Poznato kada možemo očekivati 5G mrežu u Srbiji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poznato kada možemo očekivati 5G mrežu u Srbiji

Autor Ilija Baošić

Na telekomunikacionom forumu Telfor u Beogradu, domaći operatori su demonstrirali 5G tehnologiju i govorili o budućnosti ove mreže u Srbiji.

Na jubilarnom 30. telekomunikacionom forumu Telfor, domaći operatori su u hotelu Crowne Plaza demonstrirali mogućnosti 5G tehnologije. Prisutni su imali priliku da prate sportske, praktične i sigurnosne aktivnosti koje koriste 5G mrežu.

Gledalac će biti režiser

Telekom Srbija i kompanija Ericsson demonstrirale su mogućnosti korisničkog iskustva obogaćenog 5G tehnologijom prilikom praćenja sportskih ili drugih zabavnih sadržaja. Mogućnosti su demonstrirane pomoću posebne mobilne aplikacije, tako što su prisutni uživo pratili futsal meč, birajući iz kog ugla žele da ga gledaju, pošto je oko samog terena postavljeno šest specijalnih kamera. Emitovanje video signala sa svih kamera na ekran telefona omogućila je 5G tehnologija i to bez kašnjenja, budući da 5G trenutno prenosi velike količine podataka. Takav prikaz doprinosi potpuno novom iskustvu praćenja utakmica, bilo da se gledalac nalazi na samom stadionu ili negde drugde.

"Nova dimenzija korisničkog iskustva jeste da korisnik može da sedne u rediteljsku stolicu i da sam bira na koji način želi da prati omiljene sadržaje – da menja kameru i pogleda gol ili faul iz drugog ugla, da vrati snimak i odmah pogleda šta se desilo na drugoj strani terena, da izabere igrača ili sudiju i da prati utakmicu kao da je na terenu, ili da bude deo neke pozorišne predstave na jedan potpuno novi način, gde predstavu može pratiti iz različitih uglova. Mogućnosti su zaista neograničene, i Telekom Srbija nastaviće da predvodi digitalnu transformaciju u regionu i da svojim korisnicima omogućava ono najbolje od inovativnih digitalnih rešenja", izjavila je Natali Delić, izvršna direktorka za strategiju i digital Telekoma Srbija.

Upravljanje na daljinu i proširena realnost

Na konferenciji koju je održao Yettel u saradnji sa kompanijom CETIN, prisutni su imali priliku da vide kako izgleda upravljanje na daljinu pomoću 5G tehnologije. U prvom primeru, poznati srpski YouTuber Cile ST je iz Naučno-tehnološkog parka u Čačku daljinski upravljao automobilom koji se nalazio na bini, odnosno na razdaljini od 150 kilometara. "Kroz ovo kreativno rešenje, želeli smo da javnosti objasnimo praktičnu primenu znanja u oblasti digitalizacije i 5G okruženja", istakao je prof. Vladimir Mladenović sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Pogledajte

01:18
Yettel auto
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

Dodatno, prikazan je i rad drona za nadgledanje srpsko-izraelskog startapa Easy Aerial, sa razvojnim timom iz Srbije, za čije je rešenje 5G tehnologija sa odsustvom kašnjenja, velikim protokom i mogućnosti procesiranja podataka na baznoj stanici izuzetno važna. Cilj ovakvog nadgledanja je da se omogući napredan, pametan i pouzdan video-nadzor i inspekcije i da zbog toga, najveću primenu ima u sistemima hitnih službi, kao što su hitna pomoć, vatrogasci i vazduhoplovstvo. Easy Aerial dronovi nadgledali su čak i utakmicu Super Bowl-a, a koristili su ih policija, vatrogasne službe i vazduhoplovstvo u SAD.

Pogledajte

00:52
Yettel dron
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

Na događaju su demonstrirane i Huawei AR naočare koje koriste prednosti 5G mreže. Prisutni su imali priliku da vide kako je pomoću proširene realnosti moguće davanje instrukcija iz kancelarije tehničaru koji se nalazi na terenu, u realnom vremenu. Pomoću ove tehnologije, tehničar u kancelariji na računaru vidi isto što i tehničar na terenu, a ukoliko je potrebno, tehničar u kancelariji može podeliti svoj ekran kako bi tehničar na terenu, na primer, mogao da pročita uputstvo.

"Mreža pete generacije nudi veće brzine, manja kašnjenja i veći kapacitet u odnosu na 4G. To je kao auto-put sa osam traka u odnosu na lokalni put. Deset puta veća brzina u kombinaciji sa mnogostruko većim kapacitetom omogućava razvoj raznovrsnih pametnih rešenja za bolji kvalitet života i poslovanja, zasnovanih na istovremenoj komunikaciji stotine uređaja i aplikacija“, naveo je Pjer Vučković, direktor za strategiju, planiranje i razvoj mreže u CETIN-u, koji će graditi mrežnu infrastrukturu pete generacije.

Kada će 5G stići u Srbiju

Kada je u pitanju Telekom Srbija, "aukcija za 5G biće sledeće godine, a ključno je da če Telekom odmah pokriti značajan deo teritorije Srbije sa signalom, ali takođe i sa servisima", rekao je Vladimir Lučić, generalni direktor kompanije. "Spremni smo na dva načina - uložili smo u infrastrukturu, i optičku i baznih stanica, a puno toga radimo kada krene 5G da ljudi vide benefite samih servisa".

Yettel je rekao da uveliko testiraju 5G, ali da su preduslovi za uvođenje ove mreže regulatorne i tehničke prirode. Kako je naveo Pjer Vučković, iako ćemo uskoro imati priliku da vidimo 5G potpomognut LTE tehnologijom, samostalna komercijalna 5G mreža se ne očekuje pre 2025. godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 20

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Besplatno zračenje organizma i kancer za sve

Besplatno pojačano zračenje i kancer za sve . To je jedina korist koju možemo imati ako se ovo uvede.

Maki

Hoćemo čist vazduh,vodu i kanalizaciju. Pa onda pricajte o 5G!

Malver

@Maki PA da bi vazduh bio cist moraju da se ukinu 4G i 3G a ne uvodi 5G