Imate stariji računar i koristite Windows 11? Microsoft sprema neprijatno iznenađenje za vas! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imate stariji računar i koristite Windows 11? Microsoft sprema neprijatno iznenađenje za vas!

Oni vlasnici starijih računara koji su uspeli da zaobiđu hardverska ograničenja Windows-a 11 na svojim sistemima, mogli bi prilikom sledećeg glavnog ažuriranja da se nađu u problemu

  Izvor: SmartLife / Microsoft

Microsoft bi mogao da onemogući pokretanje sledećeg velikog Windows 11 ažuriranja (poznato i pod oznakom 24H2) na starijim računarima slabijih konfiguracija. To je posledica novootkrivenog zahteva za "POPCNT" instrukcijama, koje mnogi stariji procesori (CPU) ne podržavaju.

POPCNT (odnosno: Popcount) je procesorska instrukcija koja se koristi se za brojanje postavljenih bitova u nekoj vrednosti. Primenjuje se u kriptografiji i decenijama se koristi u procesorima.

Intel je POPCNT počeo da primenjuje 2008. kod procesora zasnovanih na Nehalem arhitekturi, a AMD sa uvođenjem Barcelona arhitekture 2007. godine. Ukoliko vaš kompjuter koristi CPU proizveden ranije od toga, postoji mogućnost da više nećete moći da dobijate ažuriranja za Windows 11.

Međutim, kako je Microsoft već ograničio i samu Windows 11 instalaciju na relativno savremene procesore (npr. kod Intela, na 8. generaciju CPU-a i novije), ova odluka potencijalno neće uticati na veći broj korisnika. 

Međutim, oni vlasnici starijih računara koji su uspeli da zaobiđu hardverska ograničenja Windows-a 11 na svojim sistemima, mogli bi prilikom sledećeg glavnog ažuriranja da se nađu u problemu.

Još uvek nije jasno da li je ova promena namerna ili je slučajan rezultat dodavanja novih CPU instrukcija tokom procesa razvoja. Slično se dogodilo i sa Windows-om 10, kod koga je takođe došlo do problema sa kompatabilnošću sa starijim procesorima.

Iz Microsoft-a još uvek nema zvaničnih komentara ove situacije, koja (na neki način) podriva povećani fokus te kompanije na striktnije postavljene hardverske zahteve za njihove operativne sisteme.

Microsoft trenutno finalizira 24H2 verziju ažuriranja za Windows 11, namenjenu proizvođačima, koja bi trebalo da bude objavljena u aprilu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:23
Windows Copilot
Izvor: Microsoft
Izvor: Microsoft

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Kupio sam prošle godine nov računar, i naravno na njega stavio win11. Pošto win11 od početka zaj**ava, htao sam da stavim win7, ali na žalost NE MOŽE! Stari komp iz 2013. koji neću prodati nipokoju cenu, besprekorno radi sa Win7 (bolje od novog kompa), i ne bi na njega stavio Win11 i da mi neko plati! Win7 ništa ne radi na svoju ruku! Samo me obavesti da je izašla nova vezija nekog programa, a ostavi meni da se odlučim da li želim da pređem na nju ili ne! Novi pametuje i kad se isključuje! Isključuje se od pola minute do minut! Kažu, to je normalno, jer on nešto"analizira" i nešto "isključuje"?! On ustvari pametuje! Budala! Stari isključuje za 4 sekunde, a Windows se uspostavlja kao metak. Tri sekunde sporije od novog, i to samo zato što ima običan ssd, dok novi ima brži M2. ssd! Kopilot i widget na Win11su mi totalno beskorisni, jer ne znam Engleski, na kojem izbacuje stranice, a kopilot je robot, i nemam od njega pomoći, jer treba da imaš odlično poznavanje Engleskog i instalisanja Windovs-a! "Windows explorer", oko kojeg se stalno diže prašina, nikad nisam koristio, tako da mi je beskoristan! Koristim isključivo "Total Commander" na oba kompjutera!

Sashko69

Ne znam zašto bi se iko sa računarom iz recimo 2015. cimao da na njemu instalira Win11, zvekneš mu XP ili Win7 i voziš.

Gagi990

@Sashko69 Direkt Laza Lazarevic.