LoL za početnike #2: Kog šampiona odabrati | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LoL za početnike #2: Kog šampiona odabrati

Nakon što smo vas upoznali sa League of Legends osnovama, vreme je da prikažemo nekoliko šampiona za koje smatramo da su idealni ukoliko tek počinjete da istražujete ovaj kompleksan univerzum.

 Izvor: Promo/LoL

Bez brige, vremenom će vam sve postati jasnije, ali za početak mi smo tu da vas posavetujemo prilikom odabira prvih šampiona za svih pet osnovnih pozicija. Preći ćemo njihove magije i kombinacije i sam način igre i tako vam, nadamo se, omogućiti bolje razumevanje njihovih uloga u samim mečevima.

Ready Summeners? ;)

Pre svega, ukoliko ste tek nabasali na ovaj tekst, savetujemo da prethodno pročitate Saveti za League of Legends početnike iz razloga što ovde nećemo objašnjavati šta je to LoL ili kako izgleda mapa.

LoL, League of Legends, LoL Champions Izvor: Promo/LoL

1. SUPPORT ŠAMPIONI

Mnogi izbegavaju ovu poziciju jer nije dovoljno interesantna ili kada nešto krene naopako uvek se krivica svaljuje na njih. Ne dozvolite da vas to obeshrabri. Support igrači su neophodni i bez njih pobede sigurno nema. To je poput živog organizma. Možda je to loša analogija, ali bez jednog organa nema sistema organa i organizam propada. Mi vam preporučujemo sledećeg heroja u ulozi supporta ukoliko je to pozicija u kojoj želite da se oprobate.

SORAKA: Svaki put kada vidimo da Soraka igra u protivničkom timu, zveknemo sebi jednu vaspitnu dandaru toliko jako, jer se mi nismo setili da je izaberemo. Zašto? Soraka mnooogo frustrira kao protivnički support. Njena W magija stalno isceljuje saveznike i gotovo je nemoguće ubiti ADC-a koji za supporta ima Soraku. Pored toga W magija ima cooldown (cd), odnosno vreme za koje je magija neaktivna, u početku 4 sekunde, a kasnije samo 2 sekunde. To praktično znači da Soraka baca heal-ove poput Bill Gates-a kada donira pare u dobrotvorne svrvhe. U prevodu - mnogo. Ona je jedan od poslednjih heroja u LoL-u koji ima scilence (da onemogući protivnika da baci magiju) i root (da ga zarobi u mestu) u magijama. Njena ulti magija (R) isceli sve članove svog tima. Kapirate sad zašto je frustrirajuće igrati protiv nje? Mimo svega ovoga, Soraka je izuzetno laka za naučiti i usavršiti i nije agresivan heroj - ne zahteva od vas da konstantno napadate. Štaviše, sa njom je neophodno igrati u pozadini, jer budući da održava saigrače u životu, ona će najverovatnije biti prva meta.

Pored nje preporučujemo i heroja Janna iz razloga što je jedna od najboljih za zaštitu kako ADC-a, tako i tima i kula sa svojim štitom i R magijom.

LoL, League of Legends, LoL Champions Izvor: Promo/LoL

2. ADC ŠAMPIONI

Za mnom junaci!!! ADC je jedna od omiljenih pozicija mnogima, ali isto tako mnogi i greše igrajući tu ulogu. Attack damage carry - ADC su šampioni kojima obično većina urađene štete dolazi iz običnog udarca. Kao ADC vaš zadatak je da sakupljate što više kripova (farm), dobijate veći nivo i kupujete predmete koji očajavaju udarce kojima činite štetu protivnicima. Iz našeg ličnog iskustva, igrači na ADC poziciji su najarogantniji. Oni najbolje znaju, ukoliko nastane greška odmah ide: „Report noob support“. No dobro, nisu svi takvi i ADC poziciju je izuzetno zanimljivo igrati. Samo šamarate.

SIVIR: Najlakši adc za igru, praktično stvoren za početnike. Posao adc-a i jeste da farmuje što više, a Sivir to lako čini sa svojom Q i W magijom. Sama Q magija je kao stvorena za dosađivanje protivniku, jer je poput bumeranga. I W magija je korisna jer radi AOE dmg (magije koje utiču na više meta istovremeno), pogotovo u timskim borbama. E magija joj daje štit koji joj vraća manu ukoliko je protivnik pogodi magijom i pritom neutrališe tu magiju tako da bilo kakav stun ili grab neće da može. Kako kaže Sivir: „Back off“.

Ona, doduše, nije dobar borac „1 na 1“ i njen posao je da sakuplja kripove i drži svoju distancu. Njena R magija je dosadna mnogima, ali i najkorisnija, jer omogućava saborcima brzo trčanje i brzo udaranje što je odlično za timske borbe i rušenje kula, ali i za beg.

Pored nje i Caitlyn je odličan adc za početnike, jer ima najveći domet u igri na početku što joj omogućava lako farmovanje sa sigurne udaljenosti.

LoL, League of Legends, LoL Champions Izvor: Promo/LoL

3. DŽUNGLA

Džungla je, poput supporta, logistička podrška. Manje, doduše, od supporta, jer heroji na poziciji džungle ipak prave neku štetu. Poenta je da vodite računa o svojim buff-ovima i stvorenjima iz šume i da „genkujete“ staze kad god vam se za to ukaže prilika. Poput supporta i džungli mnogi svaljuju krivicu kada nešto krene naopako, ali samo hrabro, dragi čitaoci, džungla je baš zanimljiva pozicija i šta god da vam neko loše kaže - na jedno uvo uđe, na drugo izađe! Naravno, ukoliko neko želi da vas posavetuje ili skrene pažnju na nešto, poslušajte… niko ne voli one koji misle da sve znaju!

WARWICK: Apsolutno najlakši heroj u istoriji heroja! Šalimo se, ali je stvarno mnogo lak. Warwick ima pasivnu magiju koja ga leči svaki put kada udara običnim udarcima. Šta to znači? Da on ima ubedljivo najlakši način da farmuje u džungli. Njegova Q magija, takođe, leči prilikom aktiviranja, tako da je džungla njegovo carstvo. Pravi vuk u šumi. Kada je neki protivnik ispod 50 odsto života, Warwick može da ga „nanjuši“ sa svojom E magijom (pasivno svojstvo) i da ga vidi čak i kada je on sakriven u žbunju. Nema bega. On je, doduše, manje više beskoristan pre 6. nivoa i R magije za genkovanje, ali kada dođe do toga, njegov jedini posao je da baci ulti i kill ide tom timu. Uleti, baci poslednju magiju i laku noć.

Pored njega, preporučujemo i Udyr heroja kod kog se sve vrti oko običnih udaraca. Magije mu, bukvalno, daju različite efekte udarcima i on može lako da uzme kill, ali i lako da pobegne.

LoL, League of Legends, LoL Champions Izvor: Promo/LoL

4. MID ŠAMPIONI

Mnogi smatraju da igrači koji igraju mid poziciju su zvezde tima. Odmah da vam kažemo - nisu, pozicija kao i svaka druga. Rekla-kazala priče. Međutim, činjenica je da se oko mid pozicije mnogi grabe kao kupoholičarke tokom rasprodaje i to s razlogom. Mid pozicija je daleko privlačnija od ostalih, ali i snosi veću odgovornost. Tu ste solo i jako je bitno da ne zabrljate vašu stazu (doduše, to je bitno za sve staze, ali ’ajde). Znači, mora da se zna sopstveni šampion ali i protivnički. Teška matematika.

ANNIE: Gore od crnog ispod Sataninog nokta, Annie je pravo dete ispalo iz horor filmova. Ima najveći „burst dmg“, što praktično znači da u sekundi pobaca sve magije i pa-pa protivnik. Međutim, kada to uradi, mora da čeka da prođe cooldown. Tako da ukoliko taj kombo ne odradi kako treba, mora da se povuče. Mimo toga, Annie je mnogo laka za igru. Q magija joj omogućava lako farmovanje i ne troši manu kad sa njom ubije metu. A pasivna joj daje da svaka četvrta magija koja se baci radi stun protivniku. W magija radi AOE dmg, a R prizove medveda „Tibbers“ koji šamara za nju. Poenta kod Annie je da se uvek, kada ste u prilici, spremi stun, tako da koristite magije za farmovanje da bi što pre došli do stun-a. Najpoznatiji kombo kod Annie je flash + ulti, što znači da kada ste spremili stun uletite na protivnike (po mogućstvu sve) sa flash-om i bacite ulti. I na taj način ste ih sve ukopali u mestu i time obezbedili svom timu nekoliko kill-ova.

Pred nje naša preporuka je i Morgana, s tim što se ona igra i kao support. Morgana ima jednu od najboljih ulti magija za timske borbe koja joj omogućava da stun-uje protivnike i radi AOE dmg.

League of Legends, LoL Izvor: Promo/LoL

5. TOP ŠAMPIONI

Jednom rečju - tabadžije. Klasične siledžije. Šalimo se, ali top heroji su uglavnom oni koji mnogu da prime ili zadaju dosta dmg-a ili i jedno i drugo. Uglavnom se grade kao tenk sa dosta naoružanja. Top šampioni su oni koji guraju svoju stazu i koji prvi uleću u borbu, jer ih je jako teško ubiti. Oni su „gorile“ ostatku tima. Pa, ako volite da štite slabije od sebe, ovo je idealna pozicija za vas.

NASUS: Naša preporuka za top poziciju. Nasus ima pasivnu magiju koja mu daje life steal (laički, krade život protivniku i uzima ga za sebe) i sa tim on sebe lako leči. Nasus je klasični tabadžija sa svojom Q magijom i čitava poenta kod njega je da se ta magija što više potencira. Q je odlična za sakupljanje kripova i kada se sa njom ubije krip ona ojačava tokom čitave partije, što mu kasnije omogućava da lako ruši kule i inhibitore. Njega drugačije zovu I “late game monster” iz razloga što ako Nasus toliko ojača, praktično ga je nemoguće ubiti. Tome mnogo doprinosi i njegova R magija koja ga čini prirodnim tekom i koja radi dosta AOE dmg oko sebe. Poenta je da se jača Q magija i da se u početku igra sigurno jer je jako lako njega genkovati do 6. nivoa. Veoma lak iz razloga što je sa njim jedini vaš posao da gurate svoju stazu.

Pored njega i Malphite je naš predlog zbog njegove R magije koju je gotovo nemoguće promašiti, a koja mnogo doprinosi timskoj borbi.

I to bi bilo to, dragi naši. Ova lista se bazira na našem ličnom iskustvu i smatramo da su ovo pravi izbori za svakog ko želi da se oproba u League of Legends igri. Svakako, pored njih izbor šampiona za sve pozicije je zaista veliki i mi preporučujemo da, kada savladate ove osnovne heroje, isprobavate i druge. Vremenom će vam sve to biti mačiji kašalj, ali dok se ne uigrate, naša preporuka je da prethodno eksperimentišete sa ovim šampionima. Želimo vam sreću u predstojećim mečevima i, najviše od svega, dobru zabavu!

Sledeći vodič stiže uskoro, zato nas pratite!

Osim ovde, o igrama čitajte na gejmerskom sajtu PLAY.co.rs i partite nas na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Šta je League of Legends?
Izvor: League of Legends.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi