Još jedna zemlja zabranila TikTok na vladinim telefonima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još jedna zemlja zabranila TikTok na vladinim telefonima

Nakon SAD i Kanade, Velika Britanija je najnovija zemlja koja je zabranila upotrebu kineske društvene mreže na vladinim telefonima.

 Velika Britanija zabranila TikTok na vladinim telefonima Izvor: Unsplash

U potezu koji je očekivan, Velika Britanije je postala najnovija zemlja u kojoj je zaposlenima u vladi zabranjena instalacija i upotreba kineske društvene mreže, TikTok, a novo pravilo stupa momentalno na snagu. Potez britanske vlade je deo širih zabrana aplikacija treće strane na državnim uređajima.

"Bezbednost osetljivih informacija vlade mora biti na prvom mestu - zbog toga smo danas zabranili ovu aplikaciju na svim vladinim uređajima", kaže kancelar Oliver Dauden. "Korišćenje drugih aplikacija koje prikupljaju podatke se trenutno razmatra".

Zabrana ima za cilj da zaštiti poverljive podatke, kao i da spreči prikupljanje podataka o lokaciji. Mera se neće primenjivati na lične uređaje zaposlenih u vladi. Dodatno, britanska vlada će svojim zaposlenima dozvoljavati upotrebu aplikacija treće strane na državnim telefonima samo ako se nalaze na listi odobrenih aplikacija.

Postojaće izuzeci od zabrane TikTok-a u slučajevima kada je aplikacija neophodna za radne svrhe, poput sprovođenja zakona ili projekata koji se bave onlajn zlostavljanjem. Ovi izuzeci će se odobravati od slučaja do slučaja, a sigurnosne mere će morati da budu na snazi.

Britanska vlada je istakla da ljudi moraju biti svesni politike prikupljanja podataka svake aplikacije. Zvaničnici kažu da TikTok zahteva od korisnika da daju dozvolu aplikaciji za pristup određenim informacijama koje se čuvaju na telefonu ili tabletu, poput geolokacije i kontakata, te ih brine kako se ovi podaci mogu iskoristiti.

Lideri mnogih zemalja su izrazili zabrinutost da Kina kroz kompaniju ByteDance, čije sedište je u Pekingu, ima pristup podacima stanovništva i zvaničnika. Do sada, korišćenje popularne društvenu mrežu su državnim službenicima zabranile SAD, Kanada i Evropska komisija, a očekuje se da se ova lista značajno proširi u budućnosti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA