RUSKA ARMIJA U VELIKOM PROBLEMU: Vojna komunikacija najslabija karika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSKA ARMIJA U VELIKOM PROBLEMU: Vojna komunikacija najslabija karika

Ruske trupe su se našle u problemu u Ukrajini, jer se većina komunikacija obavlja preko nebezbednih veza – pametnih telefona i radio voki-tokija.

 Vojnik sa telefonom Izvor: Shutterstock/tong patong

Prema pisanju The Washington Post, iako Rusija poseduje modernu opremu sposobnu za kreiranje bezbednih kanala komunikacije, iznenađujuće veliki deo se obavlja preko običnih pametnih telefona i radio veze, bez ikakve dodatne bezbednosti.

Komunikacije ključ ratovanja

Na ovaj način se ostavlja prostor za ometanje komunikacija i podrivanje koordinacija vojnih akcija. Ono što dodatno otežava situaciju je činjenica da vojnici koriste telefone koji se oslanjaju na ukrajinsku infrastrukturu, što omogućava Ukrajini da nadgleda komunikacije protivnika.

Prema izveštajima evropskih službi navodi se da su ruski komandiri u više navrata konfiskovali lične telefone svojih vojnika, kako ne bi dolazilo do slučajnog otkrivanja lokacija. Vojni analitičari navode da je jedna od uspešnijih vojnih strategija Ukrajine i ta što je njihova vojska uništila ruske komunikacione čvorove, terajući ih da koriste manje bezbedne kanale komunikacije.

Možda će vas zanimati

Prema nepotvrđenim izveštajima, upravo je nebezbedna komunikacija dovela do velikih gubitaka ruske vojske, kada je vazdušni napad sravnio lokaciju na kojoj je detektovan signal sa mobilnog telefona ruskog vojnika. Ne treba zaboraviti ni da je Google ugasio praćenje saobraćaja na Google Maps, kako vojnici ne bi pratili kretanje ljudi preko ove aplikacije. Pogledajte kako se isključuje praćenje:

Modernizacija vojske

Iako je Rusija u poslednjih 20 godina značajno ulagala u svoju vojnu opremu, što uključuje i modernizaciju komunikacione tehnologije, jedna je stvar razviti modernu radio komunikaciju, a druga napraviti mrežu na neprijateljskom terenu i održavati je operativnom. Dodajte tome i da se vojska sastoji od hiljada različitih delova i jasno vam je da su koordinacija i komunikacija ključni faktori sinhronizacije aktivnost, što je preduslov za efikasno delovanje.

Prema izveštajima ukrajinskih civila, ruski vojnici su otimali telefone upravo od civila za međusobnu i komunikaciju sa svojim porodicama u Rusiji.

Koliko je ruska komunikacija nebezbedna govori i činjenica da radio amateri i online sajtovi kao WebSDR slušaju vojnu komunikaciju ruske vojske preko nebezbednih linija.

Da li je u pitanju loše planiranje dužih borbenih aktivnosti doveo do toga da se vojnici u Ukrajini oslanjaju na manje bezbedne načine komunikacije, za sada je nepoznato.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dok Holidej

To je lekcija koju nisu naučili ni u jednom ratu. U II svetskom ratu su samo komandni tenkovi na nivou čete imali radio vezu. Nemci su se trudili da uoče koji je komandni tenk i da njega eliminišu. Tek od 1944 su svi tenkovi imali radio vezu. U Avganistanu su komandanti i komandiri morali biti na prvim linijama zbog loših komunikacija, pa su ih mudžahedini "skidali." U Ukrajini im se isto događa. Otuda toliko ubijenih generala i proporcionalno drugih oficira. Šta više, koliko su na "pogrešnoj" talasnoj dužini po tom pitanju pokazuje i primer kako je potopljen brod "Orsk" u okupiranoj luci Berdojansk. Uredno je ruska TV Zvezda prikazala prilog o istovaru tenkova i druge opereme sa tog broda u toku samog istovara. Ukrajinci su iskoristili prikazane građevine da geolociraju brod i unište ga krstarećim projektilom. ps. Odgovor na pitanje o satelitima: Nemaju satelite i nemaju svoj GPS sistem (za razliku od SAD i Kine) jer nisu završili mrežu. Od novca koji je Putin ulagao u modernizaciju vojske, više od pola je završilo u jahtama na Mediteranu i nekretninama po zapadnoj Evropi.

Mikloš

@Dok Holidej Ne lupaj!

d

Zar nemaju svoje satelite?