Izraelski autonomni tenk mogao bi da promeni moderno ratovanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izraelski autonomni tenk mogao bi da promeni moderno ratovanje

Autor Marko Čavić

Ratno vozilo, nazovimo ga tradicionalnije tenk, M-RCV prepun je naprednih tehnologija usmerenih na ratovanje.

 Izraelski autonomni tenk M-RCV 5.jpg Izvor: ROBUST

Hoće li jednog dana autonomni tenkovi promeniti oblik i tokove kopnenog ratovanja?

Vrlo lako i to je moguće, jer autonomni tenk s virtuelnom kupolom može da odredi ciljeve udaljene stotinama metara, i to s neverovatnom preciznošću.

Možda će vas zanimati

Srednje veliko robotsko borbeno vozilo koristi sopstveni špijunski dron, a razvilo ga je izraelsko Ministarstvo odbrane koje u kontrolisanim scenarijima planira da započne testiranje na pravom terenu tokom ove ili sledeće godine.

M-RCV sadrži kupolni top kalibra 30 mm, protivprojektilski odbrambeni sistem, sisteme za upravljanje municijom i misijom, robotski komplet za autonomne operacije, ali i aktivne i pasivne senzore za “svesnost situacije“ u kojoj se vozilo nalazi.

Tenk ima poseban niz pasivnih senzora koji pomažu u prikupljanju ključnih podataka na bojištu kroz detekciju vibracija, svetlosti, zračenja i toplote. Za odbranu od tenkovskih i teških pretnji koristi Elbit-ov sistem aktivne zaštite Iron Fist. Vozilo ima i sisteme za kontrolu vatre kao i nešto što kreatori ovog tenka zovu svesnost situacije u kojoj se nalazi, na osnovu čega se i kreće i brani ili sklanja, a može da se koristi i danju i noću.

Osim svega ovoga M-RCV može da otkrije i manevriše preko ili oko prepreka. Nosač i prostor za tovar je dodatno opremljen dronom nalik kapsuli, koji se može rasporediti i dohvatiti pomoću robotske ruke za izviđačke misije. U tenku je moguće prevoziti i razne teške terete kao i lansere projektila.

Nažalost, slaba tačka tenka već je otkrivena i na tome tvorci M-RCV moraju da rade - vozilo može biti meta hakovanja neprijateljskih strana i moglo bi se podesiti čak i tako da se okrene protiv svog nalogodavca.

Šta vi kažete na izraelski M-RCV autonomni tenk?

ROBUST - Israeli MOD & Elbit Medium Robotic Combat Vehicle
Izvor: Elbit Systems

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djo

Nema od toga ništa ostaviti samog tenka bez pesadije da ga brani je kraj za tog oklopnika u gradskoj sredini, nikakve napredne tehnologije ga nece zastititi....jedino na otvorenom ako nema drveća može da dejstvuje relativno samostalno....a i tu je problem, protivnik zalegne iz roba opali raketu i ćao.....posade iz tenka moraju na otvorenom tako dobro da prase da ovi ne stignu raketu na rame staviti, mogu li to

Milan

@Djo A sad zamisli kakve su gluposti stručnjaci kao ti pisali o Gvozdenoj kupoli kad se testirala. Pošto ti i takvi kao ti bolje znate od izraelskih generala.