MARK CUKERBERG AKTIVIRAO VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: AI pravi nove metaverzum svetove potpuno samostalno | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MARK CUKERBERG AKTIVIRAO VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: AI pravi nove metaverzum svetove potpuno samostalno

Ništa što uradi direktor i suosnivač Meta kompanije ne prolazi nezapaženo…

 Mark Cukerberg Metaverzum Oculus VR.png Izvor: SMARTLife / Facebook

Kompanija Meta, matična kompanija iza Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger i Oculus kompanija (između ostalih), a koja je nedavno izgubila više od 500 milijardi dolara zbog svojih loših praksi, upustila se u novi poslovni poduhvat.

Meta već neko vreme razvija veštačku inteligenciju s ciljem izgradnje virtuelnih svetova putem govora i prevoda jezika, o čemu je pisao i Mark Cukerberg.

Možda će vas zanimati

Suosnivač i direktor Meta kompanije uveren je da će metaverzum, futuristička ideja virtuelnih svetova u kojima korisnici mogu da rade, druže se ili se igraju, biti naslednik mobilnog interneta.

Za metaverzum, digitalni svet u kojem se spajaju fizička i virtuelna stvarnost, Cukerberg je na Inside the Lab događaju koji organizuje njegova kompanija izjavio da je metaverzum na mnogo načina krajnji izraz društvene tehnologije: "Ključ koji nam otvara vrata napretku jeste veštačka inteligencija".

Meta zbog ovoga već neko vreme radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svet i stvore njegove delove. Ilustrovao je to konceptom veštačke inteligencije Builder Bot koji korisnicima omogućava da opišu šta žele da se veštačkom inteligencijom stvori. Kao primer je prikazao avatar na ostrvu koji je govorom naredio veštačkoj inteligenciji da stvori plažu i doda oblake, drveće i prostirač za piknik.

Ovako bi metaverzum mogao da izgleda:

"Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo da kreiramo nijansirane svetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i delili iskustva s ostalima", rekao je Cukerberg. On je, takođe objavio da Meta radi na egocentričnim podacima, koji uključuje gledanje svetova u "prvom licu", zajedno s konzorcijumom 13 univerziteta i laboratorija širom sveta.

Stvara se i jedinstveni sistem veštačke inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevodiocu govora. Meta je nedavno objavila da je njen istraživački tim razvio novi superračunar veštačke inteligencije koji će, kada bude završen sredinom 2022. godine, biti najbrži na svetu, a radiće upravo na stvaranju nove AI klase.

Pogledajte i o kavom je kompjuteru reč:

Pogledajte

02:19
Meta superkompjuter veštačka inteligencija VIDEO
Izvor: Meta
Izvor: Meta

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA