OVAJ INSTAGRAM STORY BUKVALNO UBIJA VAŠ TELEFON: Ne otvarajte nikako, posebno preko iPhone! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAJ INSTAGRAM STORY BUKVALNO UBIJA VAŠ TELEFON: Ne otvarajte nikako, posebno preko iPhone!

Instagram nalog pgtalal nema nijedan post ali ima dva story-ja, međutim ako probate da otvorite jedan od ta dva na svom telefonu - on će se blokirati. Ovo je posebno izraženo kod iPhone modela koji potpuno prestaju da reaguju na bilo šta. U čemu je stvar?

  Izvor: YouTube / Printscreen / Mrwhoistheboss

I zaista, ako odete na „gtalal profil na Instagramu, koji je od nedavno privatan i otvorite prvi story, vaš telefon će prestati da reaguje, pa ćete morati da ga restartujete. Sa iPhone modelima situacija je još gora i oni momentalno postanu neupotrebljivi i ne reaguju ni na šta.

iPhone telefoni postaju momentalno neupotrebljivi i jedino pomaže reset

Ono što je primećeno kod većine korisnika koji su ipak morali da probaju, jer nisu verovali da story može da „ubije“ telefon, je da na hardverski moćnim Android telefonima, ovaj story ipak ne blokira telefon i da prođe posle određenog vremena.

Možda će vas zanimati

Karakteristično za moderne Android telefone je i da imaju veliku količinu RAM-a za razliku od iPhone modela koji su ograničeni na max 6 GB. U zavisnosti od toga na kojem telefonu otvorite story imaćete drugačiji prikaz. Ako otvorite story na Android telefonu, videćete ljubičastu pozadinu, čudnu pesmu „Your love“ u pozadini i primetićete da je nemoguće da pauzirate story, dok se on ne završi. Ako to isto uradite na iPhone telefonu, dobićete sivi ekran sa redom slova na arapskom i vaš telefon će potpuno prestati da reaguje.

Kako Instagram story može da potpuno onesposobi vaš telefon?

Jedan od povezanih naloga sa pgtalal vodi do drugog sličnog naziva na kojem se korisnik prijavljuje kao full stack developer, neko ko ume da radi i sa front end delom (onim koji vidite) i back end delom (onim u pozadini, koji nije vidljiv korisnicima). To znači da pgtalal ovo nije otkrio slučajno već da se radi o namerno napravljenom story-ju koji za cilj verovatno ima da pokaže propust Instagram mreže.

Story se drugačije prikazuje na različitim telefonima

Ako se pitate kako je ovo izvedeno, stvar je u suštini prosta, ali zahteva dosta pažljivo osmišljenih koraka. Inspekcijom story-ja otkriveno je da on poseduje tri elementa:

  1. Arapski tekst
  2. Anketu sa nasumičnim odgovorima u vidu slova „D“, „D“ i „C“
  3. Tajmer koji odbrojava unazad

Ono što je pgtalal uradio je sa ovim elementima je da ih je nenormalno povećao, tako da ona ljubičasta pozadina koju vidite na Android telefonima u stvari deo ljubičaste pozadine tajmera. Kada kažemo nenormalno povećao, govorimo o elementima (kvizu i tajmeru) koji su po svojoj veličini nekoliko puta veći od Zemlje.

Na ovaj način vi ne možete da zaustavite i pauzirate story jer pritiskate neinteraktivni deo tajmera koji je ogroman i zauzima ceo vaš ekran. Ako ovo sami probate da uradite na Instagramu, neće vam poći za rukom, jer Instagram jednostavno ne dozvoljava da do beskonačnosti povećavate različite elemente.

Možda će vas zanimati

Tu ide onaj deo sa pažljivo osmišljenim koracima koje smo pomenuli. Ovde se koristi HTTP proxy, softver koji vam dozvoljava da vidite i modifikujete elemente i podatke koji odlaze sa vašeg telefona, pre nego što stignu do Instagrama, omogućavajući vam punu kontrolu nad njima. Tako je pgtalal napravio normalan Instagram story sa tri elementa, ali umesto da ga pošalje direktno na Instagram, on ga je presreo korišćenjem pomenutog alata i promenio veličine elemenata unutar story-ja.

Da li će se vaš telefon "zakucati"

Međutim kako Instagram nema mehanizam koji ne dozvoljava ovako velike elemente, on, a i vaši telefoni nisu sigurani šta tačno treba da rade, pa kreću da obrađuju prikaz ogromne slike. Da li će vaš telefon da se „zakuca“ zavisi isključivo od hardvera vašeg telefona, pre svega količine memorije koja mu je na raspolaganju. Što je telefon noviji i jači veća je šansa da ga ovaj story neće mnogo namučiti, ali ukoliko imate stariji telefon ili iPhone, hardverski reset je nešto za čim ćete morati da posegnete nakon otvaranja story-ja.

 Telefoni za probu
Telefoni za probu
Izvor: YouTube / Printscreen / Mrwhoistheboss

Takođe, poznati YouTube kreator Mrwhoistheboss ga je kontaktirao i dobio je odgovor da je u pitanju četrnaestogodišnji samouki programer, koji je programiranjem počeo da se bavi sa 11 godina i kome je dosadno tokom pandemije, pa je hteo da ukaže na problem koji Instagram ima.

Samouki 14-godišnji programer koji je time počeo da se bavi pre tri godine

Pokazujući propuste na mrežama, korisnici mogu da im pomognu da ih reše, jer ukoliko neki ima maliciozne namere, šta ih sprečava da sponzoriše ovakav story i blokira pola telefona na svetu dok mu neko ne plati zamišljenu sumu novca?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

макс

зашто инстаграм, не блокира овај профил... кад је обичан спам