LoL za početnike #1: Kako igrati, šta igra nudi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LoL za početnike #1: Kako igrati, šta igra nudi

Pre nego što se upustite u zanimljiv svet League of Legends igre valjalo bi da znate nekoliko osnovnih pravila.

 Izvor: Promo/LoL
League of Legends, LoL Izvor: Promo/LoL

Kao i pred svaki skok u životu, informisanje igra veliku ulogu. Slepo uletanje u nepoznato ponekad može biti katastrofalno i da rezultira nepoželjnim posledicama. Doduše, mi ovde govorimo o igri, tako da vas neće boleti i da ne znate baš sva pravila, ali dramatika u uvodu svakako će vam privući pažnju, ako planirate da postanete još jedan LOL „zaluđenik“ ;) Ukoliko želite da se oprobate u jednoj od najinteresantnijih online igara, savetujemo vam da nastavite sa čitanjem, jer ćemo vam izložiti par esencijalnih informacija koje će vam pomoći da bolje shvatite League of Legends, jer ne kaže se bez razloga da je znanje pola urađenog posla.

Pre svega, kratak uvod za one koji su, očigledno, bili u hibernaciji i nisu upoznati sa LoL igrom. Nikakav problem, dragi čitaoci, iako je teško poverovati, ni mi se nismo naučeni rodili. League of Legends je online PC igra, žanrovski gledano MOBA (multiplayer online battle arena), u kojoj se 10 igrača (5 vs 5) bori za pobedu u areni. Postoje određene pozicije i uloge koje svako od igrača zauzima i određena pravila igre u koja ćemo vas malo uputiti. Čisto da ne skitate.

Osnove mape arene i različite pozicije igrača

Sama osnova LoL-a. Da bi se prostorno dobro snalazili neophodno je poznavati izgled mape - Summoner’s Rift. Arena je podeljena na 3 pravca - gornja, srednja i donja staza (top, mid i bot). Svaka staza sadrži po 6 kula (tower) i po dva inhibitora od kojih su 3 kule i jedan inhibitor vaši. Takođe, u svakoj stazi postoji „žbunje“ koje vam omogućava da se sakrijete od protivnika.

Prostor između staza je džungla. Bitna stvorenja koja u njoj postoje su zmaj, baron, plavi i crveni buff. Svaki od njih daje posebne pogodnosti što herojima na poziciji džungle, što drugima u timu u vidu povećanja štete koja se zadaje protivnicima i drugih pogodnosti. Džungla i protivnikova baza i deo staze do kojeg se još nije stiglo se naziva „fog of war“ – sve što niste u mogućnosti da vidite na mapi (u slučaju da tu ne postoji ward o kome govorimo kasnije).

Baze timova se nalaze u donjem levom i gornjem desnom uglu i cilj je srušiti protivnikovu bazu. Do baze (nexus) se dolazi uništavanjem kula (ne svih, ali barem u jednoj stazi da bi se oslobodio put do nexus-a) i jednog inhibitora, čijim uništavanjem je moguće napasti dve poslednje kule koje čuvaju sam nexus. To je jedino moguće uz pomoć kripova (minions) i super-kripova o kojima ćemo, takođe, kasnije. Vaša uloga u igri zavisi od heroja koga izaberete i specifičnog dela mape na kome odlučite da startujete. Postoji 5 osnovnih pozicija koje su na raspolaganju.

TOP – Heroji koji se biraju za ovu poziciju su oni koji se uglavnom drže svoje putanje u Summoner’s Riftu. To su tank ili bruisers (tabači) heroji  – melee karakteri koji šamaraju iz blizine i koji mogu da prime ili zadaju dosta štete (dmg). Ili oba istovremeno

MID – Slično kao top s tim što se nalaze na mid poziciji. Ono što je karakteristično za njih jeste da čine dmg putem magija (mid mages). Na mid poziciji se igraju i heroji koji rade fizički dmg kao što su na primer neki assassini o kojima smo već pisali

DŽUNGLA – Nisu vezani ni za koju stazu. Slobodne duše koje se šetkaju džunglom ubijajući stvorenja iz nje i uleću (gank) na sve staze da bi pomogli svojim saigračima u borbi. Heroji koji se igraju na ovoj poziciji mogu raditi dmg putem magija ili fizički ili da budu tank. Jedino što je bitno je da mogu lako da iz džungle „genkuju“ protivnike

ADC – Ili ti Attack Damage Carry. Jedan od igrača koji igra na bot poziciji i kome je cilj da sakuplja kripove, dobija veći nivo i uzima što više predmeta da bi uvećao svoj dmg

SUPPORT – Druga uloga na bot poziciji. Koliko god drugi mislili da je njihova uloga marginalna, supportovi su zaslužni za mnoge uspehe tima. Oni održavaju ADC-a u životu, pomažu pri uzimanju kill-a, postavljaju wards za bolju vidljivost… Supportovi su praktično logistička podrška timu

Kad smo kod vidljivosti… STEKNITE NAVIKU DA UVEK GLEDATE MINI MAPU I POSTAVLJATE WARD-OVE (to nije posao samo supporta). Uz pomoć mini mape i veće vidljivosti koju wardovi pružaju mogu se izbeći gank-ovi neprijateljske džungle, pomoći u borbi koja se odvija blizu vaše pozicije i pratiti dešavanja na drugim pozicijama. Wards save lives!

