"Slučaj Skarlet" pokrenuo lavinu: AI giganti ne žale desetine miliona dolara da "potplate" Holivud | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Slučaj Skarlet" pokrenuo lavinu: AI giganti ne žale desetine miliona dolara da "potplate" Holivud

Među kompanijama koje se bave veštačkom inteligencijom došlo je do trke oko toga ko će pre da sklopi ugovor o licenciranju sadržaja sa filmskim i medijskim kompanijama, na osnovu kojih bi se obučavali njihovi AI generativni modeli

  Izvor: SmartLife / Marvel

Kompanije Meta i Google ponudile su holivudskim studijima "desetine miliona dolara" u nadi da će sklopiti ugovore o licenciranju koji bi mogli da poboljšaju njihove video modele generativne veštačke inteligencije, iako još uvek nije jasno šta će sve proizaći iz tih pregovora.

Netflix i Disney, navodno, "nisu voljni da licenciraju svoj sadržaj", ali su zato "izrazili interesovanje za druge vrste saradnje". Warner Brothers Discovery je navodno izrazio "spremnost da licencira neke od svojih programa".

Čini se da se kompanije nadaju da će takvi dogovori pomoći u unapređenju njihovih alata za generisanje video zapisa. Google je nedavno pokazao model za pretvaranje teksta u video, nazvan Veo, i privukao Donalda Glovera da promoviše svoje mogućnosti. Meta takođe istražuje video generisan AI tehnologijama.

Zabrinutost industrije zabave

Među kompanijama koje se bave veštačkom inteligencijom došlo je do trke oko toga ko će pre da sklopi ugovor o licenciranju sa medijskim kompanijama. OpenAI i NewsCorp su ranije ove nedelje objavili višegodišnji ugovor dozvoli za korišćenje sadržaja vesti u ChatGPT-ju.

Meta takođe razmatra plaćanje izdavačima za pristup "vestima, fotografijama i video sadržajima" kako bi obučili svoje AI modele.

Mediji, međutim, ističu da holivudski studiji mogu imati određene rezerve prema takvim poslovima. Iako alati za uređivanje veštačke inteligencije mogu biti privlačni, u industriji zabave je rasprostranjena zabrinutost o tome kako kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom mogu da koriste njihove sadržaje svoj kreativni rad.

 OpenAI _ ChatGPT _ Foto Unsplash.jpg
OpenAI, ChatGPT
Izvor: Unsplash

"She"

Tenzije na ovu temu došle su do izražaja ove nedelje kada, nakon što je Skarlet Johanson optužila OpenAI za kopiranje njenog glasa za Sky virtualnog asistenta u ChatGPT-u, pošto je sama odbila da postane partner te kompanije.

OpenAI je demantovao tvrdnje da je pokušao da oponaša njen glas, iako kompanija tek treba da objasni jedan neobičan tvit svog izvršnog direktora Sema Altmana. Ona je odbila ponudu kada ju je Sem Altman zamolio da pozajmi svoj glas ChatGPT-u, još u septembru prošle godine u toku štrajka Sindikata filmskih glumaca (SAG).

OpenAI je angažovao glasovnu glumicu za koju je kompanija rekla da nije nameravala da bude imitator glasa, ali su svi odmah ipak primetili da ih Sky koji je završio kao deo ChatGPT-a podseća na Skarlet Johanson. Altman je tokom demonstracije proizvoda tvitovao "She", navodeći da glas nije imao za cilj da oponaša Skarlet Johanson.

"Iz poštovanja prema gospođi Johanson pauzirali smo korišćenje Sky glasa u našim proizvodima. Žao nam je što nismo bolje komunicirali", rekao je izvršni direktor OpenAI-ja.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:44
Da li će nas veštačka inteligencija zameniti?
Izvor: Kineska medijska grupacija
Izvor: Kineska medijska grupacija

(SmartLife/Kurir)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA