Igrali smo za vas

KONAČNO DOBRA MARVEL IGRA: Guardians of the Galaxy pogađa pravo u centar

Autor Marko Nešović

Bilo je pitanje vremena kada će se opsednutost Marvel univerzumom sa velikih ekrana preliti u punokrvnu igru. Prvi pokušaj je bio neuspešni projekat nazvan Avengers, međutim Sqare Enix se sa novom igrom itekako popravio.

Izvor: SmartLife / Steam

Izgleda da su nakon prošlogodišnjeg promašaja zvanog Avengers očekivanja od nove Square Enix igre bila prilično nisko postavljena. Sa druge strane Marvel Strike Force već neko vreme uspešno dominira mobilnim platformama u vidu odlične tabačine, ruku na srce, veoma repetitivne, kao i kod većine igara tog tipa.

Ne baš kao u filmu

Ono što će možda zasmetati fanovima Marvel serijala je što Marvel’s Guardians of the Galaxy likovi nisu preslikani iz filma, pa umesto Krisa Prata, Dejva Batiste i Zoe Saldana imate generičke, donekle slične likove, sa prepoznatljivim izgledom.

Smislenih dijaloga zaista ima dosta u igri, ali oni ni na koji način ne opterećuju tok igre, već vas postepeno uvode u priču, odnose između likova i komične situacije kojih ima na pretek. Usudili bismo se reći da nam je posle nekoliko sati novi Piter Kvil odnosno Star Lord prirastao za srce. Imajte na umu da Guardians of the Galaxy tematski nema nikakve veze sa popularnim Marvel filmovima osim pozadine glavnih likova.

Gamora je i dalje ratnica, usvojena ćerka Thanosa, Drax je ratnik sa planete Katath, bez smisla za humor i sarkazam, Groot je "I am Groot" ljupki drveni džin, Rocket je najzabavniji deo družine, svemirski eksperiment sa rakunom koji nije išao po planu i Star Lord, Zemljanin zarobljen u ’80. godinama sa vokmenom za pojasom.

Vreme igre je smešteno 12 godina nakon što su poraženi Thanos i Chitauri imperija. Piter Kvil vodi brod Milano sa pet članova posade, plaćenika koji će da urade sve što želite ukoliko dovoljno platite.

Fokus na priči

Sam početak igre je sastavljen iz nekoliko cinamatic scena, sa dosta priče, nakon koje odmah krećete u prvu misiju. Iako su misije prilično linearne, topao savet je da pazite na ćoškove i skrivena mesta na kojima se mogu naći zanimljivi predmeti koji će račvati priču u zanimljivim pravcima. Igra će vam s vremena na vreme nuditi opciju da odaberete jedan od dva odgovora kako biste nastavili neki dijalog ili razrešili situaciju, omogućavajući vam da utičete na konverzacije, ali i dalji tok igre.

Nakon dobrih filmova, fanovi Marvel Guardians of the Galaxy serijala zaista su očekivali mnogo, i ovo je prva igra koja zaista opravdava svoje ime. Velika pažnja na detalje, odlično podeljene uloge svakog lika i kvalitetan scenario daju dušu ovoj igri.

Pogled iz trećeg lica omogućava bolji pregled, posebno kada treba da pratite šta vam rade saborci, a mehanika borbe je logična i lako se savladava. Iako vodite Pitera, ostatak ekipe vam je dostupan u vidu specijalnih poteza i pomoći, posebno kada ima mnogo protivnika ili ste naišli na borbu sa glavnim negativcem nivoa.

Izvor: SmartLife / Steam

Ne treba zaboraviti ni da se napretkom u igru otključavaju specijalni kostimi i izgledi za celu ekipu, što može učiniti vašu igru malo zabavnijom i atraktivnijom.

Borba

Uz malo navikavanja uspećete da se izborite sa neprijateljima, čak i kada preplave ekran, što nije retka situacija u ovoj igri. Svaki lik ima svoje specijalne sposobnosti koje ćete otključati do kraja prve kampanje i koje će vam itekako biti potrebne u kasnijim težim sukobima sa neprijateljima. Ključ kasnijih borbi je da pametno koristite celu ekipu koja vam je na raspolaganju, jer je svaki neprijatelj posebno osetljiv na nekoga iz vašeg tima, a kada ih dobro upoznate, to će vam biti jasno već na početku borbe.