Mark Cuban - Fined $15,000 for F Bomb and responds by doubling it to $30,000 - League of Legends
Izvor: LoL.

Farmovanje i kripovi

Najbitniji savet za League of Legends početnike je da držite odstojanje od svog protivnika i uvek se pozicionirate iza svojih kripova. Kripovi su kompjuterski vođeni likovi i poput su pokretnog štita koji može da blokira nadolazeći dmg – bilo da je od protivnika, kula ili neprijateljskih kripova. Oni takođe i rade mali dmg protivnicima. Svaki put kada ste u mogućnosti sačekajte da se grupa kripova oformi ispred vas i krene u napad pre nego što vi to uradite. Takođe, obratite pažnju na njihove živote da ne bi došli u situaciju da ste na otvorenom.

Kada smo kod kripova, pomena farmovanja je neminovna. Naučite da protivnikove kirpove ubijate poslednjim udarcem (last hit). Auto-napadi nisu produktivni jer se njima previše gura staza (osim kada je to i cilj) i nastaje opasnost od ganka. Ovde moramo da napomenemo i odstojanje od protivničkih kula. Iako smatramo da je nepotrebno reći (ali bi se iznenadili koliko ljudi greši) nikada, ali NIKADA ne napadajte protivnike kod njihove kule na početnim nivoima.

Kule su programirane tako da napadaju sve što šteti njihovim herojima (u drugom slučaju sve što je u njenom domenu) tako da će vas na početnim nivoima istopiti i time se ne postiže ništa. Još jedna stvar, pre nego što počnete sa napadanjem same kule, nikada to ne radite bez vernih kripova (my minions!). Svaki napad se radi uz pomoć talasa kripova čija je uloga upravo da „popiju metak“ od kule umesto vas. Postoje i super-kripovi. Oni se rađaju uništavanjem inhibitora i putuju sa talasom ostalih kripova po toj stazi. Super-kripovi su jači od običnih, brže uništavaju kule, imaju više health-a i rade veći dmg.

League of Legends, LoL Izvor: Promo/LoL

Pobrinite se da možete da ostanete za stolom do kraja meča

Ono što svaki LoL igrač mrzi (pa i mi) je kada neko ode AFK (away from keyboard). Sve mi razumemo – loša konekcija, loš kompjuter, pauza za toalet… ali da neko samoinicijativno odluči da napusti svoj tim je gore i od šamara.

Pre nego što započnete partiju, pobrinite se da možete da ostanete do kraja. Mečevi uglavnom traju od 30-45 minuta, a nekada se razvuku i na sat. I ne postoji pauza. Znači, u potpunosti se posvetite meču i ne izneverite svoje saigrače.

Komunikacija je ključ!

Budući da je LoL timska igra, dobra komunikacija između saigrača je neophodna. To ne znači da ćete steći nove prijatelje ili da ćete da pričate o vremenu. Ne, dobra komunikacija podrazumeva, pored taktike, i toleranciju, ljubaznost, savetovanje… Imajte na umu da se niko nije naučen rodio i obavestite svoje saigrače da ste novi i da vam je potreban savet prilikom kupovanja predmeta, na primer. Mnogi se ne drže ovog pravila i u LoL-u ćete, gotovo sigurno poput babinog zanovetanja da se pojede bez leba, naići na toksične igrače.

One kojima sve smeta, svi su noobs, jedini je on pro… Ali o takvim igračima, drugi put. Svakako, ne dozvolite da vas ovo izbaci iz takta. Vi držite do svoje pristojnosti i izvinite se kada napravite grešku, pohvalite sposobnosti saigrača i iz čiste kulture na kraju meča recite „gg“ (good game). Lepa reč mnoga vrata otvara!

Postoji mnogo aspekata LoL-a koje mi ovde nismo obuhvatili, a koje ćete, tokom vremena, naučiti (praksa je, svakako, bolja od suvoprane knjige). Poput vežbanja različitih heroja na ARAM (all random, all mid) mapi i sa botovima, ne kupovanja ničega iz prodavnice sa RP (riot points) ukoliko to zaista nije neophodno (jer tako trošite sopstvene prave pare), itd.

Ali, prema našem mišljenju, ovo su vitalne informacije za početnike i smatramo da će vam pomoći prilikom upuštanja u svet League of Legendsa. Nismo želeli da vas bombardujemo sa previše informacija i sve što LoL nudi ćete, tokom vremena, apsorbovati. Tako da, dragi naši čitaoci, želimo vam GL & HF!

Sledeći vodič stiže za najbolje šampione sa kojima bi trebalo da počnete da igrate League of Legends igru, zato nas pratite!

Osim ovde, o igrama čitajte na gejmerskom sajtu PLAY.co.rs i partite nas na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi