Cene mobilnog interneta u svetu: Kako se rangira Srbija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cene mobilnog interneta u svetu: Kako se rangira Srbija

Nismo najbolji po ceni mobilnog interneta, ali smo daleko od najgorih.

 Samsung Galaxy Z Flip4 Uživo Slike 3.jpg Izvor: Smartlife

Mobilne podatke svi koristimo kada smo u pokretu. Nažalost, ovaj resurs često nije neograničen kao velika većina kućnih rešenja, pa moramo da vodimo računa da ga rasporedimo na ceo mesec. Koliko gigabajta ćemo imati u tarifi isključivo zavisi od toga koliko smo voljni da platimo, ali da li ste se ikada zapitali kako se cene mobilnog interneta u Srbiji porede sa ostatkom sveta.

Odgovor na ovo pitanje nam stiže zahvaljujući britanskom sajtu Cable za poređenje cena, koji je prikupio informacije o 5.603 mobilne tarife u 237 zemalja kako bi napravio rang listu na osnovu prosečne cene gigabajta mobilnog interneta.

Odmah da kažemo, Srbija je daleko od najgore države na ovoj listi. Ta neslavna titula je pripala Zimbabveu, gde 1 GB mobilnog interneta košta čak 43,75 dolara. Nažalost, nemamo ni najpovoljnije cene - tu sreću imaju državljani Izraela, gde ista količina interneta u proseku košta samo 0,02 dolara.

Drugo najbolje mesto za surfovanje internetom na pametnom telefonu je Italija. U ovoj državi građani u proseku plaćaju 0,09 dolara po GB, a istraživači kažu da najveće zasluge za ovu cenu idu snažnoj konkurenciji, gde tuce operatora pokušava da privuče korisnike. Još jedna od prednosti snažne konkurencije je i to da čak 95% populacije Italije ima pristup 5G konekciji.

 Mapa cena mobilnog interneta u svetu Izvor: cable.co.uk

Pored ove dve zemlje, na top 10 listi zemalja sa najjeftinijim mobilnim internetom našli su se Fidži, San Marino, Kambodža, Pakistan, Indija, Kirgistan, Francuska i Kolumbija, a cena 1 GB mobilnog interneta u ovim državama je do 0,2 dolara. S druge strane, pored Zimbabvea, top 10 listu zemalja sa najskupljim mobilnim internetom popunjavaju redom Folklandska Ostrva, Sveta Jelena, Južni Sudan, Tokelau, Jemen, Turkmenistan, Centralnoafrička Republika, Svalbard i Jan Majen, kao i Kajmanska Ostrva. U ovim državama, cena 1 GB mobilnog interneta se kreće od 8,39 do 40,58 dolara.

Kako se rangira Srbija

Srbija, sa prosečnom cenom od 0,58 dolara po GB, rangira se na 54. mestu liste zemalja sa najjeftinijim mobilnim internetom.

Od zemalja regiona, mobilni internet jeftinije plaćaju od nas građani Crne Gore (0,32 USD/GB) i Rumunije (0,54 USD/GB), a povoljnije uslove imamo od Slovenije (0,84 USD/GB), Severne Makedonije (0,86 USD/GB), Bosne i Hercegovine (1,03 USD/GB), Hrvatske (1,19 USD/GB), Albanije (1,55 USD/GB), Mađarske (1,71 USD/GB) i Grčke (2,79 USD/GB).

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:26
MI POSTAJEMO E - GRAĐANI, A BEZBEDNOST NA INTERNETU GORUĆI PROBLEM! Stručnjak navodi šta je potrebno da bi se zaštitila DECA!
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA