Ponor tehnoloških kompanija, 258 milijardi dolara "isparilo" u jednom danu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponor tehnoloških kompanija, 258 milijardi dolara "isparilo" u jednom danu

Autor Ilija Baošić

Nepovoljna situacija svetske ekonomije i nadolazeća recesija su uticale na pad vrednosti najvećih tehnoloških kompanija.

 Tehnološke kompanije izgubile 258 milijardi dolara tržišne vrednosti za 24 sata Izvor: YouTube / Yuval Noah Harari

Crvena boja je sve što su investitori 29. septembra mogli da vide na Vol Stritu kada su u pitanju deonice velikih tehnoloških kompanija.

Investitori su ubeđeni da će se nepovoljna situacija svetske ekonomije i nadolazeća recesija posebno odraziti na prihode tehnoloških giganata, jer su kupci smanjili potrošnju i umanjili kupovine koje smatraju nepotrebnim - poput kupovine novog telefona ili najnovijeg tehnološkog uređaja.

Period potrošnje je za sada završen i za domaćinstva i za preduzeća, što će uticati na tehnološke kompanije koje imaju tendenciju da napreduju u vremenima rasta.

Apple izgubio 119 milijardi dolara za 24 sata

Ovu tmurnu sliku tržišta je potvrdio veoma negativan izveštaj Bank of America analitičara o kompaniji Apple, koji joj je smanjio rejting. Analitičari očekuju "slabiju potražnju potrošača" u narednih godinu dana i upozoravaju na mnoge makroekonomske izazove. Dolar je u proteklih nekoliko nedelja ojačao u odnosu na druge bitne valute, kao što su funta i evro, što će prouzrokovati smanjenje prihoda kompanije Apple na međunarodnim tržištima. Upravo je rast dolara doveo do toga da iPhone 14 Pro, koji u SAD košta 999 dolara, u Srbiji košta oko 1.500 evra.

Ovaj pesimizam se posebno odrazio na Apple deonice, čija vrednost je pala za 5%. Tako je najvrednija kompanija na svetu izgubila preko 119 milijardi dolara tržišne kapitalizacije u jednom danu.

Meta više nije u Top 10

Microsoft je izgubio 26,7 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, Alphabet (Google) 4,41 milijardi, Amazon 32,7 milijardi, Tesla 61,35 milijardi, a Meta (Facebook) 14,1 milijardu. Ukupno, velike tehnološke kompanije su u jednom danu izgubile preko 258 milijardi dolara tržišne vrednosti.

Dok tehnološke kompanije nastavljaju da dominiraju na rang listi najvrednijih kompanija na svetu, jedna od njih, odnosno kompanija Meta, ispala je iz Top 10 i sada se nalazi na 11 mestu, sa tržišnom kapitalizacijom od 364 milijardi dolara.

Top 10 lista tržišne kapitalizacije sada izgleda ovako:

  1. Apple - 2,2 biliona dolara
  2. Saudi Aramco - 2,1 bilion dolara
  3. Microsoft - 1,7 biliona dolara
  4. Alphabet - 1,3 biliona dolara
  5. Amazon - 1,2 biliona dolara
  6. Tesla - 825,2 milijardi dolara
  7. Berkshire Hathaway - 589,4 milijardi dolara
  8. UnitedHealth - 472,4 milijardi dolara
  9. Johnson & Johnson - 429,5 milijardi dolara
  10. Visa - 374,4 milijardi dolara

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mane

pale su vrednosti mnogo vise kada se uzme u obzir pik iz novembra 2021. Mnogo,mnogo vise.