SLOBODNO SE NAGNITE DOK IGRATE: Veće su šanse da pobedite nego kad mlatarate rukama i lomite džojstike | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SLOBODNO SE NAGNITE DOK IGRATE: Veće su šanse da pobedite nego kad mlatarate rukama i lomite džojstike

Svi oni koji vole da se takmiče u video igrama sa prijateljima često znaju da urade tako nešto!

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ JESHOOTS

Video igre mogu da budu odlične u iskazivanju strasti, tako nešto je najprimetnije kada se igra sa prijateljima PES, FIFA ili neka druga takmičarska igra. 

Često igrači znaju u trenutku da se zanesu pa da mlataraju rukama, skaču sa stolice kada je izvesna prilika za pogodak, a nekada se dogodi da i iz frustracije što su izgubili nekoliko puta zaredom polome svoje džojstike.

Možda će vas zanimati:

Sve su to čari video igara, pogotovo kada igrate PES sa ortacima pa je veoma opuštena atmosfera, sve dok u jednom trenutku ne primite gol iz kontranapada posle najveće moguće gluposti ili nakon što vam je džojstik "zabagovao".

Tada se uglavnom situacija menja, nekad je to zbog izgubljene runde u Mortal Kombatu, možda je ostalo svega nekoliko minuta do kraja NBA 2k neizvesne partije ili prosto gubite u PES-u ili FIFA-i, igrač u podređenom položaju već počinje da se naginje ka ekranu, te napušta svoj komforan položaj koji je možda i previše bio udoban za igranje takmičarskih video igara.

Ukoliko vidite da se gejmer naginje ka ekranu, onda treba da znate da je situacija postala "ozbiljna" i da neće olako prepustiti pobedu. U zajedničkom istraživanju mobilne gejming aplikacije Stakester i Univerziteta Leeds, dokazano je da naginjanje daje veću šansu gejmerima da ostvare pobedu!

U anketi sprovedenoj među 1.000 gejmera, oko 76,9% je reklo da se naginje ka ekranu kada igraju video igre, a polovina je ubeđena da to rade prirodno, dok se oko 9,3% ispitanika namerno naginje kako bi se fokusirali. Samo 54% smatra da bolje igraju kada su u takvom položaju, u to veruju iz brojnih razloga, neki ističu da bolje vide kada su u tom položaju, drugi da držanje tela ima važnu ulogu, dok se pojedini gejmeri osećaju u stanju pripravnosti kada se nagnu...

Da bi još više ispitali ovu tezu koja je ujedno i popularan "meme" (Gamer Lean), doktorka Andrea Utli, specijalizovana za motoriku, sa tog Univerziteta je dala zadatak desetorici gejmera koji igraju prosečno od osam do deset sati dnevno da se snimaju kako igraju FIFA-u. Subjekti nisu znali razloge ove studije, niti im je spominjano "naginjanje".

"Analizirali smo pokrete igrača i poziciju tela na osnovu snimaka. Zabeležili smo svaki veliki događaj koji se dogodio u partiji i kako su igrači reagovali na iste, kao i u kakvoj poziciji je bio njihov polažaj kada su se ta dešavanja dogodila" - istakla je ona. Jednom kada su poslali snimke utakmica, učesnici su popunili anketu sa pitanjima na ovu temu.

Naginjanje se često događalo, od postizanja i primanja gola, gubljenja poseda lopte ili nerealizacije propuštene šanse. Zanimljivo da su se igrači više naginjali kada je u protivničkom timu igrao Kristijano Ronaldo. Oni koji su se naginjali u toku partije su postizali duplo više golova (110 naspram 52 pogotka), dok oni koji su udobnije sedeli su uglavnom više primali golova (56 naspram 70).

Ipak, doktorka Utli napominje da mora da se nađe mera u naginjanju, te da oni koji su ostajali u tom položaju duže, vremenom su doživeli pad performansi. Pobednici su se u proseku naginjali 35,5% vremena u toku partije, dok je kod gubitnika ta statistika 52,6%. Razlog za tako nešto može biti i što su duže gubili.

"Naginjanje se dešava kada igrač hoće da popravi vizuelni sistem igre sa većim nivoom intenziteta. Pomeranje celog tela napred, da bude bliže ekranu, je poslednja faza sužavanja fokusa. Pomerivši glavni senzorni sistem, vaše oči, bliže ekranu će vam pomoći da se fokusirate i koncentrišete, ali bez potpune posturalne podrške, pogotovo u predelu mišića trupa i vrata, ćete se umoriti. Jednom kada se umorite, više ćete se pomerati nego što ćete se naginjati, što će umanjiti mogućnost popravljanja senzornog sistema, tada većina ljudi prestaje da se naginje" - istakla je doktorka Utli. U galeriji možete da pogledate celu statistiku ovog istraživanja.

Da li se vi naginjete kada gubite u PES-u?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA