I tiktokeri tužili Belu kuću, određen raspored saslušanja prigovora na moguću zabranu aplikacije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I tiktokeri tužili Belu kuću, određen raspored saslušanja prigovora na moguću zabranu aplikacije

Autor Miloš B. Jovanović

Grupa tiktokera podnela je tužbu sa namerom da blokira izvršenje zakona koji bi mogao da dovede od zabrane TikToka, koga u SAD koristi 170 miliona ljudi, nakon što su sličnu tužbu podneli i TikTok i ByteDance

 TikTok zabrana u SAD notifikacije Izvor: Shutterstock / Salarko

Američki apelacioni sud odredio je ubrzani raspored za razmatranje pokušaja pravnog osporavanja novog američkog zakona kojim je kineskoj kompaniji ByteDance nalaže da proda svoj biznis, odnosno poslovanje aplikacije TikTok, u SAD do 19. januara 2025. godine ili da se suoči sa potpunom zabranom rada.

Nakon što su se TikTok, ByteDance i grupa kreatora sadržaja na toj društvenoj mreži, ranije ovoga meseca, pridružili zahtevu Ministarstva pravde za brzo zakazivanje rasporeda za razmatranje zakona, apelacioni sud Distrikta Kolumbija je naredio da se usmena izlaganja prigovora na doneti zakon održe u septembru.

Grupa "tiktokera" je 14. maja podnela tužbu sa namerom da blokira izvršenje zakona koji bi mogao da dovede od zabrane aplikacije, koju u SAD koristi 170 miliona Amerikanaca, nakon što su TikTok i ByteDance podneli sličnu tužbu. Oni tvrde da zakon "ima veliki uticaj na život Amerikanaca", navodi Reuters.

Kreatori, TikTok i ByteDance, prema rasporedu suda, moraju da dostave pravne podneske do 20. juna, a Ministarstvo pravde do 26. jula, a podneske za odgovore do 15. avgusta.

 Velika Britanija zabranila TikTok na vladinim telefonima Izvor: Unsplash

U TikTok-u veruju da, uz ubrzani raspored, ovaj pravni izazov može da se reši bez potrebe da se traži hitna preliminarnu zabranu. TikTok i Ministarstvo pravde su zatražili donošenje odluke do 6. decembra, kako bi mogli da od Vrhovnog suda zatraže preispitivanje odluke ukoliko to bude potrebno.

Zakon, koga je američki predsednik Bajden potpisao 24. aprila, kompaniji ByteDance ostavlja rok do 19. januara 2025. da proda TikTok u SAD ili da se suoči sa njegovom zabranom. Bela kuća želi da onemogući kinesko vlasništvo nad aplikacijom u SAD, iz "razloga nacionalne bezbednosti", odnosno zabrinutosti zbog navodnog mogućeg pristupa podacima američkih korisnika TikToka od strane kineskih vlasti.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:33
NOVI TREND NA TIKTOKU DOŠAO IZ AMERIKE! Trče po promentim ulicama i provociraju automobile s jednom rečju: Ovo je psiholog rekao
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA