5 godina kasnije, Nintendo i dalje nije rešio najveći problem Switch kontrolera | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 godina kasnije, Nintendo i dalje nije rešio najveći problem Switch kontrolera

Autor Ilija Baošić

Joy-Con kontroleri su notorni po problemu "lutajućeg džojstika", a Nintendo, uprkos apelima, još uvek nije preduzeo ništa.

 Potrošačka grupa Which pozvala Nintendo da reši problem Izvor: Unsplash

Britanska grupa potrošača Which? pozvala je Nintendo da se pozabavi rešavanjem problema "lutajućeg džojstika" koji nastavlja da muči korisnike Switch konzole. Nezavisni laboratorijski rezultati ove grupe sugerišu da je mana u dizajnu uzrok problema koji muči značajan udeo Switch kontrolera.

"Lutajući džojstik" (stick drift) je defekt koji uzrokuje da analogni stik detektuje pomeranje kada ga nema, a posledica toga je da se lik kojim gejmeri upravljaju u igri sam pomera, što zaista može da nervira, pogotovo u situacijama kada su neophodni izuzetno precizni potezi. Ovaj problem nije izolovan samo na kompaniju Nintendo, već jednako pogađa i Sony i Microsoft, pa verovatno mnogi, kao i mi, imaju posebnu fioku namenjenu džojsticima koji čekaju da neki servis prihvati da promeni mehanizam stika (javite ako znate za neki).

 Pokvareni džojstici Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Nedavni test potrošačke grupe je pokazao da dizajn Joy-Con kontrolera izaziva habanje, što vremenom dovodi do ovog problema, uprkos tome što Nintendo tvrdi da samo mali procenat korisnika prijavljuje da nešto nije u redu.

Poziv grupe Which? uključuje zahteve da kompanija sprovede nezavisnu istragu o "lutajućem džojstiku", ponudi besplatne popravke za pogođene korisnike i nadoknadi troškove korisnicima koji su zbog ovog problema morali da kupuju nove kontrolere. Which? je samo još jedna potrošačka grupa u nizu koja je uputila sličan apel kompaniji Nintendo.

Potrošači su pokrenuli više tužbi protiv japanskog giganta zbog "lutajućeg džojstika", uključujući i grupnu tužbu. Evropska potrošačka organizacija (BEUC) je pozvala da se pokrene istraga o problemu, a jedan servis za popravku je aprilu izjavio za Kotaku da su "konstantno preopterećeni".

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA