Još samo 4 dana do "velikog brisanja": Šta to tačno znači i kako da sačuvate svoj Google nalog | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još samo 4 dana do "velikog brisanja": Šta to tačno znači i kako da sačuvate svoj Google nalog

Jedan od razloga za gašenje brojnih neaktivnih naloga, prema tvrdnjama Google-a, je to što ih nedostatak novijih bezbednosnih mera čini dosta ranjivijim na hakerske napade

 Logo kompanije Google Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Google se ovih dana priprema za veliku akciju brisanja neaktivnih korisničkih naloga, koja počinje od 1. decembra. Takva odluka internet giganta podstaknuta je povećanom ranjivošću starijih naloga, koji su zbog toga manje otporni na sajber napade.

Na udaru ove obimne Google-ove akcije naći će se nalozi koji nisu korišćeni najmanje dve godine, kao i svi sa njima povezani podaci (uključujući imejlove, fajlove sačuvane na Google Drive-u, sve fotografije i kontakte u adresaru).

Prema tvrdnjama kompanije, verovatnoća da neaktivni nalozi imaju dvostepenu autentifikaciju je bar 10 puta manja u odnosu na naloge koji se redovno koriste. Nedostatak te bezbednosne mere čini ih mnogo ranjivijim na hakerske napade.

Takođe, bilo kakva druga eksterna aktivnost ili usluga povezana sa neaktivnim Google nalogom takođe je potencijalno ugrožena njegovom ranjivošću, što je još jedan do argumenata u prilog uklanjanja starijih naloga.

Neće, međutim, svi neaktivni nalozi odmah biti obrisani, već će ih Google uklanjati postepeno i u manjim količinama. To će korisnicima omogućiti, odnosno ostaviti dovoljno vremena, da ponovo aktiviraju "zapuštene" naloge ukoliko su im još uvek potrebni i žele da ih koriste.

Međutim, kada neki nalog i svi sa njim povezani dokumenti i fajlovi definitivno budu obrisani, to će biti konačan, odnosno neprovratan, proces posle koga obrisani podaci neće moći ponovo da budu vraćeni.

Kako da izbegnete brisanje starog Google naloga?

A da neki nalog ne bi bio izbrisan, dovoljno je da se korisnik uloguje u Gmail barem jednom u dve godine. To je minimalna aktivnost nephodna da bi se izbeglo njegovo uklanjanje.

Google veštačka inteligencija
Izvor: Google Workspace

To, međutim, nije jedino, pošto se brisanje naloga može sprečiti i na sledeće načine:

  • upotrebom Google Drive-a,
  • gledanjem YouTube videa,
  • daunloadovanjem aplikacija iz Google Play Store-a,
  • pretraživanjem interneta pomoću Google pretraživača,
  • prijavljivanjem putem Google naloga za aplikacije ili usluge trećih strana.

Važno je napomenuti da Google, bar za sada, neće brisati naloge povezane sa javno objavljenim video snimcima postavljenim na YouTube, uprkos njihovoj neaktivnosti.

BONUS VIDEO:

Sandbox
Izvor: Smart Life/@ LiveOverflow

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA