Huawei 5G i veštačka inteligencija silaze u rudnike za bezbednije i isplativije rudarenje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei 5G i veštačka inteligencija silaze u rudnike za bezbednije i isplativije rudarenje

Autor Marko Čavić

Huawei MineHarmony operativni sistem namenjen industriji rudarstva ušao je u široku fazu komercijalne dostupnosti i omogućiće digitalizaciju rudnika širom sveta pomoću 5G i veštačke inteligencije.

  Izvor: Huawei

Nakon godinu dana kontrolisane upotrebe, Huawei MineHarmony je ušao u fazu široke komercijalne dostupnosti unoseći 5G tehnologiju i AI (veštačku inteligenciju) u industriju energetike i rudarstva.

Govoreći na Huawei Connect 2022 konferenciji u Šenženu, Ken Hu, rotirajući predsednik Huawei kompanije, naglasio je saradnju sa partnerima kojom pomažu industriji i klijentima da odaberu najbolju tehnologiju za svoje poslovanje i kako da od nje dobiju najviše. "Moramo da radimo zajednički i zaista razumemo izazove svakog od klijenata, kako bismo im omogućili podršku u svim scenarijima i pomogli im da zaista dobiju sve što žele", rekao je Ken Hu.

MineHarmony OS je samo nakon godinu dana napravio značajan napredak. Ovaj industrijski operativni sistem, nastao udruživanjem Huawei i China Energy Investment Corporation kompanija, u ovom trenutku je raspoređen na 3.300 kompleta opreme u 13 rudnika i jednoj perionici uglja.

Konkretno, sistem je instaliran u čitavom rudniku Ulan Moran u Unutrašnjoj Mongoliji (autonomna pokrajina na severu Kine), gde je postignut značajan napredak u domenu povezivanja, interfejsa i pristupa podacima. Operativni sistem pokriva mnoštvo inovativnih scenarija, uključujući pametnu kontrolu opreme, automatsko patroliranje lokacijama i onlajn nadogradnju opreme, za koje je vreme skraćeno sa jednog dana na samo četiri minuta.

  Izvor: Huawei

Na putu digitalizacije i transformacije pametnog rudarstva, prvi izazov za bilo koji rudnik jeste uspostavljanje međusobne povezanosti i interoperabilnosti opreme, kao i mogućnost pristupa podacima. Ključ za ovo jeste pronaći i najprikladnije mrežne tehnologije. Zbog toga je Huawei svoju 5G tehnologiju, kao i potpuno optičko povezivanje sa FTTM i IPv6+ uneo pod zemlju - u jame rudnika. Ove tehnologije, poznate po malom kašnjenju i visokoj pouzdanosti, idealne su za više scenarija - od praćenja video prenosa do daljinske kontrole opreme.

Podzemni rudnici uglja opremljeni su različitim vrstama uređaja i opreme koja radi na drugačijim protokolima, a pronalaženje načina da se svi oni povežu je veliki izazov. Za ovo, Huawei Mine Team i China Energy su se udružili sa preko 30 partnera kako bi razvili MineHarmony, prvi operativni IoT sistem (Internet of Things) u rudarskom sektoru, za samo tri meseca.

Kao vodeći industrijski IoT OS, MineHarmony ne samo da obezbeđuje objedinjene protokole za različitu opremu, već́ i pojednostavljuje operacije inspekcije bez nadzora. Sistem pokriva opremu svih veličina i koristi objedinjene protokole, kako bi omogućio deljenje i razmenu podataka između opreme, kao i međusobnu povezanost između korisnika i uređaja.

  Izvor: Huawei

Štaviše, 5G+AI tehnologije su spajanjem videa omogućile daljinsku i preciznu kontrolu rudarskih mašina, što zauzvrat omogućava ljudima koji rade u kancelarijama da daljinski kontrolišu podzemne operacije, čime se poboljšava njihovo radno okruženje, kao i bezbednost rudarske industrije. Uz 5G prenos videa glavnih pojaseva u realnom vremenu i AI algoritme koji precizno identifikuju anomalije, sistem pretvara manuelnu tj. ručnu proveru u inteligentno praćenje 24/7, uz smanjenje broja osoblja za podzemni nadzor do 20%.

Huawei Mine tim je kreirao rudarsku industrijsku internet platformu koja radi na jedinstvenim standardima i u jedinstvenim okvirima, posvećenu specifičnom skupu podataka. Izgradnjom nove generacije IoT-a sa platformama u oblaku kao jezgrom, podacima kao ključnim faktorom i bezbednošću u svojoj srži, tim za rudnike je fokusiran na stvaranje novih aplikacija. One integrišu informacione tehnologije nove generacije u rudarski sektor kako bi zajednički stvorili nove modalitete za rudarske kompanije, lanac snabdevanja i energetsku industriju. Ovo će pomoći rudarstvu da postane bezbednije i efikasnije, dok će za nepoželjne i opasne zadatke biti potrebno manje ljudi.

Digitalna transformacija rudarstva i energetike donosi istovremeno ne samo nove mogućnosti, nego i izazove. Huawei se raduje saradnji sa klijentima i partnerima u duhu otvorenosti, inovacija i međusobne podrške. Takođe, Huawei ohrabruje partnere da rade zajedno na ubrzavanju digitalizacije, prihvatanju inovativne tehnologije i pružanju sve većeg podsticaja za socio-ekonomski rast.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Meni nije jasno kakve veze ima 5g sa rudnikom ili sa bilo cim? Pa, moze da se spusti opticki kabal u rudnik i da se ima 1000g. Sta je problem? U pravim zemljama, u rudnicima postoji "vestacka inteligencija" vec 50 godina (sistem je automatizovan). Sve je to marketing; forsiraju se zvucni i izvikani nazivi 5g i vestacka inteligencija, a realno glupost i nista.

Milan

Znamo mi Kinesku tehnologiju vrlo dobro.