ŠTA JE SRUŠILO FACEBOOK I SVE DRUGO: Nije hakerski napad, BGP je kriv za sve | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE SRUŠILO FACEBOOK I SVE DRUGO: Nije hakerski napad, BGP je kriv za sve

Facebook konačno objasnio šta se desilo, ali nije dao dovoljno detalja o tome.

 Facebook logo logotip Izvor: SMARTLife / Facebook

Kompanija Facebook tokom. 4. oktobra potpuno je pala - kako interno, tako i ka svim korisnicima - i cela planeta nije imala servise ove kompanije najmanje šest sati.

Nisu radili Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger, ali ni Oculus VR ekosistem.

Možda će vas zanimati

Greška je otklonjena nakon šest sati potpune nedostupnosti svih pomenutih servisa, a Facebook je čak reagovao i slanjem inženjera u Data centre širom SAD-a, što se odavno nije desilo.

Problem je bio, kako kompanija kaže, u tome što mašine nisu mogle da komuniciraju jedne s drugima, što je izazvalo efekat kaskada i sve se jednostavno poklopilo i srušilo.

Prema Facebook blog objavi nema nikakve reči o hakerskom ili bilo kakvom drugom napadu kao što su mnogi domaći i svetski mediji preneli. Korisnicima se izvinio i Mark Cukerberg lično, koji je tokom pada svojih servisa izgubio preko sedam milijardi ličnog bogatstva zbog pada Facebook akcija i drugih problema.

Prema izjavama IT stručnjaka za američke medija pravi razlog pada je rutinska promena BGP-a tj. border gateway protocol-a, koji je pošao naopako, a koji pomažu mrežama da izaberu najbolju rutu tj. put za isporuku traženog internet saobraćaja. To je uticalo na DNS-ove i njihov rad zbog čega serveri nisu slali informacije pomoću kojih drugi mogu da ih pronađu. Na taj način je jednostavno sve bilo odsečeno od ostatka interneta.

Sad još da vidimo šta je sa kompromitovanim Facebook podacima o kojima kompanija nije rekla još uvek ni reč...

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

drAgan

Kompanija vredi milijarde, ima profit isto u milijardama, ima milijarde korisnika i dozvoli sebi ovako nešto, ja razumem da moj komšija iz sela pored Trstenika ne želi da uloži u svoj sajt, ali ovo je presmešno i bahato. Trebalo bi da im padne vrednost akcija 98% i da ih kupi neko ozbiljan ko zna da radi. Drugo, šta mi korisnici da mislimo? Treba li mi aplikacija za koju ne znaš dva dana da li je hakovana ili šta je bilo.

Beogradska seljačina

Kreće filter ko je pisao za & protiv vlasti/vakcine/policije, a sve to da bi "nas odbranili od pedofila".

haha

@Beogradska seljačina pedofila najviše u visokim evrpskim crkvama, a protiv vlasti su pisali nezadovoljni gradjani koji se nadaju bolje sutra, a bolje bude samo tima što su na vlasti...