Facebook preti da će ukinuti vesti sa svoje platforme | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook preti da će ukinuti vesti sa svoje platforme

Autor Ilija Baošić

Zbog spornog zakona koji bi Kongres mogao da izglasa, Meta preti da će ukloniti vesti sa svoje društvene platforme.

 Meta preti da će ukloniti vesti sa Facebook platforme Izvor: SmartLife / YouTube / Chill Pill / Screenshot

Meta, matična kompanija društvene mreže Facebook, zapretila je da će ukloniti vesti sa svoje platforme ako Kongres SAD usvoji predlog koji ima za cilj da olakša novinskim organizacijama da kolektivno pregovaraju sa kompanijama kao što su Google i Facebook.

Kako navodi Reuters, izvori informisani o ovom pitanju rekli su da zakonodavci razmatraju dodavanje Zakona o konkurenciji i očuvanju novinarstva u godišnji predlog o odbrani koji se mora izglasati, kao način da se pomogne lokalnoj novinskoj industriji. Ipak, deluje da Mark Cukerberg i njegova kompanija Meta neće sedeti skrštenih ruku.

"Ako Kongres izglasa nepromišljen zakon o novinarstvu, bićemo primorani da razmotrimo potpuno uklanjanje vesti sa naše platforme umesto da se povinujemo obaveznim vladinim pregovorima koji nepravedno odbacuju svaki vid vrednosti koji dajemo novinarskim agencijama pomoću povećanja publike i pretplata", zapretio je Endi Stoun, portparol kompanije Meta.

"Zakon o konkurenciji i očuvanju novinarstva je propustio ključni detalj - izdavači sami postavljaju svoj sadržaj na našu platformu, jer je to od koristi za njih, a ne obrnuto. Nijedna kompanija ne bi trebalo da bude primorana da plaća sadržaj koji korisnici ne koriste. Jednostavno rečeno - Vlada stvara entitet sličan kartelu, koji zahteva da jedna privatna kompanija subvencioniše druge privatne subjekte, što je užasan presedan za američki biznis", kaže Stoun.

Grupa News Media Alliance, koja predstavlja novinske agencije, traži od Kongresa da doda ovaj zakon u svoj predlog o odbrani, tvrdeći da "lokalni listovi ne mogu sebi priuštiti da izdrže još nekoliko godina zloupotrebe velikih tehnoloških kompanija, a vremena za preduzimanje akcije je sve manje. Ako Kongres uskoro ne reaguje, rizikujemo da dozvolimo društvenim mrežama da postanu američke lokalne novine".

Sličan australijski zakon, koji je stupio na snagu u martu 2021. godine, nakon što su razgovori sa velikih tehnološkim kompanijama doveli do kratkog ukidanja vesti na Facebook platformi u toj zemlji, uglavnom je funkcionisao, navodi se u vladinom izveštaju.

Otkako je Kodeks za pregovaranje sa medijima stupio na snagu, različite tehnološke kompanije, uključujući Meta i Alphabet, potpisale su više od 30 ugovora sa medijima, nadoknađujući im sadržaj koji je generisao klikove i novac od reklama, dodaje se u izveštaju.

Na čijoj ste vi strani?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Yan

Svako ko je zabio nož u ledja Trampu neće znati šta će ga sve snaći.

Miki

To su sve same lazi i manipulacije. Nema to veze sa vestima. Musk ce dobro da ih prodrma. Tone informacija stizu na Tviter.