUKE AKTIVIRANE U SRBIJI: Kako da koristite RCS, šta donosi, kako izgleda i koliko košta (FOTO)

Predstavljamo vam SMS 2.0 ili SMS+, koji je aktivan i kod domaćih operatora.

  Izvor: Guliver/Getty Images/Deagreez

SMS mora da evoluira u eri IM komunikacije da bi ostao relevantan, a potreban nam je, jer još uvek ne možemo u potpunosti da se oslonimo na onlajn poruke, što zbog internet dostupnosti, što zbog niza drugih stvari.

Zato bi RCS tj. Rich Communication Services trebalo da ga uspešno zameni.

Možda će vas zanimati:

RCS je telekom standard, odnosno servis, nezavistan od internet veze, koji se ostvaruje putem telekomunikacione mreže, ali ima napredne opcije, kakve su prikaz statusa pisanja poruke osobe s kojom se dopisuje, izveštaji o čitanju i verifikovani nalozi, posebno poslovnih korisnika. Ako vaša SMS aplikacija podržava RCS jasno ćete dobiti informaciju o tome kad je pokrenete, a u podešavanjima RCS servisa pisaće vam zelenim slovima - povezano.

Ukoliko vam je potrebna jasnija slika pogledajte našu galeriju u kojoj imamo sve korak po korak objašnjeno iz menija kroz meni.

RCS ne koristi primarno internet za svoje funkcionisanje, samo mrežu operatora, baš kao SMS. Kad poruke sadrže multimedijalne dodatke one će biti isporučene kao MMS ili će se dodaci učitati kad se pojavi internet veza. U podešavanjima SMS aplikacije moguće je odrediti i količinu internet podataka, koja je dodeljena RCS razmeni poruka.

 RCS poruke, Google Messages, RCS Messages Izvor: MONDO / Marko Čavić

Nova usluga razvija se i širi postepeno, jer zahteva određene promene, kako na mreži operatora, tako i u samoj strategiji poslovanja kompanije, koja ga primenjuje. Na taj način, u eri interneta, na značaju se daje još jednoj “oflajn“ usluzi, ali to uskoro ne bi trebalo da bude problem, jer je RCS dostupan i u Srbiji, a mi smo proverili sva tri operatora i na svim SIM karticama je status servisa - zelen! Ne, za RCS ne morate da menjate ni SIM karticu, takođe!

Dobra stvar je to što, za razliku od drugih zemalja kod nas sva tri operatora koriste isti profil, odnosno očigledno neke profile makar kompatibilne jedne s drugima, pa svi korisnici, koji imaju RCS na svom telefonu mogu da razmenjuju iste takve poruke bez posebnih podešavanja sa svim drugim korisnicima, koji ga imaju, takođe.

RCS je moguće koristiti u Google tj. Android Messages aplikaciji, koja uglavnom dolazi na Android One, Motorola, Nokia, starijim Huawei telefonima (Mate 30, P30 serija i ranije) i drugim Android uređajima, koji nemaju značajno promenjeno korisničko okruženje. Samsung korisnici imaju podržan RCS preko Samsung Messages aplikacije, pa im Google ili Android Messages nije potreban.

Cena poruke nije obelodanjena, ali je korišćenje na Wi-Fi mreži besplatno. U trenucima kad se troše podaci za prenos multimedijalnih dodataka oni se svakako troše iz paketa korisnika i praksa je da se RCS poruke ne naplaćuju skuplje od standardne SMS poruke.

Nažalost, mana RCS-a u odnosu na trenutno popularne servise, kakvi su Viber, Telegram, Signal ili neki drugi, jeste činjenica da RCS nema potpunu tzv. “end to end“ enkripciju, a za neke korisnike je to izuzetno važno. Čak su neka udruženja za borbu za ljudska prava reagovale saopštenjima u kojima osuđuju kompaniju Google zbog podrške servisu, koji nije dovoljno bezbedan. Kompanija Google je rekla da traži rešenje da kroz aplikaciju Android Messages implementira zaštitu za RCS, jer na Android telefonima bi RCS trebalo da radi kroz Android Messages tj. Google Messages aplikaciju.

Kako vam se čini RCS, da li biste ga koristili?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo::

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rafa

Сада ми нуди RCS, нисам импресиониран и смс застарео и скуп. Највише користим телеграм поред осталих апп. Највише ми смета што гугле стоји иза и нема заштите.

Gost

Vise nema ta opcija..?