PRESTAJE ONEDRIVE SINHRONIZACIJA ZA WINDOWS: Imate vremena do marta 2022. godine | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRESTAJE ONEDRIVE SINHRONIZACIJA ZA WINDOWS: Imate vremena do marta 2022. godine

Microsoft servis za skladištenje podataka u oblaku, OneDrive obustavlja podršku za Windows 7 i 8 operativne sisteme od marta 2022. godine.

 OneDrive.jpg Izvor: SmartLife / Microsoft

Ovo je došlo kao veliko iznenađenje za korisnike, posebno jer Windows 7 koristi skoro 15% korisnika, dok Windows 8 i 8.1 ima oko 4,5%. Kada ovo saberete, dobijate da će svaki peti Windows korisnik biti uskraćen za sinhronizaciju sa OneDrive, popularnim cloud servisom, koji koristi veliki broj ljudi širom sveta.

Radi, ali bez sinhronizacije

Microsoft neće ukinuti OneDrive na Windows 7 i 8 računarima, ali će od marta naredne godine, jedna od njegovih osnovnih funkcija – sinhronizacija, prestati da radi. Kako je cloud servis bez sinhronizacije praktično beskoristan, ovo možemo protumačiti kao još jedan suptilni nagoveštaj kompanije Microsoft da je vreme da promenimo operativni sistem, i pređemo na Windows 11.

Možda će vas zanimati

U izjavi sa Microsoft sajta se kaže: "Da bi se resursi fokusirali na nove tehnologije i operativne sisteme i da bismo korisnicima pružili najažurnije i najbezbednije iskustvo, od 1. januara 2022. godine, ažuriranja više neće biti obezbeđena za OneDrive desktop aplikaciju na vašim ličnim Windows 7, 8 i 8.1 uređajima."

OneDrive
Izvor: YouTube / Microsoft 365

1. mart 2022. je dan promene

Ono što je mnogo bitnije je drugi deo izjave: "Lične OneDrive desktop aplikacije koje rade na ovim operativnim sistemima prestaće da se sinhronizuju sa cloudom od 1. marta 2022. Posle 1. marta 2022. vaše lične datoteke se više neće sinhronizovati i trebalo bi da im se otprema/pristupi direktno preko OneDrive za web."

Da podsetimo, OneDrive je besplatan cloud servis zamišljen kao konkurencija Google Photos/Drive, te Dropbox i sličnim servisima. Besplatna verzija vam daje 5 GB slobodnog prostora za vaše podatke besplatno, a ukoliko kupite pretplatu za Office 365, dobijate 1 TB prostora. Naravno, tu je i Camera Upload opcija za mobilne aplikacije koja automatski bekapuje vaše slike direktno sa telefona. 

Stariji operativni sistemi i dalje popularni

Microsoft takođe podseća i da su Windows 7 i Windows 8.1 u procesu proširene podrške do 10. januara 2023. godine, a da je Windows 8 poslednja ažuriranja dobio 12. januara 2016. Krajem oktobra 2021. legendarni Windows XP je napunio 20 godina, i uprkos činjenici da je zvanična podrška za ovaj operativni sistem prestala pre više od sedam godina, preko 3 miliona korisnika ga i dalje koristi. Microsoft je godinama ubacivao novine u OneDrive, pa je u toku PokemonGo ludila ubacio i opciju prepoznavanja ovih virtuelnih stvorenja na vašim slikama, pogledajte kako je to izgledalo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Трагач

Никад више Windows. Само Linux осим ако ме мука натера јер ето сви користе програме за Windows и MacOS и то намећу људима.