NEOČEKIVANA PROMENA? Microsoft Edge prestigao Safari pregledač interneta! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEOČEKIVANA PROMENA? Microsoft Edge prestigao Safari pregledač interneta!

Chrome i dalje ima ubedljivo vođstvo, dok je Firefox na četvrtom mestu.

 Microsoft Edge Izvor: Smart Life/ Google Play Store

Dok čekamo da legendarni Internet Explorer otputuje u večnost sledećeg meseca, Microsoft Edge je uspeo da nađe svoje mesto pod suncem.

Prema analitičkim podacima, Edge je preuzeo drugu poziciju najpopularnijeg pregledača, prestigavši Safari.

Možda će vas zanimati

Iako je debitovao 2015. godine, prva verzija pregledača je bila izgrađena na sopstvenom endžinu kompanije - pristup koji je bio kratkog veka.

Izvorna verzija Edge-a nije uspela da zadobije mnogo korisnika, te je samo tri godine kasnije Microsoft najavio da će Edge bio obnovljen i da će biti zasnovan na Chromium-u, istoj bazi koda kao i Google Chrome.

To se sada čini kao odličan potez, a uspehu je svakako doprinela i Microsoft-ova odluka da Edge zameni Internet Explorer kao podrazumevani internet pregledač u sastavu Windows 11 operativnog sistema.

Korisnička baza Edge-a se polako, ali sigurno uvećavala otkako je Windows 11 zvanično lansiran u oktobru prošle godine i sada drži 10,07% udela na računarima, zauzimajući drugo mesto, tik iznad Safari-ja koji drži 9,61% udela. Dominacija Chrome-a i dalje raste i sada je na čak 66,64%, dok je Firefox-ov udeo opao sa 9,47% u februaru ove godine na sadašnjih 7,86%.

Priča je drugačija kada je reč o mobilnim uređajima - udeo Edge pregledača je zanemarljiv, dok iOS verzija Safari-ja drži 24,82%, a Chrome ubedljivih 63,57%.

Ipak, Edge ima potencijal daljeg rasta uzimajući u obzir sporu stopu usvajanja Windows 11 operativnog sistema među korisnicima. Značajnu količinu računara i dalje pokreće Windows 10, koji će biti podržan do 2025. godine. Korisnici koje Microsoft ubedi da pređu na novi Windows, pod pretpostavkom da ne znaju kako da promene podrazumevani internet pregledač, takođe će automatski postati Edge korisnici.

Koji vi browser koristite? I zašto?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Ma, nema od toga ništa. Microsoft ga suhiše povezuje sa Windowsom. Kad uspem da se izborim, da msn nije početna stranica (ali vrati se on opet), sačeka me da sam prijavljen u Edge. Kad se izlogujem iz Edgea, opet prva prijava bilo gde, opet sam prijavljen i u Edge. E, pa neće da može tako.

njoka

Pa naravno kad je Safari ukinuo aplikaciju za PC.