Bitan deo kasnijih borbi će takođe biti huddle opcija koja vam omogućava da praktično pauzirate igru, kako biste lakše savladali jake protivnike sinergetskim efektom tima. Huddle nije dostupan na početku borbe, već ćete puniti skalu tokom x dok ne vidite ikonicu ruke koja drži vokmen u donjem desnom uglu, što znači da ga možete pozvati.

U Huddle režimu potrebno je da poslušate šta vaši saborci imaju da kažu i onda pokušate da ih okuražite da nastave borbu ili da iskoristite neku drugačiju strategiju kako biste pobedili. Primera radi, Drax i Rocket će se stalno svađati, jer ne podnose jedan drugog, pa ćete često morati da birate da li ćete ih pomiriti ili ćete zaigrati prljavo kao vaši protivnici.

Neizostavne numere osamdesetih

Kada uspešno obavite Huddle, čućete neku od numera iz osamdesetih poput "Take On Me", "Rock, Rock", "Wake Me Up Before You Go-Go" ili "Holding Out for a Hero", a vaši igrači će dobiti razne bonuse koji će trajati određeno vreme – dok se ne istroši skala u desnom uglu ekrana.

Iako su u fokusu igre istraživanje i obavljanje misija, kroz celu igru se provlači upoznavanje posade, kako od strane igrača, tako i međusobno, razvijanje odnosa, koji ne moraju uvek biti prijateljski. Primera radi, ukoliko u nekom trenutku Rocket bude uvređen, nemojte misliti da će vam to ikada zaboraviti do kraja igre, koristeći sve moguće situacije da vam vrati milo za drago.

Borbe jesu zabavne, ali je put do tih borbi jako dobar i predstavlja najbolji deo igre: kombinacija odlične priče, veoma zanimljivih likova i njihovih odnosa koje morate balansirati u svakom trenutku kako vam se ne bi otrgli kontroli.

Kontrole za konzolu

Kontrole su poseban deo priče. Mi smo igru igrali na PC-ju, preko miša i tastature, ali nam se čini da je igra zamišljena za igranje preko gamepad-a, jer će vam u većini slučajeva biti mnogo bitnije da vam različiti broj komandi bude dostupan nego da budete precizni.

Možda će vas zanimati

Guardians of the Galaxy će vam obezbediti oko petnaestak sati kvalitetne zabave u prelepom univerzumu, potpuno prilagođenom izgledu i ponašanju likova iz ovog serijala. Da bi sve izgledalo kako treba, računajte na to da će vam biti potreban fino jak računar, a kada to kažemo mislimo bar na neki noviji Ryzen ili jači Core i5/i7 CPU, sa 16 GB RAM-a i grafikom kao što je GeForce GTX 1660 Super ili jačom.

Marvel’s Guardians of the Galaxy
Izvor: YouTube / Marvel Entertainment

Kao i svaka igra, Guardians of the Galaxy neće biti po volji svakom igraču, ali će fanovima ovog Marvel serijala izmamiti osmeh na lice. Dobar smisao za humor je integralni deo ove igre, kao i priča koja okružuje uvrnutu petorku koja sebe naziva Čuvarima Galaksije. Još ako ste dete osamdesetih ili volite taj vajb velika je šansa da će vam se Guardians of the Galaxy uvući pod kožu već nakon nekoliko prvih dijaloga. Posle promašaja zvanog Avengers Guardians of the Galaxy je prijatno osveženje koje vraća ovu Marvel franšizu na pravi put.

ZA:

  • Odlična atmosfera i dijalozi
  • Odlični likovi
  • Vizuelno prelepa igra
  • Muzika
  • Marvel vajb

PROTIV:

  • Previše linearna
  • Borbe nisu komplikovane i dugo traju
  • Nespretne kontrole, posebno za miša i tastaturu

Marvel's Guardians of the Galaxy

Ocena: 89
Platforma: PC
Igru ustupio: www.computerlandshop.rs
Cena: 7.499 dinara

Tagovi