Zbogom spamu: Da li Gmail definitivno staje na put neželjenoj pošti? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbogom spamu: Da li Gmail definitivno staje na put neželjenoj pošti?

Iz Google-a ističući da su bezbednosne pretnje sa kojima se Gmail suočava kompleksnije nego ikada, zbog čega su izradili novi plan borbe protiv spama

 Gmail na računaru Izvor: Smart Life/ Unsplash/ Solen Feyissa

Kao besplatan imejl servis koga koristi gotovo dve milijardi ljudi širom sveta, Gmail je pravi mamac za brojne reklame, neželjenu poštu i raznovrsne spam poruke.

Google tvrdi da njegovi automatizovani sistemi, zasnovani na veštačkoj inteligenciji, uspevaju da "uhvate", odnosno eliminišu, više od 99,9 odsto spam, phishing i drugih malicioznih poruka.

Na taj način se, svakoga dana, širom sveta zaustavi gotovo 15 milijardi neželjenih imejl poruka, ali izgleda da ni to nije dovoljno. Razlog je to što je količina spama, na globalnom nivou, tolika da će, bez obzira na eliminisanje, brojne poruke tog tipa ipak stići do primalaca.

To potvrđuju i iz Google-a, ističući da su, skoro 20 godina nakon lansiranja Gmail-a, bezbednosne pretnje sa kojima se suočavaju kompleksnije nego ikada ranije, zbog čega su izradili novi plan borbe protiv spama usmeren na proveru autentičnosti pošiljaoca.

Zastareli standardi i nemogućnost verifikacije

Ubuduće, svi korisnici Gmail-a za koje se utvrdi da dnevno šalju više od 5.000 imejlova na Gmail adrese, moratće da tehnički verifikuju svoje adrese.

Takvu vrstu verifikacije do sada su otežavali zastareli standardi kojima se imejl sistemi služe. Oni su uglavnom i odgovorni za otežanu verifikaciju i nemogućnost otkrivanja identiteta pošiljalaca maliciozne pošte.

To im je omogućavalo da iskorišćavaju validne imejl adrese za masovno slanje spam poruka bez ikakve autentifikacije pošiljaoca.

Zbog toga je Google prošle godine počeo da filtrira sve poruke poslate na Gmail sa adresa koje nemaju nikakvu autentifikaciju. Pravila koja se na tu vrstu filtriranja odnose, od sledeće godine će postati još strožija.

Zakrpljeni česti bezbednosni propusti

Dakle, svi korisnici za koje Google utvrdi da šalju više od 5.000 poruka na dan, moraće da konfigurišu svoje imejl klijete, odnosno da ispravno postave SPF i DKIM zapise.

Time će biti zakrpljeni česti bezbednosni propusti u imejl protokolu, koji su omogućavali nekontrolisano slanje neželjene pošte.

Oni koji šalju veliki broj mejlova dnevno obavezni su da drugim korisnicima omoguće odjavu sa njihovih mejling lista jednim klikom, kao što to uostalom i GDPR nalaže.

Takođe, svi masovni pošiljaoci, koji šalju veliki broj poruka prema Gmail-u svakog dana, moraće da poštuju jasno određene pragove za spam koje će im postaviti Google. Internet gigant se nada da će ove promene u bliskoj budućnosti eliminisati velike količine neželjene pošte iz inboksa korisnika.

BONUS VIDEO:

Najpopularniji email provajderi
Izvor: YouTube/Stastistics and data

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA